Годишнини от сватбата (символика, подаръци, пожелания)

Сватбеният ден е официален тържествен празник, но винаги трябва да има и забавни нотки … Сватбите са различни, но всички те са обединени от присъствието на младоженците. А после тържеството отминава и започват да се честват годишниниpove от сватбата.

Годишнина от сватбата –  да, време е да се отбележи този важен момент. Запомнете – не винаги традиционният подарък – плик с пари, е добра идея за каквато и да е било годишнина от сватбата. Разбира се, парите са универсален подарък, но  важно е да има изненади и символика.

Всяка годишнина от първата … докато смъртта ни раздели има свое име. Подаръкът за годишнината е не по-малко важен, отколкото на самата сватба.

Какво е интересно да се знае?

Зелената сватба е от първия ден от сватбата и обхваща цялата първа година от брака. Тя е символ на младостта и огнената любов. Тогава се празнува символично  „годишнина от сватбата“ всеки месец.

Първа годишнина от сватбата 1 г. (Хартиена)

Първата година след сватбата е хартиена. Ако гостите се съберат на този ден, може да  се поднесе от тях на младото семейство оригинално декоративно дърво с прикрепени забавни пожелания, оригами, пощенски картички, малки амулети от пресован картон.

Наистина това е малка годишнина и съпрузите се опознават, семейният им живот е все още крехък и неукрепнал. Съответно, за първата  годишнина от сватбата, гостите могат да донесат и книги, картини, символични „хартиени“ подаръци  др.

Годишнина от сватбата 3 години (Кожена)

Три години след една сватба – това винаги важна дата за младото семейство. Третата годишнина се свързва с кожа – подаряват се, разбира се, чанти, портфейли, ръкавици, куфари и др. Изборът е много голям.

Виж идеи за подарък тук

Защо кожа?

Кожата е символ на еластичност и гъвкавост, тоест третата годишнина от сватбата символизира  способността на съпрузите да се адаптират помежду си и да се разбират.

Годишнина от сватбата 5 години (Дървена)

След 5 години брак двойката празнува дървена сватба, а роднините и приятелите могат да подарят мебели и интериорни предмети, вази, подови лампи, съдове – списъкът  е доста обширен. Само е нужно човек да прояви повече въображение в случая. Това е първата голяма годишнина на новото семейство. Прекрасна традиция за съпрузите на тази годишнина от сватбата се счита засаждането на дърво. Едно дърво, засадено за 5 години от сватбата, ще бъде спомен за много години.годишнина от сватбата 10 години

Годишнини от сватбата след 6, 7, 8, 11 и 12 години брак

Чугунени, медни, калаени, стоманени, никелови сватби са съответно за 6-та, 7-та, 8-та, 11-та и 12-та годишнини от сватбения ден. Тук подаръците са според метала – свещници, статуи, бижута, прибори за хранене, съдове, рамки за снимки. Тези годишнини са съпроводени и с подаръци като чай, кафе, бисквити, бонбони.

Медна сватба

В седмата година след сватбата се чества медна сватба. Медта е символ на красотата и силата. Тя е ценен метал,  време е да се оцени силата на брака. Най-символичният подарък за медна сватба е медната подкова, но продуктите от естествена вълна също са допустими, тъй като според друга версия тази сватба се нарича вълнена. Съпругът и съпругата си разменят медни монети – те са ключ към щастливия живот.

Вижте също: Пожелания за сватба

Глинена сватба

Деветата годишнина от сватбата е глинената. Старият обичай  гласи съпрузите да счупят стари глинени съдове в този ден – колкото повече счупени, толкова по-добре. А вместо счупените, гостите подаряват нови.

Калаена (розова) сватба (10 години брак)

Десетата годишнина се нарича розова или калаена сватба. Като подарък се връчват всякакви калаени и розови предмети – текстил, бижута с червени и розови камъни…Това е и първата кръгла годишнина на семейството. Всички хора, които са присъствали на сватбата преди 10 години, са поканени на този празник. Подаръците за розова сватба са романтични и символични. Задължително има рози, розово вино в чаши и др.

Кристална сватба и порцеланова сватба

Кристалната и порцелановата сватба (за 15 и 20 години брак) са представени с ястия или сувенири от кристал, стъкло и порцелан. 15 години брак свидетелства за чистотата, лоялността и яснотата на отношенията на съпрузите. Кристална сватба – тогава се даряват предмети от кристал.

Ахат, перла, рубин, сапфир, смарагд, диамант – с тези наименования се отбелязват  годишнините от сватбата след 14, 30, 40, 45, 55, 60 години. За целта са подходящи като дарове бижута и сувенири с тези камъни. А за сребърна (25 години) и златна (50 години) сватби – винаги се избират предмети от сребро и злато.

Сребърна сватба (25 години брак)

Сребърната сватба е изключително важна годишнина от сватбата. След 25 години семеен живот името съответства на благородния метал – сребро. На този празник топлината, уюта и лоялността са обсипани със сребро.

Перлена сватба (30 години брак)

Перлена сватба се чества на 30-та годишнина от сватбата. Чистите, естествени перли са символ на съвършенството на връзката между съпруг и съпруга, които са живели заедно в продължение на 30 години. Като подарък за перлена сватба, съпругът подарява на жена си огърлица, в която, естествено, трябва да има 30 перли – по броя на годините, които са минали от сватбата. Подарък за 30 години сватба може да бъде всичко, което е направено от перли.Рубинена и перлена сватби

Рубинена сватба (40 години брак)

И следва рубинена сватба на четиридесетата годишнина от брака. Името на сватбата е обвързано с рубин – скъпоценен камък, който е символ на любовта и огъня. Съпругът и съпругата могат да вложат рубин в брачните си халки, за да отбележат годишнината си. Твърдостта на рубина е като на диаманта и се смята, че нищо не може да раздели семейството. Сватбените халки се заменят с нови, а старите се дават на млади хора, които ще се женят.

Златна сватба (50 години брак)

Но годишнини след 50 години брак изискват максимум фантазия от любящите потомци – в края на краищата, толкова много годишнини са отминали, трябва нещо специално за случая!

Последно
Не пропускай