Как да изберем удобен стол за вкъщи и за офиса

1263

През последната година и половина ситуацията наложи работата от вкъщи за много от професиите, в които това изобщо е възможно. На много хора се наложи да обзаведат в домовете си „домашен офис“, или поне да обособят работен кът, откъдето да изпълняват служебните си задължения.

Как обаче да подходим, когато трябва да изберем удобни и стилни столове за дома и офиса?

И защо това е толкова важно?

Отговорите на тези въпроси вижте в следващите редове.

Защо ви боли гърбът, когато седите на офис стола?

Всяко положение на тялото, задържано за дълги периоди от време, причинява дискомфорт, независимо дали е естествено положение на тялото, или такова, за което човешкото тяло въобще не е проектирано, като например седенето на стол.

Знаете, че ако стоите няколко часа прави, се появяват болки в гърба и се чувствате уморени. Е, ако естествената поза на човешкото тяло може да причини такъв дискомфорт, представете си какви ефекти може да има стойка под ъгъл от 90 градуса, възприета сравнително наскоро (в такива мащаби) от нашия вид, поддържа се 8 часа дневно, в продължение на години.

Колкото по-дълго поддържате неудобна позиция или такава, която, макар и удобна, оказва натиск върху гръбначния стълб, врата и раменете, толкова по-голям е рискът от болки в мускулите, сухожилията и нервите. Повтарящите се дейности, като писане на компютър, също са рискови фактори за здравето, тъй като включват продължителна употреба на едни и същи стави и мускулни групи.

Повечето хора са наясно с тези аспекти, затова се стремят да защитят здравето си, като избират ергономични столове за ежедневни офис дейности, както у дома, така и на работното място. Но трябва да сте наясно, че просто не е достатъчно да изберете стол, чието име включва термина „ергономичен“, за да защитите здравето си.

Също така трябва да знаете какви са общите характеристики на един ергономичен офис стол, за да можете да избегнете тези, които са етикетирани само по този начин, без да имат дизайнерските характеристики, предназначени да подобрят условията на работа.

Общи характеристики на ергономичен офис стол

  • Височината на ергономичния офис стол е регулируема;
  • Облегалката се регулира както вертикално, така и позволява баланс отпред и отзад, с опция за заключване в желаната позиция;
  • Лумбалната опора е твърда, евентуално регулируема;
  • Седалката може да се регулира в дълбочина (тази опция за настройка е от съществено значение за много високи или много ниски потребители);
  • Стабилността на седалката се осигурява от основата с пет точки (във формата на звезда).
  • Рамената на седалката се регулират по височина.

Как да изберем регулируем офис стол?

В идеалния случай трябва да си купите ергономичен офис стол само след като го изпробвате, да седнете на него и да проверите всички възможности за настройка, но знаем, че това не винаги е възможно.

Много по-практично е да проучите онлайн предложенията на няколко магазина, да купите стола с един клик, за да бъде доставен до дома или офиса ви, и след това да го пробвате и ще решите дали да го запазите или не.

Повечето онлайн магазини имат политика за връщане, която ви дава възможност да върнете продукти, които не отговарят на вашите очаквания в рамките на 14 работни дни от получаването, без санкция и без да се позовавате на каквато и да е причина.