Декорация на стените в кухнята

За да направите кухнята привлекателна, уютна и позитивна,  трябва да имате специфичен декор за стените. С помощта на различни методи за проектиране може също да се зонира тази стая, да се подчертаят най-изгодните й страни и да се маскират съществуващите недостатъци.

За да декорирате стените в кухнята правилно и да създадете благоприятна атмосфера в нея, предлагаме някои съвети за дизайн.

Каква стенна декорация да изберем за собствената си кухня?

Тапети за декорация на стените в кухнята

Не се страхувайте да използвате този материал, защото специално за кухнята има специални миещи се тапети, които не се страхуват от пара и пръски вода, и които, ако е необходимо, могат да бъдат измити.

Избирайки тапети за кухнята, трябва да обърнете внимание на техните спецификации, които показват всички характеристики на този продукт.

За стените в кухнята са идеални трайни винилови тапети, но може да използвате и хартиени, които са със специална водоустойчива импрегнация.

Изборът на тапети за кухнята в наше време вече е огромен – има продукти с геометрични орнаменти, флорални мотиви, екзотични фигури, както и такива с изображения на плодове, зеленчуци, храни, чаши и т.н.

Не пропускайте: 4 основни правила при поставяне на картини

Изберете тапети, които са подходящи за Вашата кухня – това не е трудно, ако имате предварителна визия за помещението. С помощта на тапети може да създадете модерен и съвременен кухненски интериор, без дори да прибягвате до помощта на специалисти – залепвате си сами тапетите на стената, като се запознаете първо с инструкциите.

Все пак, такъв начин на декориране има и недостатъци: всеки, дори най-оригиналният орнамент, може да омръзне много бързо. В допълнение, под влиянието на горещата пара тапетът може да разлепи с течение на времето от стената.

Фототапет за декорация на стените в кухнята

Да, фототапетът вече много години не губи популярността си. С помощта на фототапети от определен стил може да направите кухнята си оригинална и уникална, да я подчертаете и да създадете правилната атмосфера.

Много е важно този тип декорация да е в хармония с всички останали елементи на интериора и да е подходяща, съобразно избрания кухненски дизайн. Например, в кухнята, направени в стила на хай-тек, ще бъде много подходящо да се сложи фототапет с изображения на градове, големи мостове и други модернистични сгради.

За стая, чийто интериор е декориран в стил Shabby chic или Provence, трябва да изберете романтично изглеждащ фототапет – с красиви цветя, пеперуди, плодове, грозде и т.н.

Със сигурност, дизайн пространство в кухнята изглежда много стилно, в допълнение, с такъв тапет може надеждно да се постегне прикриване на недостатък на стената. Такава стена обаче трябва да остане напълно свободна, така че нищо да не пречи на изображението. Често кухните са малки и затова фототапетът е подходящ за кухня с големи размери.

Не пропускайте: Красота и функционалност в хола – мисията е възможна

Ако кухнята е малка, тогава полагането на фототапет на цялата стена в него е просто недопустимо лукс.

PVC плоскости за декориране на кухнята

Този тип декорация се използва често при проектирането на кухненски стени. Пластмасовите панели имат много предимства, като едно от основните им предимства е издръжливостта им, както и възможността им за комбиниране с други панели (например полимерни и стъклени).

В допълнение, тази опция за довършване на стените има доста ниска цена. В същото време пластмасовите панели са привлекателно и модерно дизайнерско решение, за да се декорира кухнята. Изборът на пластмасови панели за кухненски дизайн не е подходящ за всеки интериор.

В апартамент с класическия дизайн, те ще изглеждат неуместни, но пък перфектно ще се впишат в апартамент в стил хай-тек или подреден в минимализъм.

Плюсовете са много – много лесно се поддържат пластмасовите панели, те могат да издържат много дълго време, без да губят качеството и външния си вид

Керамични плочки за декориране на стените в кухнята

Този тип кухненска декорация е една от най-традиционните. Този материал изглежда привлекателно, освен че е много лесно да се поддържа. Плочката издържа на промени в температурата с лекота, не се страхува от влага, мръсотия или пара, този материал е устойчив на огън и е много траен. И все пак, дизайнерите не съветват да се използват керамични плочки за всички стени – достатъчно е да  се сложат около мивката или като орнамент на стената. Или да обобщим – става дума за работната зона, която изисква максимална защита в помещение като кухнята.

Декориране на кухнята с картини

Нека видим как да изберем картина, която да пасва на интериора на кухнята и на какво да обърнем внимание. Важно е да се разбере, че пейзажите и натюрмортите играят не само важна естетическа роля. Тяхната функционалност е много по-широка, отколкото може да изглежда на пръв поглед.  Картините не са само декорация. Те могат да скриват грешки при боядисване или мазилката по стените

Ако кухнята е в масивен дървен интериор, резултатът може да стане скучен. Яркото изображение в този случай ще направи стаята по-интересна.  И обратното, картина в стил  импресионизъм ще  бъде идеална за кухня с по-романтичен интериор. Между другото: много често, фокусирайки се върху сюжета на картината, забравяме за рамката. Препоръчва тя да се подбира индивидуално, така че да е в хармония с другите елементи на кухнята. В идеалния случай избраната картина трябва да допълва кухнята в интериора. Така че помислете внимателно за избора си.

И още …

Разбира се, едно голямо платно може да бъде истинска украса на стаята. Но не забравяйте, че това решение не е подходящо за всички видове интериор. Например, в малка кухня е малко вероятно една масивна картина  да е добро решение. Класическите картини тук ще изглеждат странно. Изключението е валидно, ако сте избрали много малки картини с фини рамки.

Като цяло, важно е Вашата галерия от картини в кухнята да има обединяващ елемент – цвят, семантично натоварване, цялостния стил на картината.  Никога не забравяйте, че интериорът в кухнята до голяма степен се прави от малките неща: тапети, чинии, чаши, плочки и, разбира се, картини.

Повечето хора прекарват в кухнята голяма част от времето: помислете си – готвене, закуска и вечеря, а понякога и събирания с приятели. Естествено, всеки иска стаята да бъде максимално удобна и красива. Вярваме, че нашите съвети ще Ви помогнат, за да имате една прекрасна стая в апартамента си, която е заредена с топлина и уют.

Последно
Не пропускай