Еднодневна обиколка на Солун

123
Кулата в Солун

Само на 300 километра южно от София се намира Солун. Това е вторият по големина град в Гърция – страната на древните философи и божите храмове. Солун ще ви представи истински запазените паметници, мавзолеи, пантенони от древногръцката история, които са успели да оцелеят, въпреки влиянието на няколко империи и големия пожар през 1917 година.

Панорамата над Солун е като илюстративна картина от стари крепостни стени допълнени със съвременна архитектура и стил, които оставя без думи всеки посетител. Модерният европейски град е запазил дъха на старото време, което му позволява да бъде добавен в списъка на Юнеско за световното културно и природно наследство. Солун не би бил толкова желан от завоевателите и атрактивен за любителите на туризма ако не разполага с такова хубаво пристанище на Егейско море.

Името Солун (Тесалоники) означава победа над тесалийците. През 315 г. пр.н.е. градът е управляван от македонския цар Касандър, който решава да кръсти града с името на своята любима жена Тесалоника. Нейният баща Филип II ( баща и на Александър Македонски) нарича дъщеря си Тесалоника, след заслужената победа над тесалийците.бялата кула в Солун

Няма как да отидете в Солун, а да не видите Бялата кула, която стои издигната на брега на Солунския залив. Тази кръгла фигура е била затвор, а след освобождението от турско робство се е превърнала в един от най-посещаваните музеи в Гърция. От едната страна на улицата се наслаждавате на синята морска шир, а от другата страна се възхищавате на архитектурата на високите сгради с безброй магазини, кафенета, ресторанти и културни обекти пълни с хора.

Животът в Солун не спира да кипи. Потвърждение за това са малките корабчета с подвижни барове, които минават на всеки кръгъл час до Бялата кула и канят на разходка посетителите. Ако поръчате кафе ви носят вода, бисквитки или малко сладко парче шоколад, а ако поръчате бира, ще получите ядки или чипс.

А когато отидете на обяд или вечеря в Солун следва безплатен десерт. Ще останете впечатлени и от чистотата на заведенията, независимо от това дали се намират на брега или във вътрешността на града. Независимо от това колко луксозно изглеждат и колко туристи ежедневно минават в тези заведения, гостите винаги се посрещнат с искрена усмивка. Гърците са доста разговорливи хора, готови да ви помогнат, да ви упътят и да ви разкажат история на техния град. Говорят английски със смешен акцент, но това не пречи да се разберете.

Продължавайки да вървите по брега на морето ще видите поставената бронзова статуя на старогръцкия философ Аристотел. На площад Аристотел се провеждат голям брой на празнични мероприятия. В обикновените дни една част от хората се снимат до статуята на Аристотел, а другата част хранят накацалите групи от гълъби на площада. Ако хвърлите поглед от високо площада има формата на бутилка, която е заобиколена от високи сгради и музеи на изкуството.

Солун Църква Свети Димитър

За туристите са отворили врати и други исторически забележителности: Ротондата (най-старата църква в Солун), църквата „Свети Димитър“ (патрония светец на града) , Арката на Галилей, Олимпиския музей и много други исторически галерии.

От известният солунски пазар може да купите подаръци за близките като традиционните напитки: узо, ципуро или зехтин от маслини. Любителите на шопинга може да се разходят по най-известната търговска улица Виа Егнатия.

Солун рибарски лодки

Еднодневната обиколка на Солун е напълно достатъчна за да видите по-голяма част от историческите паметниците на родния град на светите братя Кирил и Методи и да отделите два-три часа за пазаруване.