Детска стая – как да я декорираме

След като разгледахме декорирането на спалнята, хола и кухнята в предишните материали, време да обърнем внимание и на една друга част от всяко семейно жилище, а именно детската стая. Интериорното оформление на детската стая е творчески и завладяващ процес, в който обикновено се включват всички членове на семейството.

Когато обмисляте различни художествени идеи, то на първо място си помислете на колко години е детето, което ще ползва детската стая. Разбира се, интериорното оформление на стая за деца от 1 до 3 години ще бъде различно от подреждането на стаята на дете от 4 до 6 години. С увеличаване на възрастта визията на стаята трябва да се променя периодично, защото детето расте и вече има собствени предпочитания и вкусове.

КАРТИНИ ЗА ДЕТСКА СТАЯ

Може би сте разглеждали списания за интериор на детски стаи и винаги сте се възхищавали как изглежда такава стая. Със сигурност, всеки може да подари на детето си вълшебна стая без да харчи много пари като създаде декорация в стаята със собствените си ръце. Така може да изразите любовта си към детето чрез купуването или създаване на картини, различни декоративни елементи и апликации. Това, несъмнено, ще даде повече топлина и радост на детето, което живее в тази стая.

Разбира се, че всяка детска стая има задължителни мебели като легло, маса, стол, гардероб или скрин. Важното е как да се организират детайлите, за да има стаята на детето собствен стил и неповторима атмосфера.

детска стая - украсен гардероб с фолио

Когато детето е много малко, е нормално стаята да бъде като декор от филм на Уолт Дисни, но след 3-годишна възраст, това е излишен лукс, който носи елемент на инфантилност.

Ето няколко идеи от психолози за подреждането на стаята на детето:

  1. Поставете детски рисунки на стената

Галерията от детски рисунки на стената на Вашето дете ще го мотивира да създава нови „шедьоври“, като по този начин ще има подобряване на неговите умения. Маркирайте няколко квадратни метра стена, за да поставяте рисунките на детето, и не забравяйте да го похвалите след всяко творение.

А после събирайте рисунките в папка, за да му ги подарите, когато е на 20+ години.

2. Закачете картини, снимки и декоративни орнаменти на стените

Поставянето на картини и декоративни орнаменти директно на стената е добра идея за декориране на детска стая. Може да ги създадете сами или да ползвате картини от художник.

Правейки декорацията на стената, не забравяйте да се придържате към основния принцип – да изберете изображение, което хармонично се слива с интериора на детската стая. Ще бъде чудесно, ако е възможно, детето Ви само да избере картината, която иска да има на стената. Желанията на децата трябва да се вземат предвид, когато говорим за стая от апартамента, където детето прекарва най-много време.

Опитайте се да вземете предвид възрастта на детето. За новородените е по-добре да се подредят на стените картини с големи мотиви и образи, в леки и успокояващи цветове. За деца на възраст от 4 до 7 години може да сложите картини или снимки на приказни или фантастични герои. Те могат да са модулни и асиметрично разположени, така че да дават елемент на раздвиженост в детската стая.

Декорация за стена за детска стая
Вижте картини и пана за детска стая

Изключително успешни са такива картини с изображения на герои от Уолт Дисни, днес хит са героите от филмите „Замръзналото кралство“ или „Цар Лъв“.  За деца над 7 години изкуството на стената в детската стая трябва да отразява техните хобита и интереси.

Честа опция е да има в детската картина портрет на детето, който е рисуван от художник. Това е много личен момент, който дава особено настроение в детската стая.

  1. Може да има името на бебето или детето, изписано на стената

Името на детето може да е написано на стената с големи, ярки букви – това е очарователна декорация, която, освен визуалната привлекателност, има практическа стойност. Така детето Ви ще се научи да изписва името си по-бързо, виждайки го ежедневно.

Буквите на името могат да бъдат изписани на ръка, отпечатани, изрязани от картон или текстил.

4. Ползвайте декоративни интериорни елементи

Тук може да се ползват почти всички материали, които са под ръка: хартия, картон, парчета плат, мъниста, изкуствени и сухи цветя.

Много е важно да се вземе предвид отново възрастта на детето, ако то е на 3 години или по-малко, в този случай не трябва да има декорации с малки елементи, като мъниста, копчета или други, които носят риск за здравето на детето.

5. Ползвайте модерни решения: интерактивни тапети, 3D тапет, стикери за детската стая.

Много подходящи за стаята на детето са фигуралните тапети, които създават неповторима атмосфера. На пазара има голяма разнообразие от такива тапети, които могат да бъдат и миещи се, което е подходящо за родителите.

Интерактивният тапет е материал за покриване на повърхността на стената, върху която детето може да рисува с моливи, писалки, боички и др. По-евтината версия на тази идея е да се покрие стената с няколко слоя матова боя, където детето може да рисува с тебешир.

3D тапет трябва да се ползва за детска стая при по-големи деца, защото едно малко дете може да се стресира от реалистичното изображение. Детската психика не е оформена и това може да бъде травмиращ елемент за детската психика.

Виниловите стикери са чудесна украса, която ще оживи детската стая, създавайки радостно настроение. Списъкът на възможните теми и мотиви е много голям: от отделни малки звездички, цветя или пеперуди до многокомпонентни композиции, които покриват цялата стена. Изберете стикери с по-добро качество, които ще бъдат малко по-скъпи, но те могат да бъдат отлепвани и залепени отново, без да се повредят тапетите. Така може да се изменя стаята в съответствие с настоящите интереси и настроение на детето.

Популярен стикер за детска стая е дърво с клони, на които има рамки за снимки с детето и членове на семейството.

  1. Направете детска стая в стил Хари Потър за деца над 10 години

Много деца и техните родители са повлияни от магията на романите „Хари Потър“.  Детска стая в стила на Хари Потър е оригинално и нестандартно решение.

Стаята може да е пълна с различни предмети, свързани с романите на Дж. К. Роулинг. А има и млади родители, които са били фенове на романа като деца и те  искат чувството за магия да обгръща бебето от раждането.

И все пак – тук са подходящи по-тъмните нюанси, плакати и снимки на героите от филма, както и фигурки на герои от романите за Хари Потър.

Портретите на героите от романа на Хари Потър задължително са в старинни и дебели рамки с лек готически привкус.

Всички предмети в стаята  по някакъв начин са посветени на известните романи на Джоан Роулинг.

Със сигурност има и родители, които организират детската стая в стила на героите на Марвел или сагата „Междузвездни войни“. Това дава много опции за развихряне на въображението.

И едно уточнение – стаите за момичета и момчета не трябва да се поляризират в класическите цветове – розово и синьо. Със сигурност това е остарял модел за интериор на детска стая.

Последно
Не пропускай