Какви билки ще ви помогнат в жегата

Хигиената, използването на антиперспирант, режимът на пиене – ето тези неща помагат за справяне с повишеното изпотяване в горещите дни. Но можете да се обърнете и към народни средства.

Мента

Отвара от това растение не само ще успокои нервите, но и ще помогне да се отървете от ефектите на хиперхидрозата (прекомерно изпотяване). Може да се приема през устата или да се втрива в кожата с памучен тампон. За готвене са подходящи както сушена, така и прясна мента.

Лайка

Ако вземете три супени лъжици сушена лайка и ги залеете с един литър преварена вода, получавате естествен антиперспирант. Избършете с отварата кожата на подмишниците.

Салвия

Запарката от градински чай е високо ценена от жените по време на менопаузата. Не е тайна, че много от тях често изпитват хиперхидроза. Чаят има успокояващ ефект и помага в борбата с изпотяване поради стрес. Препоръчително е да изпиете поне две чаши от тази напитка, за да постигнете желания ефект.

37 начина да живеем здравословно

Дъбова кора

Като народен лек за възстановяване на естественото функциониране на потните жлези се препоръчва отвара от дъбова кора. За да го приготвите, трябва да вземете една супена лъжица нарязана кора и да я залеете с вряла вода, оставете за 15-20 минути, прецедете. Някои хора се къпят с отварата.

Хвощ, коприва

Обединихме тези билки в една група, тъй като принципът на тяхното действие е сходен. И хвощът, и копривата стимулират пикочно-половата система, увеличавайки обема на отделената урина. В резултат на това се намалява изпотяването. Тези билки трябва да се използват внимателно, за да се избегне дехидратация.

Също така е важно да се отбележи, че хиперхидрозата може да бъде вторична или първична. Последното се забелязва при здрави хора, без връзка с някакво заболяване. По правило се проявява в детството или юношеството.

Причината за вторичната хиперхидроза може да бъде сериозно заболяване, казват лекарите.

Вторичната хиперхидроза може да се развие при следните патологии:

  1. Инфекциозни заболявания.
  2. Ендокринологични заболявания (захарен диабет, хипертиреоидизъм, надбъбречна дисфункция).
  3. Сърдечна недостатъчност.
  4. Неврологични разстройства (панически атаки).
  5. Затлъстяване.
  6. Онкологични заболявания (например лимфоми).

Тъй като хиперхидрозата може да сигнализира за наличието на горните патологични състояния, препоръчително е да се свържете с терапевт.

Последно
Не пропускай