Кое кафе увеличава продължителността на живота – резултати от проучване

Любителите на кафе вероятно знаят, че не всяко кафе е добро за здравето. Не е много полезно да използвате, например, голямо количество захар, какъвто и да е подсладител за кафе, сметана за кафе. Ново проучване доказва, че неподсладеното кафе и кафето с малко захар е здравословно и удължава живота на човека.

Изследователи от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай установиха , че пиенето на кафе може да увеличи продължителността на живота.

Проучването включва над 171 000 участници за период от 7 години. Резултатите са публикувани в Annals of Internal Medicine. Проучванията показват, че сред тези, които са избрали неподсладено кафе, шансовете за смърт са с 16-20% по-малко, отколкото сред тези, които изобщо не пият кафе. А сред тези, които редовно добавят една супена лъжица захар към чашата си кафе, тези шансове да не умрат се повишават до 29-31%.

Дана Елис Ханес, старши диетолог в Медицинския център на UCLA (САЩ), не смята тези открития за изненадващи, тъй като има много доказателства, че кафето е полезна противовъзпалителна напитка.“Черното кафе е най-здравословното, защото съдържа всички полезни полифеноли и кафе антиоксиданти без нито едно от възпалителните съединения, които могат да бъдат открити в твърде много захар или сметана“, каза Ханес.

Що се отнася до добавянето на една лъжица захар, според диетолога такова кафе има същия ефект като кафето без захар, защото „1 чаена лъжичка захар е много малко в цялата балансирана диета и това малко количество захар няма да доведе до колебания.“ Дана съветва да внимавате за количеството захар, което консумирате, което може да бъде много високо в силно подсладените напитки – някои необичайни напитки с кафе могат да съдържат 8 до 12 чаени лъжички захар плюс сметана. Такава консумация на захар със сигурност повишава нивата на кръвната захар и има сериозни последици за здравето.

Последно
Не пропускай