Турско кафе. Гледане на кафе – символи

Култура на турското кафе

Турско кафе е името на метода за приготвяне и правене на кафе, открит от турците. То има специален вкус, пяна, мирис, готвене, сервиране… накратко, има своя уникална идентичност и традиция.

Историята на турското кафе

Напитката, която преди това се е получавала чрез варене на кафеени плодове на Арабския полуостров, е придобила истинския си кафеен вкус и уникален аромат с чисто новия начин на приготвяне и готвене на турците. Европа , която се запознава с кафето благодарение на турците, години наред приготвя и консумира кафе по този начин като турско кафе.

През 1543 г. губернаторът на Йемен Оздемир паша донася кафе в Истанбул, от чийто вкус се възхищава. Благодарение на чисто новия метод за приготвяне, открит от турците, кафето се вари в джезве и получава името турско кафе.

Първите кафенета са открити в Истанбул, Тахтакале през 1554 г. и бързо се разпространяват из целия град, благодарение на което хората се запознават с кафето. Кафенетата и културата на кафето, където денонощно се четат книги и интресни статии, играе се шах и табла, водят се поетични и литературни разговори, оставят своя отпечатък в социалния живот на периода. Кафето, което зае мястото си в кухнята на двореца и в домовете, започва да се консумира в големи количества. Поднася се с голямо внимание на най-уважаваните приятели.

За кратко време, благодарение на търговците и пътешествениците, които стигат до Истанбул, и на османските пратеници, вкусът и репутацията първо се разпространяват в Европа, а след това в целия свят.

Турското кафе е било много популярно през османския период

То е било много популярно през османския период. Особено жените в двореца са обичали често да се занимават с гадаене с кафе.

Как се подготвя и сервира турско кафе?

Произхождащо от Южна и Централна Америка, тип арабика, турското кафе е смесено от висококачествени кафеени зърна и изпечено щателно, смляно много фино. Вари се с помощта на джезве, като се добавя вода и по желание захар. Сервира се с малки чашки. Преди да пиете, изчакайте малко утайката да се утаи на дъното.

В сравнение с други методи, варенето на кафе е особено предпочитано при турския метод. Полученото кипене е много слабо и най-често това е взаимодействието на много фино смляно кафе с нагрята вода, а не сериозно повишаване на температурата.

Любителите на кафето предпочитат да го пият на малки глътки заради плътната му субстанция, изискан вкус и постоянен аромат в устата.

турско кафе с локум

Обикновено се сервира с локум. Това е османска традиция.

Културно влияние

Подобно на традицията за време за чай в англичаните, кафето има време в турското общество. Обикновено се пие между сутрешното и следобедното хранене . Отново, това е единственият вид кафе, използвано за предсказване на бъдещето с гадаене на кафе, което доведе до раждането на предприятия, наречени кафенета. Това е традиционен елемент от религиозните празници и церемониите за „традиционно искане на ръката на момичето“. В една турска поговорка тази култура също се поддържа и се казва, че „Чаша кафе има четиридесетгодишна памет“. Тази поговорка изразява задоволство от предлаганото кафе.

Медна кана за кафе в стар стил в турски стил (В днешно време по-предпочитани са кана за кафе от неръждаема стомана и стъкло (пирекс).)

Как се прави турско кафе?

Рецепта за турско кафе

Добавете 2 чаени лъжички турско кафе за всяка чаша в кана за кафе и 1 чаена лъжичка захар, ако искате да го пиете със захар.

След това сложете 1 чаша турско кафе в студена питейна вода за всяка чаша.

Смесете кафето (и захарта, ако сте добавили) с вода, така че да се накисне добре и да се разтвори.

Кое кафе увеличава продължителността на живота – резултати от проучване

Гответе тенджерата за кафе на слаб огън , докато върху нея се образува пяна, изчакайте да достигне точката на кипене.

Преди да започне да кипи, отстранете от котлона и добавете пяната от кафе, която шупва в горния слой, на равни части в чашите.

Добър апетит! – Afiyet olsun 🙂

Забележка: Имайте предвид, че чашите са доста малки, както е на снимките.

