За какви здравословни проблеми говори състоянието на вашия език

Езикът е отговорен за много неща: той ви помага да говорите, дъвчете и вкусвате любимите си лакомства. Но знаете ли, че външният му вид може да разкрие някои здравословни проблеми?

Повърхността на езика ви може да ви помогне да се научите да водите по-здравословен начин на живот.

Като внимателно разгледате езика си в огледалото, ще можете да определите какви здравословни проблеми имате и на какво трябва да обърнете внимание.

Ако езикът ви е гладък

Здравият език е светло до тъмно розов на цвят и има малки издатини, наречени вкусови рецептори. Ако кожата ви изглежда гладка без малки неравности (състояние, наречено атрофичен глосит), може да имате дефицит на желязо. Това хранително вещество е жизненоважно за производството на хемоглобин, който помага на сърцето и пренася кислород до тъканите.

Яденето на богати на желязо храни като спанак може да повиши нивата на желязо. Но не прекалявайте: след менопаузата нуждата от желязо намалява, така че се консултирайте с вашия лекар, преди да коригирате диетата си.

Ако езикът ви е напукан или набразден

Напуканият, набразден език може да показва, че тялото ви не получава достатъчно от витамините от група В, от които се нуждае, за да възстанови тъканите, което увеличава риска от когнитивни проблеми като объркване и загуба на паметта.

И с напредването на възрастта е по-вероятно да имате дефицит на определени компоненти на витамин B. За да увеличите запасите си, попитайте вашия лекар дали трябва да приемате ежедневен комплекс от витамин B-50.

Ако има бели петна по езика

Същите бактерии, които живеят в червата, обитават и езика. А бялото покритие – известно още като млечница – е потенциален признак за свръхрастеж на обикновената дрожди Candida albicans.

Свръхрастежът на Candida е свързан с всичко – от наддаване на тегло до депресия до инфекции на синусите и вагинални инфекции. Консултирайте се с вашия лекар дали приемането на ежедневна пробиотична добавка е подходяща за вас, което насърчава растежа на добрите бактерии, за да предотврати растежа на лошите.

Ако има червени петна по езика

Ако езикът ви е покрит с червени петна, които приличат на карта, това може да е „географски език“. Състоянието може да означава, че ви липсва цинк за повишаване на имунитета, който помага на тъканите да се предпазват от настинки и вируси.

Клиничните изпитвания показват, че цинкът може да помогне при лечението. Ако това състояние ви притеснява, консултирайте се с вашия лекар, за да видите дали добавката с цинк е подходяща за вас.

Последно
Не пропускай