7 причини за голям корем дори при нормално тегло

Големият корем не е проблем само за хората с наднормено тегло. Дори сред хората, които иначе са слаби, има доста такива. Ако и вие имате проблеми с това, че не можете да се отървете от корема си, може да проучите дали това не е следствие от някое от следните причини.

Пренебрегване силови упражнения

Тялото на слабите хора може да бъде много неоформено, въпреки редовната физическа активност. Въпреки че кардио упражненията са много важни за здравето, особено за сърдечно-съдовата система, за „изгаряне на мазнини“ не бива да се ограничавате с този тип тренировки, ако искате да оформите корема. Упражненията за сила или изграждане на мускули също са много важни.

Метеоризъм

Причината да имате голям корем не се дължи непременно на излишните телесни мазнини. Може да имате подуване през повечето време. Често причината е неадекватният диетичен избор.

Особено важно е да избягвате много солени храни или прекомерно количество натрий и газирани напитки. Метеоризмът може да бъде свързан и с млечни продукти и недостатъчно време за дъвчене.

Стрес

Наличието на ниско количество кортизол в тялото е от полза, тъй като ни помага да останем будни. Въпреки това нивата на кортизола могат бързо да се повишат над здравословната граница.

Ако често сте подложени на стрес, това може да означава, че нивата на кортизола са повишени почти през цялото време и да се отрази на тялото ви. Много често срещана последица от прекомерните количества кортизол в организма е концентрирано натрупване на мастни депа в корема.

Дисбаланс на червата

Грижата за здрав микробиом на червата също е много важна за предотвратяване на прекомерно натрупване на мазнини по корема. Твърде много лоши бактерии в червата също е един от факторите, които причиняват досадни мазнини по корема. Препоръчително е да увеличите количеството на пробиотиците в диетата си, като по-често яденето на ферментирали храни.

Лоша стойка

Коремът ви може да не е толкова голям, колкото изглежда на пръв поглед. Визуалното впечатление може да е резултат от неправилна стойка. Затова е важно да обръщате повече внимание на стойката си – както при ходене, така и при седене. Ако често се оказвате в неудобна позиция, можете да си помогнете и с определени помощни средства, като например специални поддържащи колани.

Менопауза

Ускореното натрупване на мазнини в корема също може да е знак, че наближавате менопаузата, особено ако не сте имали подобен проблем в миналото. Проблемът се дължи основно на намаляване на количеството естроген в организма. Въпреки че не можете да влияете директно на събитията, ще разрешите проблема, като избирате храната си по-внимателно и спортувате редовно.

Пушене

Често чуваме, че тютюнопушенето насърчава загубата на тегло, но именно поради този навик мазнините могат да започнат бързо да се натрупват в областта на корема. Затова има смисъл да се откажете от пушенето. Въпреки че апетитът ви може леко да се увеличи за известно време, нуждата ви от храна ще се стабилизира бързо. Притеснението от невъзможността да поддържате стройна фигура обикновено е излишно, а в същото време ще ви бъде много по-лесно да избегнете ускореното натрупване на мазнини в областта на корема

Последно
Не пропускай