Красота и функционалност в хола – мисията е възможна

След като преди няколко дни писахме за декорацията на спалня, днес продължаваме с основната стая във всяко жилище – холът.

Холът е представителното лице на всеки апартамент. Повечето хора мислят така, когато ги попитат за най-важната стая в дома, така че интериорните декорации трябва  да бъдат не само практични, но и красиви. Мебелите, завесите, килимът и картините трябва да се вписват идеално в един модерен интериор, очаровайки всеки със своята простота и красота.

Холът често е най-голямата стая в апартамента. Днес, както малките, така и големите холни помещения могат да бъдат подредени по различни начини. Преди всичко трябва да обмислите колко често прекарвате време в хола. В много домове най-важният акцент в хола е телевизорът. Както и в центъра трябва да има масичка за кафе. Други хора съчетават телевизора с функционален разтегателен удобен диван.Декорация на хол - картини за стена

Като започнете да избирате мебели за хола, просто трябва да  търсите това, което е най-важно за вас. Например, ако гледате телевизия най-често, тогава трябва да се погрижите за голям екран на телевизора, който може да бъде подходящо монтиран на стената на хола. При всеки избор на мебели, удобството на потребителя е от първостепенно значение.

Красота и функционалността – това са основните критерии за интериора в хола.

Традиционните огромни и тромави библиотеки отдавна са излезли от мода, вместо това  в хола често се ползват модулни мебели, които не претоварват стаята, но са идеални за интериора.  Така остава място за празно пространство на стените, които могат да бъдат декорирани с картини или плакати. Стенните модулни мебели са много функционални.

Съвет!

Избирайте от широка гама от различни модулни мебелни модели от различни цветове и текстури, като следвате индивидуалните си нужди и предпочитания.

На пазара има изключително добри предложения, а периодично и промоции, които дават възможност да се купят качествени мебели на достъпни цени. Елементи, които се комбинират помежду си, създават впечатление за постоянна елегантност, придават уникална атмосфера и характер на всеки апартамент.

Но не забравяйте за акцентите в хола….

Картина за хол

Понякога холното помещение е с малко прозорци и Вие със сигурност искате да освежите стаята. Тогава ще трябва да се използват ярки аксесоари.

И така, как да създадете комфорт и да подчертаете собствената си оригиналност в хола?

Тук на помощ идват картините. Една картина може да зареди стаята с положителна енергия и ще подчертае специфичния дизайн на тази стая.

Каква картина за хола да изберем?

За целта са подходящи репродукции на световни майстори, офорти, гравюри, колажи и авторски картини. Просто трябва да изберете най-интересния вариант за Вас и да го поставите на правилното място в стаята. Разбира се, че е важна и цената, но в момента има различни галерии, които предлагат произведения на изкуството на конкурентни цени. За хола е добре да се обърне внимание на следните стилове изображения:

Картини в класически стил.

Класиката винаги е актуална – особено когато става въпрос за изкуство. Традиционалистите, със сигурност, ще харесат платно с пейзажи (градски скици, море и лодки, горски изображения, замъци и т.н.), портрети или натюрморти. Що се отнася до натюрмортите, внимавайте. Някои изображения с прекалено ярки и големи плодове създават усещане за магазин за плод и зеленчук.

Съвет!

Изберете по-неутрални изображения, които предизвикват положителни емоции и са приятни за окото. Това може да са маслени картини, акварели или изтънчени графики в черно-бяло.

Картини в модерен стил.

Те включват платна с елементи на графити или такива с нови техники за рисуване – например с пясък, с натрошен седеф, инкрустирани камъни, парчета дърво и други декоративни елементи. Ако искате да подчертаете необичайния си вкус, може да експериментирате и да закупите картина с абстракция в стил ала Салвадор Дали. Свободата на линиите и ярките цветове ще са интересно допълнение към хола, но все пак трябва да са в унисон с цялостното му обзавеждане.

Съвет!

Понякога картините в модернистичен стил са натрапчиви и прекалено ярки, което означава, че те трябва да са в синхрон с изключително модерни като дизайн мебели, за да се получи исканото внушение.

Модулни картини в хола.

Комплектите от няколко картини в различни размери, обединени от обща идея и цветова палитра, днес са последния писък на модата за интериорното обзавеждане на апартамента. Тези картини могат да бъдат окачени в хола над дивана, срещу телевизора или на издадена стена, която прави връзка с кухнята или трапезарията.

Тематиката е разнообразна, но са особено оригинални модулните картини, които пресъздават архитектурни комплекси като Айфеловата кула, такива с цветя, които създават определена геометрия, с животни, които са в движение…картина за хол айфелова кула

Съвет!

