Модерната спалня, или как да декорираме спалнята?

Модерната спалня изпълнява много функции освен основната – да бъде помещение за сън и релаксация. Тя  може да има организирано работно място и голям гардероб, така че спрямо дизайна на стените, в спалнята трябва да се подходи компетентно и задълбочено.

Дизайнът на стените в това помещение може да бъде разнообразен и зависи от въображението и предпочитанията на собственика. А хората имат различни вкусове и затова няма универсален съвет как да се организира дизайна на стените в една спалня.

Все пак, единият вариант е, спалнята да е с деликатен цветен завършек, който допринася за релаксация, или обратното, акцентът да е върху ярките цветове. Но едно е ясно – в това помещение има  много възможности за декориране на стените.

Ето и нашите

Съвети за декориране на стените в спалнята

На първо място, хубаво е да се използват за тази цел екологични материали, става дума за бои, тапети, тъкани, ламинат, дърво или мазилка. Акрилните, латексовите, силиконовите и силикатните видове бои са подходящи за боядисване на стените.

Тапети в спалнята

Много хора избират тапети за стените в спалнята  – те са най-достъпният материал, който е с голям асортимент. Става дума за обикновен тапет, тапет с текстурирана дървесина  или с метална нишка и други, които са с  различни характеристики на плътност и водоустойчивост.

Тапетите от хартия са хигроскопични, безвредни, достъпни като цена. Подходящи са за слънчеви спални, в противен случай цветът и шарката ще избледняват под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Виниловите и нетъканите тапети са лесни за залепване, скриват дефекта на неравните стени, те са по-здрави от хартиените и са подходящи за слънчева спалня.

В спалнята тапетите за стената са за предпочитане, в сравнение с всяка друга стая. Те визуално ще увеличат малката спалня. Могат да се  ползват или за всички стени, или като отделни части, в зависимост от размера и материала.

Фототапети и 3D тапети за спалня

Създаването на ярък акцент в спалнята с фототапет може да привлече вниманието  – така има стена, която е различна от останалите и хармонично ги допълва в същото време. Акцентната стена добавя индивидуална текстура, форма и цвят към цялостния дизайн на помещението. Точката на фокусиране може да бъде допълнена с аксесоари, като стенни лампи, малки декоративни елементи и сухи цветя.

В момента на пазара са много актуални 3D тапети за спалнята. Този вид тапет все повече се превръща в тенденция и замества обичайните тапети. Триизмерното изображение може да бъде единично и често прилича на картина в рамка,  но може и да покрива  цялата стена, което се счита за стандартна опция. 3D тапетът може да изобразява природна гледка, замък, цветя или дори планети… А някои 3D тапети могат да променят изображението си.

За спалнята е най-добре да се изберат неутрални изображения, а не портрети, тоест не е хубаво да има човешки лица и фигури. Тази техника ще помогне да се избегне психологическия дискомфорт от „гледките“ от картината. В близост до 3D-стените не е необходимо да се поставя гардероб и други мебели, в противен случай ефектът от прекрасния тапет ще изчезне. Тоест тапетът просто се губи и не се постига желаното усещане.

Как се избира 3D  тапет?

За да се избере перфектно изрязано произведение на изкуството, се измерва празната стена и се намалява с 30,48-60,96 см. Добро правило е да се избере 3D тапет, който заема ширината на стената, минус 15,24-20,48 см от всяка страна, така че да изглежда центрирано.

Огледало в спалнята

Хубаво е в спалнята да има и огледало.

Огледалото визуално увеличава пространството и повдига тавана, прави стаята по-светла поради отражението на светлината, подчертава се стила на стаята. Може да се реализира и цяла огледална стена, но трябва да се помни, че такава повърхност изисква постоянно почистване от прах и пръски, това е крехък материал.

В последно време се налага тенденция за стенопис  на една стена в спалнята. Това е нова възможност за оригинално декориране на стени и подчертаване на уникалността на помещението за спане. Стенописът се реализира идеално с акрилна боя. Това може да бъде картина, графика, графит… Стената в спалнята  по този начин може да бъде проява на креативност и фантазия.

Картини за спалня

Някои хора обаче за декориране на спалнята се спират на картини. Едноцветните стени в една спалня наистина изглеждат страхотно с картини.

Основното правило при избора на картини за спалнята е свързано с  начина на живота на собственика.(вижте огромния избор картини за спалня на kartini.bg)

Първото нещо, на което се обръща внимание при влизане в спалнята вечер, е картината над самото легло. Съответно, тя трябва да има успокояващ и релаксиращ ефект, предизвиквайки в човек усещане за  отпускане и добро настроение. В същото време картините на другите стени на спалнята са първите неща, които човек вижда, когато отваря очите си сутрин. Добре е, когато такива картини помагат за зареждане с положително настроение и бодрост за целия ден (или поне сутрин).

Сега да поговорим за цветовете на картините:

  • Един от традиционните варианти, подходящи за почти всеки интериор, е избор на картина, в която предимно се използват същите нюанси, както в самата спалня. Такава картина винаги ще изглежда хармонично – независимо дали е с ярка, наситена цветова палитра, или с меки, приглушени цветове, които създават интимна атмосфера. Този метод е най-лесният и не може да се допусне грешка при избора. Дизайнерите често прибягват до този елемент в най-разнообразен интериорен стил – от класически и ретро до модерен минималистичен интериор.
  • Друг вариант, малко по-сложен, е изборът на по-ярки картини, които съвпадат с основните цветове на интериора на спалнята. Такъв интериор също изглежда хармонично.
  • И накрая, третият вариант е да се украси спалнята с картина в цветове, които не се срещат във вътрешността на стаята. Така се постига акцент, който привлича вниманието и придава определено стил на интериора. Нюансите на картината могат да бъдат ярки, приглушени, или пастелни – във всеки случай цветният акцент ще помогне да се съживи скучния интериор и да му се придаде динамика.картини в спалнята

Може да се декорира стената на спалнята с няколко картини, най-добре е да се оформи една композиция от тях. Често едно изображение е разделено на 3, 5 части с различна големина и така се постига едно оригинално внушение.

Но може и да се сложат самостоятелни картини. Разбира се, картините трябва да са хармонично комбинирани помежду си по цвят.  Преди всичко трябва  да се подходи изключително внимателни при избора на картини с някои екстравагантни или шокиращи образи.

Може да се сложат  както оригинални картини, така и репродукции на световноизвестни художници. Белите стени в спалнята са подходящи  за поставянето на картини: така има акцент върху детайлите с контрастен цвят.

В заключение, ако не може сами да се справите с декорирането на стените в спалнята, обърнете се към интериорен дизайнер, който ще ви помогне в избора.

Последно
Не пропускай