Защо ядем, когато не сме глaдни

Вижте кои са най-честите причини, поради които ядем, когато не се чувстваме гладни. Съответно прочетете и съветите как да бъдeте по-мъдри и предпазливи в подобни ситуации.

ПРАЗНИК ИЛИ СПЕЦИАЛЕН ПОВОД 

Всеки ден е специален, когато познавате много хора. Рождени дни, кръщенета, сватби и годишнини … мислите си, че е дошъл края и започва празничния период – Великден, Нова година.

Съвет: Празничните дни не трябва да бъдат оправдание или разрешение за преяждане. Купоните се правят за хората, а не за храната. Не прекалявайте с порциите и чашките алкохол.

ЖАДНИ СТЕ 

Много хора бъркат глада с жаждата си, така че са склонни да ядат, когато всичко което им е необходимо, е чаша вода.

Съвет: Следващият път, когато почувствате глад, пийте вода и изчакайте 10 минути. Ако гладът не отмине хапнете нещо здравословно.

СТРЕС, ГНЯВ, НАПРЕЖЕНИЕ, САМОТА 

В такива случаи търсите ли утеха в шоколада? 

Храната не намалява главоболието, нито премахва проблемите, нито помага да се справите със стресовите ситуации.

Съвет: Преди да полетите към хладилника, запитайте се дали наистина сте гладни или стреса и напрежението активират необходимостта за хранене. Анализирайте ситуацията и емоциите, които са ви довели до такова състояние. След като ги откриете, по-лесно ще реагирате адекватно, когато ви нападнат отново.

За да се отървете от емоционалния глад, поговорете 10-ина минути с приятел, отидете на разходка в близкия парк или посетете някоя фитнес зала.

„ГЛАДНИ“ ЗА СЪН 

Факт е, че апетитът е по-силен и по-трудно контролируем, когато не сме се достатъчно наспали. Виновни за това са два хормони – грелин (хормон на глад) и лептин (хормон на ситостта).

Недостатъчният сън намалява нивото на хормона лептин, който казва на мозъка, че сте получили достатъчно храна, и увеличава нивото на грелин, който събужда глад.

Съвет: Осигурете си 7-8 часа сън.

ХРАНАТА Е ДИЕТИЧНА 

Трябва да признаете, че четенето на думата „диетични“ или „light“ на опаковката ви успокоява грижата на съвестта и ви кани да хапнете няколко хапки повече въпреки вътрешната си ситост. Но трябва да знаете, че тези продукти не са без калории, само защото имат надпис „диетични“.

Съвет: Необходимо е да внимавате с количеството храна независимо дали храната е диетична или не.

СКУКА 

Сигурно ви се е случвало често да отваряте хладилника по време на скучен дъждовен уикенд, защото няма какво да правите.

Съвет: Вмъкнете някаква нова дейност в ежедневния си график, като четене на книга, стари вестници и списания.

ГОЛЯМА КОМПАНИЯ 

Ястие, предястие, основно и задължително десерт- да! Голямата компания е много приятна и колкото повече храни има, толкова повече ви се иска да не спирате да ядете и пиете и да не ставате от масата.

Съвет: Опитайте се да запазите контрола над храненето, независимо влиянието от околната среда и се научете да казвате НЕ на храненето с няколко блюда.

ОТКАЗВАНЕ ОТ ЛОШИТЕ НАВИЦИ 

Примерно отказването от тютюнопушенето е чудесна новина, но не когато желанието за никотин ще нахлуе „да изядете целия хладилник“. За много хора храната е привлекателна и безвредна алтернатива, но забравят, че тя може лесно да доведе до преяждане и затлъстяване.

Съвет: Бъдете по-мъдри от лошите навици. Може да ги замести спорт или интензивно общуване.

ХРАНАТА Е ПРЕД ОЧИТЕ ВИ 

Храната пробужда лакомията във вас и хапвате без да сте гладни.

Съвет: Далеч от очите, далеч от устата – поставете храната далеч от вас. Но ако няма къде да избягате и тя е просто пред вас, запитайте се дали наистина сте гладни?

Последно
Не пропускай