Как да се справим с пърхота

Образуването на пърхот е много неприятно явление, което представлява проблем за много хора. Настоящата публикация има за цел да представи причините за появата на пърхот и няколко ефективни начина за отстраняване на същия проблем.

Понякога пърхотът се появява като резултат на преживян стрес.

Яна споделя, че винаги по време на сесия от притеснение кожата на главата започва да и се бели. На всеки изпит се явявам с коса пълна с пърхот, въпреки че си ползвам старата козметика за коса. Прави ми впечатление, че в такава ситуация нищо не помага. Снежинките в косата изчезват след преодоляването на стресовата ситуация.

Здравословния начин на живот оказва влияние и върху кожата и съответно на това и върху създаването на пърхот. За това ако имате такъв проблем заложете на здравословните храни.

Пърхотът може да се контролира с използване на подходящ шампоан. В повечето случаи това е най-доброто решение. В козметичните магазини и аптеките се продава цяла серия продукти за борба срещу пърхота. Ако имате такъв проблем заложeте на козметиката, на която e обозначено, че е анти пърхота. Козметичните продукти отстраняват малките бели частици от косата, но не могат изцяло да предотвратят появата на пърхот. Измивайте косата най-малко два пъти през седмицата с шампоан против пърхот.

Един трик с шампоана срещу пърхот

Сложете малко количество от шампоана върху косата и масажирайте 5 минути скалпа. След това оставете пяната да действа, докато обезкосмявате определени участъци от тялото.

Ето някои домашни маски/рецепти, които ще ви помогнат да се справите с пърхота.

Кисело мляко

Нанесете кисело мляко върху чиста и влажна коса. Оставете го да действа 10-15 минути и изплакнете с хладка вода и малко количество обикновен шампоан.

Аспирин

Стрийте 4-5 хапчета аспирин на прах. Добавете праха от аспириновите хапчета в бутилката шампоан. Втрийте нежно в мокра коса и я оставете да действа аспириновата смес в продължение на 2 минути, след това изплакнете косата.

Ябълковият оцет

Смесете в чаша с вода, оцет и чешмяната вода – 1: 1. Предварително измийте косата си след това изсипете сместа от оцет и вода върху главата и се опитайте да втриете внимателно в сместа в скалпа. Бъдете много внимателни и защитете очите си. Оставете така мократа коса в продължение на 10-15 минути и след това я изплакнете с вода. Не се притеснявайте миризмата на оцета ще изчезне след като измиете косата. За да има ефективни резултати третирайте косата по този начин всеки ден в продължение на една седмица.

И още един съвет: Стилизантите за коса могат да предизвикат появата на пърхот, така че ако имате такъв проблем спрете за известно време да използвате такива продукти.

Ако нищо от изброените неща не успее да намали или да предотврати пърхота, незабавно трябва да се консултирате с дерматолог.

Последно
Не пропускай