Дълга коса – всичко, което трябва да знаем

Възрастните хора имат около 100 000 косми на главата си - някои повече, други по-малко. Броят на космите, с които сме „надарени“, зависи от няколко фактора, сред които и възрастта. Тук можете да научите повече за това колко бързо расте косата ви и как да увеличите шансовете си да имате дълга коса възможно най-бързо.

Колко бързо расте косата?

Скоростта, с която расте косата, зависи от различни обстоятелства, но основно от нашите гени и хормонален баланс. Средният растеж е около 1,0 см до 1,5 см на месец.

Факт: Косата ни расте средно с около 0,03 см до 0,05 см на ден и между 12 и 15 см годишно.

В допълнение към физическите фактори, времевия период от денонощието и сезоните играят роля за растежа на косата – през деня косата расте по-бързо, отколкото през нощта, а през лятото по-бързо, отколкото през зимата.

Фактори, влияещи върху растежа на косата

Как се усещате косата, си, как изглежда тя и колко бързо расте зависи от няколко фактора:

  • възраст;
  • гени;
  • хормони;
  • етнически произход;
  • условия на живот.

Как да имаме дълга коса?

Най-очевидният отговор на въпроса „Как да си пусна дълга коса?“ вероятно е „Не я подстригвай!“.

Всъщност това не е грешен отговор естествено, но нещата не са толкова прости.

Ако искате да имате дълга коса, трябва да се уверите, че косата ви е здрава и добре поддържана. Това е не само условие за необикновен външен вид, но и необходимо условие за поддържане на дълга коса. Най-големите врагове на дългата коса са чупенето на косата и цъфтенето (цепенето на краищата).

Но не се притеснявайте – ако следвате тези няколко важни съвета, скоро ще имате и красива, дълга коса!

Как да ни порасне косата: 8 съвета на специалисти!

Ако искате косата ви да расте дълга, трябва да имате предвид някои неща:

Правилна грижа: Редовната употреба на продукти за грижа за косата и специалните процедури, са задължителни за намаляване на риска от накъсване на косата и нейния цъфтеж. Въпреки това, прекомерната употреба на продукти за растеж на косата могат да я увредят, вместо да ѝ помогнат.

Отървете се от: Старите и повредени четки, които могат да увредят косата, да нацепят или издърпат космите. По-добре си купете нова, качествена четка, която е деликатна за косата ви и издържа по-дълго.

След къпане: Мократа коса не трябва да се разресва! Тъй като космите са подгизнали с вода, естественият им защитен слой е отслабен, което ги прави по-изложени на външни агресии. Затова е по-добре внимателно да прокарате пръсти през косата си или да я срешете с гребен с редки зъби и да използвате четката само когато косата вече е суха.

Бъдете внимателни: Избягвайте агресивното триене с кърпата за изсушаване след измиване. Подсушете косата внимателно и след това я оставете да изсъхне на открито, вместо да я изсушавате със сешоар. По този начин ще имате по-малко проблеми с накъсването на косата и цепенето на върховете.

Визията не е всичко: прекаленото оформяне, като редовно боядисване, изправяне или използване на маша, ще увреди трайно косата ви. По-добре е да разчитате на естествения вид на косата си.

Отпуснете се: Стресът може да има отрицателно въздействие върху растежа на косата и в най-лошия случай дори може да доведе до косопад. Затова си правете почивка на редовни интервали. Това е добре не само за косата, но и за вас самите.

Намалете алкохола и цигарите: Ако пушите и пиете алкохол редовно, това има отрицателно влияние върху метаболизма на тялото и следователно върху растежа на косата.

Консултирайте се с Вашия лекар: Ако следвате всички тези съвети и косата Ви все още не расте, причината може да е хормонален дисбаланс. Най-добре е да проучите тези причини директно с Вашия лекар.

Цикли на растеж на косата – Косата преминава през следните етапи:

1. Етап на растеж (анагенна фаза)

На този етап се образува нова коса чрез клетъчно делене в така наречената матрица, която расте постоянно през анагенната фаза. Този етап може да отнеме 2-6 години. Продължителността варира от човек до човек и зависи от няколко фактора, основно от възрастта. Повече от 80 процента от космите по скалпа ви са в тази фаза.

Анагенната фаза определя максималната дължина, която косата ви може да достигне – колкото по-къса е фазата на растеж, толкова по-къса е максималната дължина на косата.

2. Преходен етап (катагенна фаза)

В катагенната фаза клетъчното делене и приемът на хранителни вещества в косата се спират.

Резултатът: Косата спира активния растеж, фоликулите атрофират и накрая, косата се отделя от корените. Тъй като тази фаза продължава само 1-2 седмици, средно само около 1% от всички косми са в този етап.

