Марсала е цветът на 2015

Американският институт по цветовете „Пантенон“ определи водещия цвят за следващата година. Марсала е цветът на 2015 година.

Тези дни изборът на цвят за следващата година се превърна в събитие номер едно в модната индустрия. Модните специалисти признават, че вече са успели да наложат цветът марсала на модния подиум. Марсала представлява смесица от бордо и тъмно кафяво.

Марсала е тъмно ликьорно вино, което се произвежда на остров Сицилия. Англичаните започват първи да произвеждат такива сладникави вина през ХVIII век, но италианците го налагат като собствена марка на пазара. Гроздето се смесва с алкохол от вино и по този начин създават тъмно червен цвят.

През 2013 година модерно беше изумрудено зеленото. През 2014 година във всеки дамски гардероб сияеше цвят орхидея, а 2015 година ще бъде актуален цвят марсала.
Една част от модните специалисти изразяват леко недоволство относно избора на цвят марсала, защото е тежък и силен нюанс. Другата част от експертите са на мнение, че силните цветове и по-силните неща побеждават. Така би трябвало новия наситен цвят да оцелее, въпреки появилите се отрицателни коментари.

Според изпълнителния директор на „Пантенон“, марсала е сърдечен цвят, защото много лесно се комбинира с другите цветове. И най-хубавото на този цвят е, че се води за унисекс. Процесът за избор на цвят на годината изисква внимателно проучване на света на красотата, модата, филмовата индустрия, технологиите и декорацията – споделиха за световните медии от Пантенон.

Кафяво червените тонове напомнят за шоколад, препечен кейк и сладникав аромат на кафе. Може би изборът на този цвят до голяма степен е повлиян и от промяната на климатичните условия през последните години. Поради тази причина модните специалисти са избрали топъл цвят. Работещите в областта на модата, красотата, интериорния дизайн също са започнали да изработват аксесоари в цвят марсала още в средата на 2014 година.

Ако се чудите защо от „Пантенон“ са избрали този конкретен нюанс, а не на доматено червено или нещо съвсем различно като оранжевото, това е така, защото цветът марсала е стилен цвят и предлага безкрайни възможности за комбиниране с други нюанси. Изследванията на екипа от експерти на „Пантенон“ показват, че марсала е сърдечен и привлекателен нюанс.

Цвят марсала е представен и в пролетно-летните колекции за 2015 година на големите производители. Освен това, цветът ще бъде важна част от много аксесоари като чанти, обувки и шапки. Също така се очаква да бъде популярен  в света на козметични продукти, който ще бъдат използван предимно като цвят за сенки за очи и нокти. Така че, ако искате да сте актуални в новата година заложете на цвят марсала.

Последно
Не пропускай