Пътуване до Черна гора

Оградена от крепостни стени, екзотични планини и врязани заливи, стои скрита божествено красивата Черна гора. Тази страна с гордост носи името си Черна гора, заради скалното творение на природата. Имате чувството, че сте попаднали в нова, непозната страна, чиято природа е недокосната от ръката на строителите. Спускането по планините ни отвежда до Адриатическото море, а далеч на хоризонта се вижда крайбрежието на Италия.

За да стигнете до бреговата ивица на Черна гора може да изберете някой от следните маршрути, въпреки че всички пътища към тази не толкова известна дестинация минават през опасни планински завои.

Това е най-добрият, но и най-дълъг път: София – Ниш – Крагуевац – Ужице – Златибор – Подгорица – Будва. Ако изберете този вариант ще пътувате по магистралата за Белград, а след това по първокласни пътища с по-малко планински завои и за около 750 км или 15 часа път сте в Будва. Освен високите планини, които ще ви посрещнат преди да видите Адриатическото море, може да се полюбувате на няколко големи реки, които пресичат сръбските и черногорските градове.

Вторият маршрут  е най-живописен: София – Пирот – Ниш – Прокупле – Брус – Александровац – Рашка – Нови Пазар – Беране – Подгорица – Будва. Докато изкачвате високите планини, се движите по ръба на каьона на реките Тара и Морача. Пътят е планински и преминаването е бавно, но гледката е истинско предизвикателство. Ако се уморите от шофирането може да спрете и да посетите някоя църква, която ще ви разкаже своята пленяваща история. Ненадейно след стръмните планини и най-голямото езеро на балканския полуостров, Шкодренското, ще се появи пъстра мозайка от малки къщички и семейни хотели, от едната страна обградена от планини, а от другата страна от Адриатическото море.

Третия маршут е най-кратък около 580 километра, но за тази цел ще трябва да минете през София – Крива паланка – Скопие – Струга – Дурес – Шкодра – Будва. Но не е препоръчителен, тъй като пътя в албанската част е опасен и без пътни знаци и указания.

След вълнуващото пътуване пристигате в най-известния черногорски курорт Будва, който е разделен на две части: стар град и нов град с хотели със съвременно архитектурно строителство. Пред вас е тюркоазеното море с прекрасен каменен плаж и голямо яхтено пристанище, а зад вас стоят величествените скали. Какво по-хубаво от това едновременно да се наслаждавате на почивката на море и планина? Старата част на Будва е изпълнена с много тесни улички, и с разперени ръце може да докоснете единия и другия край на улицата. Има малки магазинчета за сувенири и дрехи, а над тях се издигат прозорци с дървени капаци и цветни балкони. Много барове, клубове и заведения в Будва са отворили своите врати за младите хора, а по-възрастните могат да се насладят на черногорската скара или средиземноморската храна в някой ресторант на брега на Адриатическо море. Само на два километра от Будва се намира малкото островче Свети Никола, което местните хора наричат Хаваи.

Не пропускай: Очарователният Одрин

Една от най-големите забележителности на най-малката страна на бившата югославска федерация, е Которския залив, където разходката с лодка е задължителна. Остров Свети Стефан е любимо място за почивка на много известни личности, защото е потопен в спокойствие, сигурност и омайваща красота, които само най-богатите хора могат да си позволят. Няколко по-малки черногорски градчета също си заслужават да им обърнем времето и вниманието като Бар, Улцин, Петровац и Сутоморе. Където и да отидете ще се влюбите в скалните венци и стръмния бряг, който се оглеждат в спокойните води на Адриатическото море.

И още нещо трябва да знаете за Черна гора – там котките са толкова на брой, колкото хората, които чакат туристическия сезон. Хората са също толкова приятелски и гостоприемно настроени, че те самите с удоволствие разказват шеги и вицове за мързеливия черногорец и състезанието в лежане на сянка на черногорския народ. След като природата не ги е лишила от нищо, на тях остава да се радват на божествената красота и да спазват десетте черногорски заповеди.

  1. Човек се ражда уморен и живее да си отпочине.

  2. Обичай кревата си, толкова колкото обичаш себе си.

  3. Почивай през деня, за да можеш да спиш през нощта.

  4. Не работи, работата убива.

  5. Не прави това днес, което можеш да отложиш за утре.

  6. Спасението е в хладната сянка – от почивка никой не е умрял.

  7. Работи по-малко от това, което можеш, а другото прехвърли на някой друг.

  8. От работа човек се разболява, не умирай млад.

  9. Ако ти се доработи, изчакай, седни и ще ти мине.

  10. Когато видиш някъде да ядат и пият – приближи се, ако видиш, че работят – тръгни си да не пречиш.

 Снимки: ladybook.bg

Последно
Не пропускай