5 причини за ранна менопауза и как да се предпазим

Нашият биологичен часовник тиктака и то понякога по-бързо, отколкото си мислим. Какви са причините и как можем да го забавим?

Повечето млади жени не се замислят за менопаузата. Те я приемат като естествен период, който ги очаква там някъде, в необозримото бъдеще. Най-често става така, че менопаузата настъпва много по-рано от очакваното. Например, на 35-40 вместо на 45-54 години. Причините за преждевременна менопауза могат да бъдат много и е изключително важно да знаете за тях, за да намалите риска от ранна менопауза.

  1. Лоши навици

Алкохолът и тютюнопушенето болезнено удрят всички системи на тялото, така че няма нищо изненадващо във факта, че женската репродуктивна система страда от разрушителния им ефект. Избягването на лошите навици намалява риска от ранна менопауза и помага за поддържане на младежкия вид за много по-дълго.

  1. Стрес и пренапрежение

Умереният дозиран стрес е естествена и дори неразделна част от живота. Но постоянното нервно напрежение, дълбоките емоционални сътресения подкопават здравето ни, което води до изтощение. Научете се да се справяте със стреса чрез техники за релаксация, йога, медитация и разбира се, спорт. Като ги превърнете в навик, значително ще подобрите качеството си на живот.

  1. Автоимунни заболявания

Има десетки от тях, но списъкът с най-честите нарушения на дейността на щитовидната жлеза включва диабет, ревматоиден артрит, псориазис и болест на Крон. Уви, автоимунните заболявания са трудни за лечение, но могат и трябва да бъдат контролирани, поддържайки нормално здраве и физическо състояние.

  1. Тежки вирусни заболявания

Някои вирусни инфекции, като морбили, варицела, туберкулоза, могат да доведат до възпаление на яйчниците и по-нататъшна дисфункция. Коронавирусът е вече включен към списъка на опасните вируси, който според много наблюдения на лекари влияят негативно на хормоналния фон на жената. Той може да ускори наближаването на менопаузата и да провокира ранно стареене.

Затова не забравяйте да се предпазите от вируси чрез навременна ваксинация, а в случай на пренесен нов вирус, да се подложите на преглед от гинеколог-ендокринолог, за да идентифицирате и предотвратите симптомите на ранна менопауза навреме.

  1. Наследствена предразположеност

Ако във вашето семейство е имало случаи на ранна менопауза, това не означава, че вероятно и вие ще я имате. Ако се тревожите, че имате наследствена предразположеност към ранна менопауза, това е допълнителна причина да вземете предвид и останалите рискови фактори, изброени по-горе.

Ранна менопауза: Какво да правя?

Менопаузата никога не идва внезапно. Обърнете внимание на следните прояви на хормонален дисбаланс: слабост и умора, внезапно наддаване на тегло, промени в настроението, горещи вълни и изпотяване, безсъние, усещане за горещина в ръцете и краката, липса на менструация или прекъсване на цикъла, повишен сърдечен ритъм, повишен косопад или внезапна загуба на тонуса на кожата, намалено либидо.

Това са първите признаци на ранна менопауза.

За да ги хванете навреме и да намалите потенциалните щети, консултирайте се с лекар и се изследвайте за хормони.

Дефицитът на естроген и повишените нива на фоликулостимулиращия хормон са доказателство за изсъхване на тялото. Компетентната подкрепа с помощта на хормонална заместителна терапия или безопасни растителни аналози – фитоестрогените ще помогнат за изглаждане на драстични хормонални промени в тялото, поддържане на здравето, младостта,

Една от областите на лечението ще бъде корекция на начина на живот – физическа активност, правилно хранене, спазване на режима на сън. Тези прости неща могат да помогнат за минимизиране на неприятните симптоми.

Нехормоналните лекарства с фитоестрогени могат също да помогнат за нормализиране на хормоналния баланс и да ви отърват от неприятните симптоми на менопаузата. В случай, че хормонозаместителната терапия не е подходяща поради голям брой противопоказания, фитоестрогените са по-безопасни. Но при всички случаи трябва да се посъветвате с лекар, който да ви изпише най-добрата индивидуална терапия.

Последно
Не пропускай