Изключително стилни са модулните картини в черно-бялата гама само с един цветен акцент. Основното правило е да има достатъчно място за тяхното поставяне и да липсват мебели, които ги закриват.

Важното е картината да е в унисон с цялостната цветова гама в хола и да не изглежда като кръпка, която разваля усещането от цялостния интериор.

Ако сте фенове на хай-тех обзавеждането, може да сложите голяма фоторамка, която придава динамика в стаята със сменящите се изображения.

Показаните картини може да закупите от Kartini.bg

Интериор

Избирайки дизайн на електроуредите, мебелите и аксесоарите в хола, отдайте предпочитания на такива, които ще издържат повече години, тоест те трябва да са с:

  • високо качество;
  • здравина;
  • функционалност.

Модерните мебели за хола са изработени от издръжливи материали в съответствие с принципите на изключителна функционалност.

Съвет!

Ако изберете крайно модерни решения, тогава нека стените в хола да са бели, за да може мебелите да са акцент.

В някои холни помещения хората слагат тапети, които обаче не винаги добре се вписват в цялостната композиция. Представете си фототапет и огромен екран на телевизор в сравнително малък хол. Ефектът не е със знак плюс. Често пъти фототапетът превзема помещението и се получава дисхармония в интериора.

Запомнете: интериорът в хола се разглежда не само в стилистично и визуално измерение, но и трябва да отговаря на нуждите и очакванията на собствениците  във функционалната зона. Днес мебелната промишленост предлага на клиентите разнообразни решения, които се различават по стил и функционалност.

Ако търсите нестандартни и оригинални решения за организиране на хола, ще бъде чудесна идея да се свържете с интериорен дизайнер, който би помогнал. Модулните стени в хола определено се открояват в стилистичен аспект. Голямо предимство е възможността да създавате свои собствени композиции, състоящи се от няколко избрани елемента.

Една от най-често срещаните конфигурации е комбинацията от хол, кухня и трапезария в една стая. За качествена организация на подобен съюз е необходимо да решите дали искате всички стаи да се преливат като стил плавно единна в друга или да бъдат с отделни акценти. Въз основа на това просто решение може да започнете да планирате интериора.

Например, такава комбинация от  хол-трапезария-кухня, декорирана в модерен стил, клонящ към минимализъм, изглежда още по-просторна и по-олекотена, благодарение на белия цвят на стените, тавана, светлото дърво на пода и ненатрапчивите картини по стените. Това се дължи на активното интегриране на модерни стилови елементи.

Работно място в …хола

В просторните холни помещения може да се организира и работен кът – дори мини-библиотека. Като правило, организацията на място за работа или творчество не изисква голямо количество пространство, достатъчно е да се постави удобна маса с настолна лампа за лаптоп и работен стол.

Ремонтът или реконструкцията на хол с впечатляващи размери винаги е трудна задача. Общото помещение за цялото семейство често е със сериозно функционално натоварване – то не е само стая за почивка и отмора след работния ден, но и място за организиране на срещи с приятели и семейство, провеждане на тържества и бизнес срещи у дома.

При организирането на голям хол, е необходимо да се вземат предвид ползваните материали, комбинацията от цветовата палитра на всички конвенционални сегменти, възможността за поставяне на картини или фототапети, използването на конструктивно, цветово и текстурно зониране, интегрирането на домакинските уреди и електрониката в интериора.

Задачата не е лесна, но изпълнима, включително и без помощта на професионални дизайнери, ако имате изградена визия какво точно искате. Важно е в началния етап да се определи кои зони ще включва холът като цяло, коя цветова гама ще преобладава в интериора и да избере стилистична посока на дизайна.

Еклектичният интериорен дизайн на един хол се нуждае от задължително отделяне от кухнята – в противен случай би се получила невъзможна комбинация. Дървените елементи в това помещение могат хармонично да съжителстват с високотехнологичен декор и обзавеждане в ретро стил. Но тук границата е много тънка…

И все пак, не забравяйте, че една картина в хола носи огромен емоционален заряд. Със сигурност не избирайте евтина репродукция на Мона Лиза или Тайната вечеря. Това е доста изтъркано и банално.  Има млади художници с прекрасни творби на достъпни цени, но обърнете внимание на рамката на картината. И най-красивата картина за хола може да загуби своето внушение, когато е в евтина и неподходяща рамка.

Надяваме се, че представените идеи могат да бъдат основа за вдъхновяващи дизайнерски проекти  за Вашия хол и ще Ви помогнат да вземете правилните решения в рамките на собствените си финансови възможности.

Последно
Не пропускай