Гадаене на турско кафе – Значение на цифри и символи

По-горе обяснихме как се е появило турското кафе, как Европа се е запознала с „кафето“ благодарение на турците и дадохме рецепта за турско кафе. Сега ще говорим за културата на гадаене на турско кафе (тасеография), която има важно място в турската култура.

гадаене на кафе - символи

Опитът на турците в гадаенето датира от древни времена, когато те са живели в Централна Азия преди приемането на исляма . Преди исляма турците са вярвали в шаманизма. „Irk Bitig“ , написана на гьоктурската азбука през 9 век и първото произведение на градската култура, е книга за гадаене. Според това, което се знае, културата на гадаене преминава в турското общество чрез шаманизма . „Irk Bitig“ е компилиран от устата на шаман.

Какво е гледане на кафе? (тасеография)

Именно стилът на готвене придава вкуса на турското кафе. Мляното кафе (Telve на турски) се образува, когато свареното кафе потъне на дъното на чашата. Утайката също образува неясни форми в чашата. Състоянието на кафето се появи чрез тълкуване на тези форми.

Известно е, че гаданията с кафе се появяват за първи път в османските дворци през 1500 г. Турското кафе е кафе култура, която по-късно се разпространява в Босна, Близкия изток и Балканите, а след това и в много части на света. Но гадаенето на кафе е най-вече форма на гадаене, принадлежаща на турската култура. Когато им беше скучно, наложниците в харема пиеха турско кафе и си гадаеха, за да си бъбрят и клюкарстват.

Днес гадаенето на кафе е неизменна част от приятелството. Според експерти психолози, хората използват гадаене, за да се чувстват добре, щастливи и сигурни. Особено жените обичат да разказват своите истории и да гадаят заради любопитството си към бъдещето. Смята се, че гадаенето дава информация по въпроси като любов, успех, работа и здраве.

Как да гледаме на кафе?

За да се гадае на кафе, първо се изпива турско кафе и чашата се затваря до долната чиния. Традиционно върху обърнатата чаша се поставя метал, като например монета или пръстен, за да се охлади бързо. След като изстине добре, чашата се отваря с думите „Ами да имам късмет“. След като чашата изстине , тя се отваря от могъща гадателка, която се доверява на шестото си чувство. Гадателят тълкува формите, които вижда в чашата , като ги сравнява с някои предмети и живи същества. Гадаенето на кафе е известно като гадаене както за миналото, така и за бъдещето.

Какъв е оптималният брой чаши кафе на ден, за да не старее кожата

Подготвили сме ръководство за тези, които искат да четат съдбата по кафето, но не знаят как да тълкуват фигурите.

При гадаенето на кафе се правят прогнози за миналото и бъдещето чрез тълкуване на формите.

Ръководство: Значението на символите/формите при гледане на кафе

Има много символи при гледане на кафе. Символите/Формите може да нямат много ясни и ясни форми. Тук изобретателността е в човека, който тълкува гадаенето. Хората със силно развито шесто чувство анализират по-лесно.

гледане на кафе знаци

Ето значенията на символите и формите в културата на гадаене на турско кафе:

Дом: Вече сте свободни от болести и проблеми. Нещата се получават. Има щастлив брак, наследство от провинцията.

Лешояд: Има финансова загуба, опасност от фалит. Крадец може да проникне в дома ви.

Скорпион: На ​​път сте да бъдете измамени, пазете се. Можете да дойдете на нечия игра близо до вас.

Електрическа крушка: Вашите проблеми ще отминат, очакват ви щастливи и радостни дни.

Кола: Около теб има хора, които те обичат, не ги разбивай. Вие и добър приятел можете да станете декадентски.

Риби: Много скоро ще имате значителни финансови приходи. Има успех, късмет и кратко щастие.

Змия: Потърсете, за да разкриете скритите си врагове. Може да има човек или хора около вас, които изглеждат приятелски настроени към вас, но които се борят за вашето зло.

Глава: Ще имате момченце. Тълкува се още, че ще разрешите финансовите си проблеми с помощта на приятел.

Куфар: Вие сте на етапа на вземане на важни решения и се очертава пътуване.

Флаг: Приятел ще ви повика на помощ. Опасност очаква вас и вашето обкръжение.

