8 грешки, които правите, когато миете косата си

Жените, естествено, искат косата им винаги да изглежда перфектно, но това зависи от много неща. Разбира се, има значение също така дали си правите маски, дали подстригвате връхчетата навреме и дали използвате качествени продукти за коса. Нека видим 8 от най-често срещаните грешки.

Грешка № 1: Подсушавате косата си като я триете с кърпа

Триенето уврежда структурата на косъма. Вместо това е по-добре да увиете главата си с кърпа и да я оставите да абсорбира влагата естествено.

Грешка № 2: прекалявате с количеството шампоан

Повече не е по-добре. Това важи и за шампоана, и за балсама. Според трихолозите количеството шампоан трябва да варира в зависимост от това колко често миете косата си. Ако го правите ежедневно, тогава двойно сапунисване не е необходимо.

Грешка № 3: Миете косата си твърде агресивно

Навикът да „търкате“ главата си е сигурен начин да си навлечете косопад и изтъняване. Всички движения трябва да са меки и нежни.

Грешка № 4: Бързате

И не измивате добре корените. Междувременно всички проблеми идват от корените. Златното правило за добре поддържана коса е: добре измита коренова зона и балсам, нанесен върху цялата повърхност.

Грешка № 5: Изобщо не използвате балсам

Балсамът не само стабилизира нивото на pH на косата, но и ѝ придава блясък и я прави по-копринена, и това важи особено за дългата коса. Но е важно да го нанесете в краищата и по дължината, а не в корените.

Грешка № 6: Рядко миете косата си

Това е нещо много индивидуално. Някой може да не мие косата си една седмица и да изглежда перфектно, докато други трябва да я мият на 1-2 дни. Съсредоточете се върху това колко мазен скалп имате. Защото миенето на суха коса често е също толкова вредно, колкото рядкото миене на мазна коса.

Грешка № 7: Правите го с гореща вода

Топлата вода е враг на здравата коса. Изсушава както корените, така и самата коса. Трябва да я измиете с топла вода и да завършите процедурата със студено изплакване.

Грешка № 8: Редовно сушите косата си със сешоар

Сушенето със сешоар, разбира се, е удобно. Но когато косата е мокра, по-добре е да я оставите да изсъхне естествено. И тогава, когато е само леко влажна, вече можете да я доизсушите със сешоара.

 

Последно
Не пропускай