Пролетна ваканция в Гърция

Пролетта вече чука на вратата, дърветата стават по-зелени, птичките запяват и цветята започват да цъфтят. Времето за планиране на пролетните ваканции е вече настъпило, а какво по-приятно от едно пролетно пътуване до Гърция (малко по-далеч от Солун).

Този път сме избрали за вас малко по-далечна и непозната част от южната ни съседка, но какво са 1000 км за запалените пътешественици?

Ако пък нямате време или не ви се пътува с кола, самолетът до Атина ще ви свърши огромна част от работата, като останалото от разходката може да покриете с кола под наем.

За сметка на разстоянието обаче сме сигурни, че уникалните пейзажи и спиращи дъха гледки ще компенсират всяка минута, прекарана в колата. Пригответе се за четирите най-добри пролетни дестинации в Гърция, които ще запомните завинаги!

Ако ви е омръзнало да ходите пролетта в Халкидики и имате малко повече време, ако по-далечните дестинации не ви плашат и пътуването до Атина е детска игра за вас, четете нататък. (в противен случай просто разгледайте галерията със снимки и въздишайте по изпуснатите този път красоти).

Къде да отидем в Гърция за пролетната ваканция

Пролет в Гърция – Pelion (Пелион, Пилио)

Започваме с най-близката до България точка – планината Пелион, или както е известна още – Пилио. Пътуването от София до Пелион ще ви отнеме 6-7 часа, което ви дава шанс след сутрешното ранно софийско кафе да обядвате в някое от приятните ресторантчета в Пелион. Освен това, мястото е идеална спирка към следващите три дестинации, които сме подготвили днес за вас.

Пелион е пълен с природни красоти, тъй като е разположен между Пагасетийския залив и Егейско море. комбинирайки по този начин невероятна гледка към планината и морето.

В Пелион ще намерите много живописни селца, както и невероятни плажове. Някои села, които си струва да се посетят, са Макриница, Милиес и Цагарада, докато можете да се насладите на плуване в плажовете Милопотамос и Агиос Йоанис. Докато сте в Пелион, не пропускайте да се качите на известния традиционен влак „Moutzouris“, започвайки от село Millies и отидете до град Волос.

Пролет в Гърция – Месолонги (Mesolongi)

Живописното Месолонги се намира на 5 часа след Пелион, и се преобразява изключително красиво през пролетта. Градчето се намира в средата на залива на Патра, предлагайки спиращи дъха гледки и много богата природна среда. Основната забележителност на Месолонги определено е лагуната Месолонги-Айтолико, която е впечатляващ екологичен парк с богата флора и фауна. Запазената марка на тази лагуна са малките дървени колиби около нея, които правят пейзажа вълшебен, особено по време на залеза. Месолонги е известен със своите местни морски дарове и прясна риба, така че не забравяйте да опитате една от многото традиционни рецепти, като пушена змиорка.


Вижте също: Пътуване до Черна гора


 

Пролет в Гърция – Нафплио (Nafplion)

Само на 2 часа и половина след Месолонги се намира историческият град Нафплио (Nafplion), който също става още по-красив през пролетта!

Разходете се из стария град на Нафплио и се насладете на кафе в сладките кафетерии или на традиционна храна в някоя от традиционните таверни на градчето. След като се отпуснете достатъчно, можете да разгледате забележителностите на Нафплио, като замъка Бурги, който се намира на малък остров сред морето и крепостта Паламиди, огромен венециански замък със стълби, според легендата – 999 стъпала. Преди да си тръгнете, не забравяйте да вземете със себе си някои от местните продукти на Нафплио, като например вкусна домашна паста.

Пролет в Гърция – Гитио (Gythio)

Стигнали веднъж до Нафплио, 2-та часа оттам до Гитио няма как да ви уплашат.

Този морски град слънчева Лакония ще ви накара да се почувствате като на гръцки остров!

Живописното малко пристанище Gythio е идеалното място да се отпуснете, разходите и опитате вкусни местни рецепти. На остров Cranae, в Gythio, ще намерите известния фар, който е заобиколен от смокинови дървета и има спираща дъха гледки. Също така, не си тръгвайте, без да посетите Историческия и Етнологическия музей, както и Античния театър в Гитио, където в древни времена се провежда песенният конкурс „Тимелика“, посветен на бога на виното Дионис.

Ако не сте били в Гърция през пролетта и ви се пътува много, това е вашият шанс да опознаете колоритни села, дива природа и екзотични плажове, всичко в едно!

Вижте още идеи за море в Гърция тук.

 

Последно
Не пропускай