Хорн: Твърде много клюкарстваш. Ще видите щетите.

Бел: Вашите желания ще се сбъднат скоро. Ако камбанката е на дъното на чашата, желанията ти няма да се сбъднат, но ще получиш новини. Две камбани се тълкуват като предвестници на голяма радост.

Водещ: Ще имате успех в новото си начинание. Ако котвата е в горната част на чашата, това показва, че ще предприемете полезно пътуване, докато котвата в средата показва социален успех. Ако котвата е твърде неясна, това означава, че ще се сблъскате със социални трудности.

Кръст: Означава, че няма да сте съгласни с приятелите си. Предвещава някои кавги, разногласия между вас и някой от вашите роднини и някои трудности в деловия живот.

Щраус: Ще получите неочаквани пари.

Камила: Ще тръгнеш на пътешествие. В края на това пътуване може да има радост или скръб. Така че това е несигурно пътуване.

Бременна: Продължете да се борите в работата си въпреки всички трудности. Може да се наложи да се справяте с неприятности и проблеми.

Булка и младоженец: Важна част от вашите желания ще се сбъднат. Спокойни дни

Око: Има някои завистливи хора. Ще срещнете приятел, когото не сте виждали отдавна.

Кинжал: Около вас има хора, които искат да ви застрашат. Вие сте в опасност, бъдете внимателни.

Полумесец: Това е знак, че ще получите новини, които ще ви зарадват.

Петел: Имате коварни врагове, които искат да се карат с приятелите ви. Ще получите добра работа и добри новини.

Замък: Доверете се на човека, който ви обича и защитава. Вие сте майстор в това да накарате другите да приемат вашите идеи. Освен това ви очакват добри и щастливи дни.

Орел: Ще имате всичко, за което се борите. Имате решителна и търпелива личност.

Обувки: Тълкува се като отиване на гости. Ще получите новини, които ще ви изненадат. Може да бъде и ваш гост.

Ски/лодка: Ще загърбите своите мъки и проблеми. Щастливите дни идват скоро.

Котка: Вашите приятели около вас ще ви помогнат и ще ви навредят. Може да се наложи да преразгледате отношенията си с приятелите си. Някой очаква любов и обич от вас.

Пеперуда: Не излагайте семейството и себе си на риск, като вярвате във фалшиви приятели. Предстои ви невинно любовно приключение. Има ежедневни радости и фриволности.

Куче: Вярвайте и се доверявайте на искреността на човека, който ви обича.

Жаба: Тълкува се, че ще имате среща с човек, когото обичате, която е много важна за вас.

Щъркел: Може да се наложи да пътувате постоянно поради проблем.

Лимон: Ще срещнете богат човек, с когото нямате много общо. Обърнете внимание на взаимоотношенията.

Гъба: Това означава, че имате голям кръг от приятели или се издигате в социалния си живот или връзка. Ако тапата е близо до дръжката на чашата, можете да получите летен плосък.

Бюро: Ще бъдете поканени на бизнес среща. Тълкува се като нов бизнес партньор или ново бизнес споразумение.

Писмо: Скоро ще получите добри новини. Писмото често се тълкува като новина.

Мотоциклет: Ще видите важна помощ от някой от вашите приятели, които ви обичат в следващите дни.

Стрела: Ще се влюбиш в мълния, след малко усилия и той ще те обикне. Вашият труд и постоянство ще се отплатят.

Гребен: Ще влезете във връзка, в която ще бъдете щастливи. Гребенът се тълкува като романтична връзка.

Телефон: Днес има добри новини.

Самолет: Означава внезапно пътуване, за да свършите проблемна работа.

Ютия: Новината, която чакахте от дълго време, най-накрая пристигна.

Прилеп: Предвещава, че ще се отървете от грижи и тревоги.

Вентилатор: Тълкува се, че всичките ви проблеми ще свършат.

Яйце: Означава голямо богатство.

Маслина: Ще срещнете добър приятел с добри намерения. Ще ви бъде от голяма полза.

Примери за форми/символи, които можете да видите в чашата:

гледане на кафе - символи

 

Последно
Не пропускай