По-здравословно хранене през 2020 година 

Година 2020 е едновременно нова година и съвсем ново десетилетие, като много хора се стремят да използват времето си ползотворно и да живеят по-здравословно. Тенденциозните термини „отслабване“ и „диета“ са най-често търсените думи през януари, като много сайтове обещават с няколко стъпки да направите здравословно революция. Лесно е да се почувствате пренаситени и объркани от цялата информация и обещания за мигновени резултати.

Не искаме да разбиваме тези митове, но за наистина постоянни резултати, трябва да положите постоянство и да промените като цяло отношението си към храната, спорта и вредните навици. И така, какви са най-добрите съвети за здравето?

Разнообразете вашата диета

Например с годжи бери. То е част от популярните супер храни, които се продават като храни, които изгарят телесните ви мазнини, дават ви стотици витамини и минерали или придават на кожата ви блясък. Въпреки че някои от тези био храни могат да имат ползи за здравето, никога няма нито една „супер храна“, която да свърши всичко. Супер храните са наистина просто храни.

Яденето на различни пълноценни храни (зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и постни протеини), които може да намерите в близкия био магазин, ще помогне на вашето здраве в дългосрочен план, тъй като това е цялостният модел на хранене, който се има благотворен ефект върху вашия организъм.

Яжте си зеленчуци

Още през 40-те години на миналия век излиза първият канадски пътеводител по храните, наблягащ на консумацията на повече зеленчуци за здраве. Съветът за ползите за здравето от консумацията на био зеленчуци не се е променил много оттогава. Всъщност доказателствата за консумация на повече зеленчуци са се увеличили само с предимствата за здравето, за предотвратяване на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Ако искате да сте здрави, яденето на зеленчуци не е въпрос на обсъждане. Намерете начин да ги приготвите така, че да харесате вкуса им. Макар и времето сега да е по-студено, отскочете до любимия си био магазин, изберете си пресни и вкусни зеленчуци, които може да направите на супа, ястие или просто задушени.

Фибрите са ваш приятел

През осемдесетте години на миналия век бяха направени основни проучвания, при които за първи път бяха доказани ползите от хранителни фибри като превенция на рак на дебелото черво. Но положителният ефект от консумация на фибри се състои и в много други направления включително подпомагане на здравето на червата ви и осигуряване на редовно храносмилане.

Повечето хора не ядат достатъчно фибри. Мъжете трябва да консумират 38 г фибри на ден, докато жените трябва да се стремят към 25 г на ден. Как можете да увеличите фибрите в диетата си?

Купете си зърнени храни от био магазин, особено пълнозърнести. Продуктите с пълнозърнести съставки като овес, пълнозърнест хляб и макаронени изделия, пшенични продукти и ечемик осигуряват както разтворими, така и неразтворими фибри в допълнение към витамините от група B и желязо.

Консумирайте повече пълнозърнести храни, като приготвите бурканче от овес вечерта за следващата сутрин. Тази закуска ще ви даде около 10 грама фибри. Изберете сандвич с пълнозърнест хляб по време на обяд, за да увеличите приема на фибри с около 8 грама.

И накрая не забравяйте, че всички тези екологично чисти и полезни храни се намират съвсем близо до вас – в био магазин, но освен балансирана диета, заложете и на много физическа активност и спорт.

Последно
Не пропускай