Солун за един ден

Само на 300 километра южно от София се намира Солун. Това е вторият по големина град в Гърция – страната на древните философи и божите храмове. Солун ще ви представи истински запазените паметници, мавзолеи, пантенони от древногръцката история, които са успели да оцелеят, въпреки влиянието на няколко империи и големия пожар през 1917 година.

Панорамата над Солун е като илюстративна картина от стари крепостни стени допълнени със съвременна архитектура и стил, които оставя без думи всеки посетител. Модерният европейски град е запазил дъха на старото време, което му позволява да бъде добавен в списъка на Юнеско за световното културно и природно наследство. Солун не би бил толкова желан от завоевателите и атрактивен за любителите на туризма ако не разполага с такова хубаво пристанище на Егейско море.

Името Солун (Тесалоники) означава победа над тесалийците. През 315 г. пр.н.е. градът е управляван от македонския цар Касандър, който решава да кръсти града с името на своята любима жена Тесалоника. Нейният баща Филип II ( баща и на Александър Македонски) нарича дъщеря си Тесалоника, след заслужената победа над тесалийците.

Паркиране в Солун

Зони за паркиране в СолунПаркирането в централната част на Солун, както във всеки натоварен град, е трудно и изисква доза късмет. Градът е разделен на зони за паркиране, всяка от които има 5-цифрен номер (снимката).

Паркирането в зоната до Бялата кула струва 1.80 евро на час, като в събота след 16ч и в неделя е безплатно.

Плащането може да се осъществи на т.нар. киоски (будки за вестници, храни и напитки), където задължително казвате номера на колата и 5-цифрения номер на зоната на паркиране, както и за колко време (час, два или повече).Как и къде да праркирам в Солун

Закрит паркинг в Солун в центъра

Освен паркирането на улиците, близо до центъра има удобен, голям и закрит охраняем паркинг, който се намира в непосредствена близост до крайбрежната алея и центъра на града. Паркингът е денонощен 24/7, без почивни дни, така че няма нужда да се притеснявате и бързате. Цената се вижда на снимката по-долу (2 евро на час за първите 2 часа, след това по 1 евро, или 15 евро за 24ч.):

голям евтин закрит паркинг в Солун близо до центъра

Мобилно приложение за паркиране в Солун (и цяла Гърция)

За феновете на високите технологии има изключително удобно приложение за смартфон – ТУК

Забележителности в Солун

бялата кула в Солун

Няма как да отидете в Солун, а да не видите Бялата кула, която стои издигната на брега на Солунския залив. Тази кръгла фигура е била затвор, а след освобождението от турско робство се е превърнала в един от най-посещаваните музеи в Гърция. От едната страна на улицата се наслаждавате на синята морска шир, а от другата страна се възхищавате на архитектурата на високите сгради с безброй магазини, кафенета, ресторанти и културни обекти пълни с хора.

Животът в Солун не спира да кипи. Потвърждение за това са малките корабчета с подвижни барове, които минават на всеки кръгъл час до Бялата кула и канят на разходка посетителите. Ако поръчате кафе ви носят вода, бисквитки или малко сладко парче шоколад, а ако поръчате бира, ще получите ядки или чипс.

А когато отидете на обяд или вечеря в Солун следва безплатен десерт. Ще останете впечатлени и от чистотата на заведенията, независимо от това дали се намират на брега или във вътрешността на града. Независимо от това колко луксозно изглеждат и колко туристи ежедневно минават в тези заведения, гостите винаги се посрещнат с искрена усмивка. Гърците са доста разговорливи хора, готови да ви помогнат, да ви упътят и да ви разкажат история на техния град. Говорят английски със смешен акцент, но това не пречи да се разберете.

Вижте също: Очарователният Одрин

Продължавайки да вървите по брега на морето ще видите поставената бронзова статуя на старогръцкия философ Аристотел. На площад Аристотел се провеждат голям брой на празнични мероприятия. В обикновените дни една част от хората се снимат до статуята на Аристотел, а другата част хранят накацалите групи от гълъби на площада. Ако хвърлите поглед от високо площада има формата на бутилка, която е заобиколена от високи сгради и музеи на изкуството.

Солун Църква Свети Димитър

За туристите са отворили врати и други исторически забележителности: Ротондата (най-старата църква в Солун), църквата „Свети Димитър“ (патрония светец на града) , Арката на Галилей, Олимпиския музей и много други исторически галерии.Солун - рибен пазар

От известният солунски пазар може да купите подаръци за близките като традиционните напитки: узо, ципуро или зехтин от маслини.

Любителите на шопинга може да се разходят по най-известната търговска улица Виа Егнатия.

Солун рибарски лодки

Еднодневната обиколка на Солун е напълно достатъчна за да видите по-голяма част от историческите паметниците на родния град на светите братя Кирил и Методи и да отделите два-три часа за пазаруване.

Последно
Не пропускай