9 причини да не изхвърляте черупките от яйца

Удивително е колко много неща изхвърляме, без дори да се замисляме, че те могат да се използват в полза на нашето здраве или за други полезни неща. Изхвърляме черупките от яйца, въпреки че нашите предци са ги събирали и сушили. Използвали са ги като храна за растения и животни и медицински цели.

Смята се, че черупките от яйцата на птиците, живеещи в дивата природа, са най-полезни, но могат да се ползват и черупките на яйца от домашни кокошки.

Прах от яйчени черупки

За да направите прах от яйчени черупки, който по-късно можете да използвате за различни цели, измийте добре суровите яйца в топла вода и изплакнете. След това изсипете жълтъка и белтъка от него и отново изплакнете черупката. Отстранете всички филми от вътрешната страна на черупката и я поставете във вряща вода за няколко минути. Оставете черупката върху салфетка за 2-3 часа и след това я стрийте в хаванче или я смелете на прах в кафемелачка.

Изсушените и натрошени черупки могат да се приемат, като се поставят в готови ястия или се разтварят в лимонов сок. С лимоновия сок калцият от черупката се усвоява много по-добре от тялото. Най-удобно е да сложите малко черупки в малка чинийка и да капнете няколко капки лимонов сок. Не се страхувайте от реакцията на „съскане“ в лъжицата. Можете да добавите тази смес към салати и супи.

И възрастни, и деца могат да приемат яйчени черупки. Но на най-малките трябва да се дават много малки дози. Освен това, като се вземе предвид възрастта, дозировката може да бъде от 1,5 до 3 грама на ден.

Ползи от яйчените черупки

  1. Лекува много болести

Те  помагат в борбата с кариес, остеопороза, проблеми с гърба, кървене на венците, раздразнителност и алергии.

  1. Обогатяват тялото с калций

Яйчните черупки са източник на естествен калций, който е изключително важен за пълноценното развитие и функциониране на организма. Калцият може да се намери и в содата, гипса, тебешира, но само в яйчената черупка се усвоява почти напълно от организма. Такава съвместимост се крие във факта, че съставът на яйчната черупка е почти напълно същият като човешките кости и зъби.

  1. При малки деца помагат за образуване на костна тъкан

Черупките на яйцата са много полезни за малки деца, тъй като през първите 3 години от живота има редовно образуване на костна тъкан за формиране на скелета. Ето защо допълнителният прием на калций в организма е безценен.

Смесете натрошените черупки с бебешка храна. В допълнение към обогатяването на тялото с калций, това ще бъде прекрасна превенция на анемия, рахит и диатеза. На дете от 6 месеца до 1 година се дава прах от черупка на върха на ножа, от 1 до 3 години – два пъти повече.

  1. Укрепване на косата и ноктите

Калцият е източникът на красива коса и нокти. Ако искате косата и ноктите ви винаги да изглеждат страхотно, приемайте яйчени черупки поне веднъж седмично. За да направите това, консумирайте 1/3 чаена лъжичка прах от черупки с 2 капсули рибено масло.

  1. Подобряване на вкуса на кафето

Ако искате да подобрите вкуса на кафето, добавете малко натрошени яйчени черупки във филтъра на кафеварката. Вкусът ще стане забележимо по-ярък, няма да е горчив, тъй като калцият неутрализира киселината.

  1. Почистване кухненски прибори

Натрошете черупките на яйцата. Поставете ги в чайник или термос. Напълнете наполовина с вода, разклатете добре и оставете да престои една нощ. До сутринта съдовете ще бъдат чисти. Този метод е подходящ за премахване на котлен камък и отлагания. Черупката също почиства тигани и тави за печене. Изсипете натрошените черупки в намазнена тава, избършете с гъба.

  1. За  градината

Измийте яйчените черупки, подсушете ги и ги нарежете по всеки удобен начин. Добавете го към почвата, преди да прекопаете градината си. За 1 квадратен метър можете да използвате черупките от около 100 яйца.

Този метод значително ще намали киселинността на почвата и е особено добър преди засаждането на домати, краставици и картофи. А ако смачкате черупките и ги разпръснете във вашата зеленчукова градина или в градината близо до растенията, това ще изгони охлювите.

  1. Торене на стайни растения

Стрийте яйчените черупки и ги покрийте с вода. След един ден можете да използвате тази вода за поливане на стайни и градински растения. Полезните вещества, съдържащи се в черупката, са отличен тор.

Последно
Не пропускай