Годжи бери

Годжи бери са малки червени плодове, пълни с антиоксиданти и мощни лечебни свойства. Те са не само чудесни за добавяне на интересен цвят в чинията, но и вкусни и пълни с полезни вещества.

Годжи бери често се продават на прах или сушени, а цената е съвсем достъпна. Освен това те се добавят към много добавки и смеси от сокове.

В тази статия ще Ви запознаем отблизо с храненето, ползите и страничните ефекти на годжи бери, както и как да го засадите и отглеждате.

Какво е годжи бери

сушено Годжи бери Наричани в някои страни още вълчи ягоди, годжи бери плодовете (Lycium barbarum) са родом от Азия.

Известни със сладкия си, леко кисел вкус и ярък червен оттенък, те се използват в традиционната медицина от хиляди години. За тях се смята, че забавят признаците на стареене, поддържат здравето на очите и укрепват черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Благодарение на нарастващата си популярност, годжи бери също често се включват в добавки и суперхрани, заедно с други плодове, билки и екстракти.

Освен това тези плодове често се намират в изсушени или прахообразни форми и се добавят към различни рецепти.

Накратко

Годжи бери са с произход от Азия и са известни със своите лечебни свойства. Те се добавят към много добавки и суперхрани.

Потенциални ползи за здравето

Годжи бери са свързани с няколко потенциални ползи за здравето.

Силно питателна храна

Те са чудесен източник на хранителни вещества, включително витамини и минерали. Само 5 супени лъжици (28 грама) пакет сушени годжи бери  съдържат:

  • Калории: 98
  • Протеин: 4 грама
  • Мазнини: 0,1 грама
  • Въглехидрати: 21,6 грама
  • Фибри: 3,6 грама
  • Захар: 21,8 грама
  • Желязо: 11% от дневната стойност (DV)
  • Витамин А: 501% от DV
  • Витамин С: 15% от DV

Както можете да видите, дори малка порция от този плод е заредена с фибри, желязо и витамини А и С.

Годжи бери цена Желязото е основен минерал, участващ в транспорта на кислород и производството на здрави червени кръвни клетки. Междувременно и витамините А и С играят централна роля в имунната функция и действат като антиоксиданти в тялото ви.

Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализиране на вредните молекули, наречени свободни радикали, предотвратявайки увреждането на клетките.

Всъщност едно проучване с епруветки установи, че лечението на клетки с екстракт от годжи бери значително повишава нивата на антиоксиданти и намалява няколко маркера на оксидативен стрес.

Изследванията показват, че увеличаването на приема на антиоксиданти намалява възпалението и предпазва от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Може да поддържа имунитета

Годжи бери отдавна се използва в традиционната медицина за предпазване от болести и инфекции и естествено повишаване на имунитета.

Според 30-дневно проучване сред 60 възрастни, пиенето на 120 мл сок от годжи бери на ден повишава нивата на имунните клетки и подобрява общото чувство на благосъстояние.Годжи бери сурово

В 3-месечно проучване сред 150 възрастни, годжи бери добавките подобряват имунната функция в отговор на противогрипна ваксина.

Изследванията върху животни подкрепят тези констатации за повишаване на имунитета.

Подобрява здравето на очите

Обещаващи изследвания показват, че годжи плодовете могат да подобрят здравето на очите и да предпазят от разстройства като дегенерация на макулата, прогресиращо състояние на очите, което може да доведе до загуба на зрението.

90-дневно проучване сред 150 възрастни установява, че добавянето с годжи бери повишава нивата на антиоксиданти в кръвта, предотвратява хипопигментацията на макулата (централната област на ретината) и помага за омекотяването на мастните протеинови отлагания под ретината.

По същия начин, проучване при 114 души с ранна дегенерация на макулата показа, че ежедневните добавки годжи бери подобряват плътността на макулния пигмент, което може да предпази от прогресията на дегенерацията на макулата.

Годжи бери също са пълни с антиоксиданти като зеаксантин, които помагат да защитите лещите и ретините си от повреди.

Обобщение

Годжи бери са заредени с важни хранителни вещества и антиоксиданти. Освен това те могат да поддържат имунитета и зрението.

Потенциални недостатъци

Повечето здрави възрастни могат да се наслаждават на годжи бери умерено като част от балансирана диета.

Тези плодове обаче могат да предизвикат алергична реакция в редки случаи, особено при лица, които са алергични към други плодове.

Освен това, годжи бери може да взаимодейства с някои лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет или високо кръвно налягане.

Нещо повече, трябва да внимавате, ако сте бременна, тъй като те съдържат бетаин, съединение, което може да навреди на здравето на плода. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали годжи бери са безопасни по време на бременност.

Ако приемате лекарства или имате основни здравословни състояния, може да искате да говорите с вашия доставчик на здравни грижи, преди да добавите годжи бери към вашата диета.

Обобщение

Годжи бери може да взаимодейства с някои лекарства и да предизвика алергична реакция при някои хора. Допълнителни проучвания трябва да оценят дали тези плодове са безопасни по време на бременност.

Как се консумира годжи бери

Годжи бери как се яде Годжи бери са широко достъпни в изсушена форма.

Те могат лесно да бъдат заместител на други сушени плодове в зърнени храни, кисело мляко, шейк и мюсли. Можете също да ги добавяте към печени продукти като бисквитки, кифли, брауни и хляб.

За да ги омекотите и рехидратирате, опитайте да накиснете сушени годжи бери плодове за няколко минути. Рехидратираните годжи бери са чудесно допълнение към салси, смутита, супи и пържени картофи.

И накрая, праховете от годжи бери и миксовете от сокове могат да се смесват в много напитки, шейкове и смутита.

Обобщение

Годжи бери се предлагат сушени, на прах и в различни сокове. Можете да им се наслаждавате като добавки към сладки ястия или смесени в печени продукти, смутита и други.

Отглеждане на Годжи бери

Отглеждането на растения годжи бери е лесно. Растенията се нуждаят от добре дренирана почва с нива на рН между 6,8 и 8,1. Проверете дренажа и добавете пясък или компост, за да подобрите текстурата на почвата, ако е необходимо. Голите коренови растения са най-често срещаният начин да стартирате плодове от годжи бери във вашата градина.

Ранната пролет е най-доброто време за засаждане на ягодоплодни плодове. Това е така, защото храстът е в латентно състояние и понася по-добре смущения. Голите коренови храсти трябва да влязат в земята веднага щом ги получите. Накиснете корените във вода и засадете на слънчево място. Разстелете корените и избутайте пръст във и около корените.

Поддържайте почвата умерено влажна през първите няколко месеца или докато не видите нов растеж. Разстелете мулч около основата на растението, за да намалите плевелите и да запазите влагата. След това оставете почвата да изсъхне в горните няколко сантиметра, преди да поливате отново.

Годжи бери разсад

Можете също така да стартирате годжи бери от семена. Използвайте пресни семена, които са почистени и без плодова каша.

Засадете семената на закрито в торфени саксии и засаждайте на открито през пролетта, когато навършат една година. Очаквайте плодове след около три години от момента на сеитбата.

В заключение

Годжи бери са известни със своя жив оттенък и уникален, кисел вкус.

В допълнение към съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти, тези плодове могат да подпомогнат имунитета и здравето на очите.

Те се предлагат в няколко форми и могат да бъдат добавени към множество рецепти.

Отглеждат се сравнително лесно и е възможно да си ги разсадите сами.

Ако сте бременна, приемате лекарства или имате някакво здравословно състояние, говорете с вашия лекар, преди да ядете годжи бери.

Последно
Не пропускай