Защо успокоителните са опасни

Стресът, депресията, безсънието карат хората сами да си предписват и приемат успокоителни. Защо приемането на психотропни лекарства е опасно?

Приемът на успокоителни без лекарско наблюдение може да доведе до сериозни усложнения.

Първо, различните психотропни лекарства могат да променят поведението в противоположни посоки, някои могат да възбудят, а други да успокоят нервната система .

Лекарствата, които стимулират централната нервна система, а това са психостимуланти и ноотропи, са противопоказани при хипертоници, хора с психични разстройства, с истерия.

Лекарства, които инхибират централната нервна система

Тези лекарства най-често се приемат като успокоителни, това са невролептици, антидепресанти, транквиланти, хапчета за сън, които трябва да се използват с повишено внимание от шофьорите. И най-лошото е, че водят до пристрастяване.

Доказани начини за облекчаване на стреса

Как се формира пристрастяването към успокоителните?

Зависимостта се формира по следния начин. Положителният ефект след приема на първите дози антипсихотици завършва след известно време и вече не е ефективен в предишната доза, което води до необходимостта от увеличаване на дозата. Друга негативна последица е, когато човек внезапно спре приема на лекарството, което може да стане само под наблюдението и разрешението на лекар. И когато пациентът се влоши след спиране на успокоителното, той отново започва да го приема безусловно. В резултат на тази техника страдат черният дроб, бъбреците и цялата нервна система.

Трябва да се помни, че както стимулиращите, така и седативните лекарства са противопоказани при бременни жени и деца под 3-годишна възраст. Изключение от това правило може да бъде определено само лекар специалист.

Последно
Не пропускай