Как да използваме зехтина за разкошна коса

Зехтинът съдържа цяла група витамини – A, B, C, E, F. Между другото, казва се, че витамин F помага в борбата с пърхота, а витамин Е влияе върху здравето на космените фоликули. Витамин А пък осигурява блясъка и влагата на косата.

Неслучайно жените използват зехтин повече от едно хилядолетие. И каквито и средства да предлага козметичната индустрия, народните рецепти все още са интересни и търсени. Зехтинът е използван като козметичен продукт още в древен Египет.

Само си представете, че купувайки бутилка зехтин, какъв луксозен козметичен продукт имате в ръцете си.

Той помага за решаването на няколко проблема наведнъж: ревитализира сухата коса, поддържа я влажна, освобождава я от пърхота и я обогатява с витамини. С една дума, премахва всички проблеми, причинени от ежедневното оформяне и изсушаване на косата, особено ако сте с дълга коса.

Зехтинът или по-скоро маските, направени от него, са изключително полезни за суха коса. Между другото, топъл зехтин (трябва само леко да се загрее на пара), може да се втрие в скалпа, за да се заздравят корените на косата. Един час по-късно се измива с шампоан.

Изглежда невероятно, но зехтинът съдържа калий, калций, магнезий, които също са необходими на косата.

Що се отнася до доказаните рецепти за маски, които помагат за укрепване и заздравяване на косъма, те са много.

Ако косата усилено пада, се препоръчва да смесите масло (зехтин) и лимонов сок, след което нанесете върху главата. Увийте и оставете така за една нощ. На сутринта измийте косата с шампоан.

Подобна рецепта е и маска от жълтък, зехтин и мед, в съотношение 3:2:1. За да я приготвите, смесете съставките и след 90 минути измийте косата.

По-екзотичните рецепти включват смес от зехтин и пулпа от авокадо. Тази каша се оставя върху косата за не повече от половин час. Или към зехтина, смесен с жълтък, се добавят обикновени течни витамини.

Между другото, никога не мийте косата си с твърде гореща вода, дори ако изплаквате подхранващи маски на маслена основа. Само топла вода и шампоан.

Като полезни маски заедно със зехтин могат да се приложат още смеси от маслиново масло със сок от лук, суха горчица и мед. Правете тази маска поне веднъж месечно.

Последно
Не пропускай