Трябва ли да накисваме зърнени храни, ядки и варива

Специалистите препоръчват да се накисват зърнени храни, ядки и бобови растения преди ядене или готвене при три условия:

  • Съществуващи заболявания на стомашно-чревния тракт
  • Искате да подобрите функцията на храната без причина (накисването е почти като покълване, има много активна ензимна сила)
  • Объркани сте от качеството на съхранение на храната

Суровите сухи семена от ядки, семена, бобови растения и зърна първо са в състояние на „изчакване“ на команда, задействане, за да покълнат. В това „спящо“ състояние те могат да бъдат години, а някои дори десетилетия.

Според експертите, ензимът е „жива сила, която събужда семето и активира кълнчето в него. Инхибиторът е вещество, което потиска този физиологичен процес.

Когато семена, боб и ядки са временно изложени на вода, инхибиторите напускат черупките си. Или се отмиват, или се разтварят, или се намалява концентрацията им.

Затова накиснатите зърна и семена се наричат ​​още активирани. Когато се отстранят инхибиторите, зърното придобива просто експлозивна жизненост и е готово да покълне.  „Активираните“ зърнени и ядки, бобови култури са много лесни да смилане и да не дават странични ефекти на храносмилането, например, като подуване на корема, образуване на газове от бобовите растения и други.

Такива зърна, ядки и семена повишават съдържанието на хранителни вещества от 300% до 1200%. Невероятно, нали? Това е процес на започване на ферментация, един от ефектите на който е производството на ензими и микроелементи в продукта.

Ето защо, ако имате възможност, винаги накисвайте зърнените култури във вода, преди да ги консумирате и готвите. По този начин ще улесните работата на стомаха и няма да получите вредните ефекти, които обикновено съпътстват усвояването на тези храни. Никакво подуване на стомаха, никакви газове! И всичко това коства просто няколко часа накисване във вода!

Последно
Не пропускай