Защо мъжете, които печелят по-малко от жените си, са по-склонни да изневеряват

Преди половин век се смяташе, че мъжът е основният печеливш в семейството и беше изключително трудно да си представим, че една жена може да печели повече от съпруга си.

Но времената се променят и днес дамите заемат високи позиции в компании, наравно с мъжете. В тази връзка често се случва, че в семейството финансовият принос на жената е няколко пъти по-високо от доходите на съпруга й.

Изглежда, че това трудно може да се нарече проблем, ако партньорите са доволни от такъв модел на отношения. Учените обаче са установили, че в такива семейства мъжете са много по-склонни да изневеряват на жените си.

Преди няколко години Кристин Мюнш, асистент по социология в Университета на Кънектикът, проведе серия от експерименти, включващи мъже и жени с различно богатство и отдаденост на лоялността. Проучването включва двойки, чиито доходи са приблизително еднакви, и двойки, при които разликата в богатството е много забележима.

В хода на работата социологът стигна до извода, че мъжете, чиято заплата е няколко пъти по-малка от тази на жените им, са по-склонни да прелюбодействат и по-често имат любовници.

Според изследователите това се дължи на факта, че въпреки широкото развитие на феминизма, хората все още имат нагласата, че мъжът трябва да носи основния доход на семейството и да поддържа домакинството. Ако това не е така, той усеща „финансова уязвимост“ и провала си като мъж, поради което започва да го компенсира с много сексуални връзки.

Интересното е, че една жена в такава връзка също се чувства по-уязвима: чувства се виновна за доходите си, опитва се да поеме повече домакински задължения и омаловажава заслугите си, за да не нарани егото на своя любим.

Мюнш отбелязва – няма 100% шанс с такъв модел на връзка мъжът със сигурност да започне да изневерява. По същия начин не може да се каже, че мъжът няма да прелюбодейства, ако печели повече от жена си.

Социологът подчерта, че отношенията са изложени на риск, ако някой постоянно дърпа чергата към себе си. И това се отнася не само за финансовото превъзходство.

Последно
Не пропускай