3. Фаза на покой (телогенна фаза)

По време на телогенната фаза, която продължава около 2-6 седмици, старите косми падат. Фоликулът се регенерира, матрицата се подготвя за следващата фаза на растеж и възобновяване на клетъчното делене. Около 15% от космите са във фаза телоген.

Как косата да расте по-бързо?

Всъщност е възможно да подобрите растежа на косата си. Разбира се, не трябва да очаквате чудеса. Само защото масажирате скалпа си на редовни интервали или защото използвате шампоани с миноксидил, които стимулират растежа на косата, няма да стигнете за една нощ от къса коса до коса като на Ричард Алибегов ?. Всичко обаче ще върви малко по-бързо, ако следвате следните съвети.

Съвети за по-бърз растеж на косата

как косата да расте по-бързо

Като следвате тези съвети, косата ви ще расте по-бързо:

Масажирайте скалпа: Масажът на скалпа стимулира кръвообращението и по този начин растежа на косата. Колкото по-добро е кръвообращението в скалпа, толкова по-добър е приемът на хранителни вещества за косата. В допълнение, масажът на скалпа може да има релаксиращ ефект и да намали стреса, друг фактор, който забавя растежа на косата.

Разресвайте редовно: Дори редовното разресване разглезва скалпа и може да има положителен ефект върху растежа на косата. Четкането помага за поддържане на здрава коса, като разпределя себум от скалпа, от корените до върха на косата. Това укрепва и омекотява косъма.

Хранете се здравословно: Вие сте това, което ядете! Това се отнася и за косата ви. Здравословното хранене има положителен ефект върху растежа на косата. Важни хранителни вещества със стимулиращ ефект, които подпомагат здравето на косата са: полиненаситени мастни киселини, биотин, протеин и цинк. Те могат да бъдат намерени в риба, месо, бобови растения, овесени ядки, ядки, сирене и зелени зеленчуци.

Кофеинови шампоани: Косата ви получава енергиен тласък с помощта на шампоан на базата на кофеин. Хранителните вещества в този шампоан подобряват растежа на косата, а кофеинът дава енергичен тласък на корените на косата.

Грижа за дългата коса

Ако най-накрая сте сбъднали мечтата си да имате дълга коса, определено искате да ѝ се наслаждавате дълго време. Ще успеете, ако ѝ осигурите подходяща грижа. Вече посочихме много важни съвети за растежа на косата – например да избягвате изсушаването със сешоар и да използвате твърде много стилизиращи продукти. Полезно е да продължите да следвате всички тези съвети, дори след като сте достигнали желаната дължина на косата.

Освен това трябва да ходите на фризьор на редовни интервали. Ако подстригвате краищата на кичурите на всеки няколко месеца, косата ви не само ще изглежда по-здрава, но дори и по-красива. Когато използвате продукти за грижа за косата, уверете се, че отговарят точно на вашия тип коса.

Ако носите коса от плитка от време на време, избягвайте да използвате фиби за коса с метално съдържание! Те ненужно се заплитат и увреждат косата. Вместо това е по-добре да използвате спирални фиби, изработени от силикон – те са много по-деликатни с косата ви от обикновените фиби.

Ако случайно се събудите сутрин със заплетена коса, опитайте се да спите с косата, уловена в семпъл кок. Това обикновено предотвратява досадното заплитане на косата. Кокът е полезен и при спортуване. Така избягвате постоянното триене на краищата на косата в дрехите.

Правилна грижа за косата:

  • Избягвайте, доколкото е възможно, сушене с коса и прекомерни стилизиращи продукти
  • Подрязвайте краищата на космите на равни интервали
  • Използвайте продукти за грижа, съобразени с вашия тип коса
  • Използвайте силиконови ленти за коса със спираловидна форма
  • Носете косата си на кок, когато спите и спортувате

Между другото: Правият или вълнообразен вид на косата зависи от космените фоликули, тоест луковиците на скалпа, от които израстват космите. Колкото по-кръгли са, толкова по-гладка е косата. С други думи, ако имате вълнообразна коса, фоликулите в скалпа имат овална форма.

Интересен факт – най-дългата коса в света

Най-дългата украса за коса, измерена някога, принадлежи на китайката Се Циупин (Xie Qiuping). На 13 години, през 1973 г., тя ходи за последен път при фризьор, и през 2004 г. е вписана в Книгата на рекордите на Гинес – с дължина на косата 5,627 м. почти толкова дълга,  колкото е висок жирафът. Тя все още поддържа рекорда си за „най-дългата коса в света“, въпреки че теглото и вече е около 5 кг.

Последно
Не пропускай