Диети – как да проработят при нас?

Поредната диета, нови очаквания, досадни лишения, стрес и накрая – нищо!

И пак, и пак!

Диета след диета, пък освен че ги научихте всичките, ефект нулев. Защо гладувате, а кантарът е така безкомпромисен, огледалото – също?

Приятелките нали и те са запалени по разните му там модерни диети, ви информират редовно. Нека видим какво не знаят те и в какво диетолозите не вярват:

Неверни твърдения за диетите

Най-големият враг на диетите са въглехидратите

Няма да спорим с почитателите на протеиновите диети и да отричаме, че без въглехидрати ще отслабнете бързо, но на каква цена?

Въглехидратите са нужни на тялото ни, за да има енергия. Ние можем да му намалим теглото, но как ще го накараме да работи?

Никога не се лишавайте от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни каквото и да ви говорят.

Продуктите без захар ще ви накарат да отслабнете

Само като чуете „без захар“ и ви става диетично, готови сте да изкупите всичко. Заместителите на захарта обаче често са като подводни камъни, които във всеки един момент могат да обърнат кораба. В тях има повече подсладители, отколкото можете да си представите.

За да не се чудите откъде идва сладостта на даден продукт, просто си купете такъв със захар и не прекалявайте с него.

Закуската определя дали ще пълнеете, или ще слабеете

Има хора, които сутрин не могат да сложат хапка в устата си, преди часовникът да удари 10. И им е напълно достатъчно едно кафе, друг е въпросът колко е полезно.

Да се хранят насила сутрин, за да не ядат вечер, е напълно безсмислено. Яжте, когато сте гладни, когато стомахът ви ръмжи и сте се потрудили за храната си.

Има храни, от които можете да ядете колкото си поискате

Всяка храна съдържа калории – една повече, друга по-малко. Освен това, прекаляването с която и да е храна за сметка на разнообразното хранене няма да доведе до отслабване, а по скоро – до напълняване.

Защо?

Когато се храним с броколи по цял ден, мозъкът ни започва да ни подава сигнали, че то не е вкусно. Започваме да изпитваме глад за вредни храни, които иначе не бихме си позволили. Вместо да отслабваме, редовно преяждаме и на другия ден – пак сме на броколи.

 Диетата работи, ако отслабвате бързо

Може и да загубите няколко килограма, защото три дни сте на кафяв ориз и копър, но какво ще стане после? ю

Бързото отслабване не означава, че сте променили навиците си – напротив. Означава единствено, че сте загубили течности и мускули. Следва забавяне на метаболизма и организмът започва да „пести“. За да е ефективна една диета, тя трябва да включва нещо повече от марули и безсолна извара и да променя навиците ви. Бързата им промяна е гаранция, че скоро ще се върнете към обичайното меню.  З

атова когато говорим за диети, ви съветваме да бързате бавно. Шансът ви да стигнете до финала и прегърнете новия си „по-малък размер“, е по-голям.

За да бъдат диетите максимално полезни и работещи обаче, понякога се налага да променим някои навици в нашето ежедневие. Вижте

8 навика, които провалят всяка диета

Сега, когато времето се стопли започнахме да се замисляме как ще влезем в летните си дрехи. И тъй като за спорт ни липсва мотивация, а на скъпите добавки за отслабване все още не вярваме, започнахме изтезанията с поредната диета.

И макар диетата да си я бива, по-строга е от едновремешната казарма, резултатите съвсем не са правопропорционални на мъките и лишенията. Ако се припознавате в горенаписаното, никак не е изключено да имате следните 8 анти-отслабващи навици:

  1. Спите по-малко от 7 часа

Недоспиването стимулира производството на хормона грелин – виновникът за големия ви апетит и гладът по никое време. Колкото по-малко спите, толкова по-гладни ще се събуждате.

Сънят, по-малък от 7 часа, може да обезсмисли всяка диета и да ви сюрпризира с бонус – по-бавно разграждане на мастните депа през нощта. За да избегнете това, просто си създайте рутина на сън, която включва поне 8 часа.

  1. Сутрешен стрес

Стресът още със ставането е ключът към повечкото килограми и похапването на разточителни храни за закуска. Ако вечно се успивате за работа, трудно се събуждате и традиционно закъснявате, никак не е изненадващо, че диетите при вас нямат шанс.

Сутрешният стрес е една от причините за отделянето на хормона на стреса – кортизол, който не стига, че стимулира разпадането на протеините, но и води до натрупването на мазнини. Никак не е случайно, че когато сте стресирани, обичайните тежести във фитнеса ви се виждат много, сякаш сте загубили част от мускулите си.

  1. Кафе веднага след ставане

Ако сутрин редовно посягате вместо към чашата с вода и лимонов сок, към чашата с кафе, отново предизвиквате отделяне на кортизол, който заклеймихме като саботьор на всяка диета по-горе.

Чашата с вода може и да е скучна, но ще даде тласък на метаболизма и ще ви хидратира.

  1. Редовно пропускате обяда

Това че редовно пропускате обяда, няма да ви помогне да се напъхате в дънките от гимназията. Когато го правите, тялото активира икономичния режим и забавя изгарянето на мазнините.

И не само че диетата ви се проваля, но се проваляте и в работата – липсва ви концентрация и работоспособност. А най-голямото зло е вълчият апетит по време на вечеря.

  1. Твърде малко движение

Автомобилите, асансьорите и ескалаторите ни помагат много, когато новите обувки ни стягат, но и ни отдалечават от мечтата да си подкъсим полата с няколко сантиметра. Движението може да помогне и на най-калпавата диета и да я накара да заработи.

  1. Предпочитате кардио тренировките

Те са чудесен начин да загреете, но истината е в силовите тренировки. И като казваме силови, не си представяйте 50 кг от лежанка. Мускулите карат тялото да изгаря мазнини дори в покой. Когато му е нужна повече енергия, организмът ще бъде принуден да използва мастните натрупвания.

  1. Сладка награда

Навикът да се награждавате за всяко хубаво нещо, което ви се случва, със захар, праща по дяволите всяка диета. Храната не е награда, тя е средство за оцеляване. Да, звучи праисторическо, но пък ще ви помогне да се преборите със шоколадовите си желания.

  1. Не консумирате здравословни мазнини

Самата дума „мазнини“ вероятно ви звучи анти-диетично, но има и „добри“ такива, от които се нуждаем наистина. Ежедневно се нуждаете от 30% здравословни мазнини, за да поддържате хормоните в баланс.

Сега, след като изяснихме лошите навици, може да ги обърнете във ваша полза. Добрите навици са ключът към успешната диета!

Последно
Не пропускай