Напитки, които са опасни при високо и ниско кръвно

Резките колебания в кръвното налягане са опасни за хората. И това важи както за повишаване на налягането (хипертония), така и за неговото намаляване (хипотония). Въпреки че през деня нивото на налягането се колебае поради нашата активност и промени в съдовия тонус, но това се случва в леки граници на нормата. Ако стойностите надвишават нивото, определено като хипертония или хипотония, тялото страда, дори ако в началото не усещаме никакви симптоми.

Ето защо, ако пиете напитки, които могат да увеличат или намалят налягането, трябва да бъдете много внимателни. В допълнение към алкохола, чийто ефект е известен отдавна, съдовият тонус се влияе от безалкохолни, топли напитки и различни коктейли.

Внимавайте с кафето

За хора с високо кръвно налягане експертите силно препоръчват да се премахнат кофеиновите напитки от диетата или да се ограничат до 1-2 чаши дневно. Това важи и за зелен и черен чай. Факт е, че такива напитки съдържат голямо количество стимулиращи вещества. На фона на приема им пулсът се ускорява, някои части на мозъка се възбуждат.

За човек с нормално налягане такова натоварване на сърдечно-съдовата система няма да причини никаква вреда. Но при пациенти с хипертония това е изпълнено с повишаване на кръвното налягане.

Като алтернатива можете да пиете билкови чайове или запарки.

Кардиолозите казват, че чаша-две кафе на ден няма да навреди на никого. Напитката дори предпазва от риска от инфаркт и инсулт. Но е важно да се пие без сметана и захар. И освен това следете състоянието си след изпиването му.

Алкохолът – категорично „не“

Също толкова разпространено е мнението, че алкохолните напитки (вино, коняк, бира и др.) нормализират кръвното налягане. Но това не е нищо повече от мит. Алкохолът във всяка от неговите форми провокира скокове на налягането. В началото, да, наистина разширява кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане.

Но след известно време, те рязко се стесняват назад, което моментално повишава кръвното. С други думи, чаша алкохол за известно време наистина ще намали налягането, но ще платите за това с влошаване на състоянието си. За пациентите с хипертония алкохолните напитки са особено опасни.

При ниско налягане алкохолът също не е разрешен.

Ако искате да понижите кръвното си налягане, пийте сокове и хибискус

Например, портокаловият сок, поради съдържанието на витамин С, помага за разреждане на кръвта, което намалява натоварването на сърдечно-съдовата система. Можете да използвате и сокове от зеленчуци – моркови, домати, целина или цвекло. Такива сокове се приготвят най-добре в домашни условия.

Купените от магазина съдържат твърде много захар, което обезсмисля всички предимства на продукта. Можете също да намалите кръвното налягане с чай от хибискус. Но е важно напитката да е охладена. Когато е горещ, хибискусът, напротив, може да повиши кръвното налягане.

И още един важен момент: при хипертония по принцип си струва да ограничите приема на течности. Прекалено многото пиене увеличава обема на циркулиращата кръв, което също създава допълнителен стрес върху сърцето .

Компоти и отвари

За повишаване на съдовия тонус и поддържане на достатъчно ниво на налягане е необходимо да изберете отвари с тонизиращ ефект. Това могат да бъдат напитки с шипка, женшен, лимонена трева.

Компоти от сушени плодове, плодови напитки ще бъдат полезни – съдържат много калий и магнезий, а те помагат за поддържане на съдовия тонус и сърдечната функция. Трябва да се внимава с успокоителните и билките, които често понижават кръвното налягане.

Последно
Не пропускай