Как да намерите мечтаната работа

Сблъскавате ли се всеки ден с работа, коята не харесвате?

Внимание, внимание!

Вместо да тъпчете на едно място и да изпадате в депресия, влезте в ролята на героинята, търсеща мечтаната работа. Следните съвети ще ви покажат как да намерите работа-мечта.

Поставете си високи и реални цели

Една будистка мъдрост казва „Пътят е целта“ и наистина е така.

Поставете си цели, които да са високи, но не недостижими. Бъдете реалисти. Може да притежавате диплома за инженер, но какво от това след като нямате нито един работен ден опит.

Трябва да сте наясно, че започвате отдолу, за да се качите горе. Не може да седите със скръстени ръце и да разчитате на дипломата си, която сте получили по време на следването.

Каква е мечтаната професия

Много хора фантазират за добре платена работа и след като реализират мечтите си, осъзанават че това не е техната работа. Заплащането е важно, но не е на първо място в намирането на мечтаната работа.

Затова бъдете чесни със себе си и отговорете на трите въпроса

  • „Каква работа ви харесва?“
  • „Къде искате да работите?
  • „В какво сте наистина добър?“

Първо конкретизирайте в коя сфера искате да работите, а след това мечтаната професия. Трябва да знаете какво търсите, а след това да започнете с търсенето на мечтаната работа.

Превърнете желанията си в професионални умения

Ако сте счетоводител, а на последък ви харесва работата с компютърни програми, значи ще трябва да още да учите и да се развивате, за да превърнете желанията си в професионални умения.

Опитайте се да намерите баланс между работата, която имате и мечтаната професия. Интернет уроците, професионалните курсове или промяната на позицията ви ще  помогнат да намерите мечтаната работа. Често се налага да продължите образованието си, за да намерите професията мечта.

Ако сте още ученик и търсите работа, помислете за хобитата, които имате. Може би зад тях стои мечтаната работа.

Хубавите неща не стават лесно

Докато намерите мечтаната работа трябва да работите доста, въпреки получената диплома, която отваря вратите за професионална реализация. Когато намерите мечтаната работа в началото си заслужава да работите безплатно, за да натрупате опит и да се докажете и покажете, че сте подходящи за новата компания. Не игнорирайте новите, малките и не толкова известните фирми, те са само загрявка за по-големите предизвикателсва.

И междувременно използвайте пълноценно времето си и се огледайте  наоколо за потенциалните възможноти.

Обмислете всички ходове

След като уточните какво искате, трябва да се отдадете изцяло на търсенето на мечтаната работа. Ровете в интернет. Следете непрекъсното обявите по сайтовете за кариерно развитие. Използвайте социалната мрежа LinkedIn, за да се свържете със специалистите във вашата област. Това е много бърз начин да намерите мечтаната работа, отколкото да изпращате автобиографията си, която може да остане в купа с непрочетени писма.

Споделете с роднини, приятели, познати, че имате нужда от работа. Споделете проблемът си с фризьора си или със случайно срещнат колега от университета. Понякога новосъздадените контакти се оказват най-печеливш ход. И ще видите, че ще се появи някаква супер идея.

Не е страшно да ви отрежат, страшно е ако не рискувате и не изпозлвате всичките средства на разположение. Когато една врата се затваря, друга се отваря.

Задраскайте изречението „Това е невъзможно“ и последвайте мечтите си.

Последно
Не пропускай