Орхидея – всичко за уникалното цвете

Ако вече имате орхидеи, може би сте попаднали в бездната на световната мрежа, търсейки информация за тези невероятно красиви цветя! Наистина екзотичната природа на орхидеите поражда толкова много митове и легенди.

Орхидеята е позната на човека от повече от 2 500 години. В древен Китай художниците изобразявали растенията от това семейство в свои рисунки, а самият Конфуций пише в трактатите си за това цвете. Красотата на това необичайно растение е свързана с много легенди и митове. Тези са от различни страни и части на света: Нова Зеландия; Южна Америка; Латинска Америка и Гърция.

Легенди за орхидеята

Ето една легенда за орхидеите, която е от Нова Зеландия.

Тя идва от племето маори и подчертава божествения произход на растението. Местните жители на Нова Зеландия вярват, че орхидеята е част от мост-дъга, създаден от Слънцето, за да посрещне Земята. Злите духове обаче унищожили  моста и той паднал на земята с хиляди великолепни фрагменти от различни цветове. От падналите части се родили красивите орхидеи. Тази легенда обяснява разнообразието от цветови нюанси и форми на растението.

Не по-малко интересна е и легендата от Южна Америка.

Индианците от Амазония създават легендата за добрата богиня Орхидея. Богинята била нежна и красива, не забелязвала лошите неща, а виждала само безкрайната красота на света.

Боговете не обичали Орхидея и не можели да й простят способността й да вижда само доброто в света. Те решили да я прокудят от своя свят, но първо я хвърлили в затвора.

Младият бог Арчи, покровител на изкуствата, се влюбил в нея и се опитал да я отвлече от затвора. Боговете, възмутени от любовта на младия мъж, го изпъдили от страната му. Богинята не могла да преживее раздялата с любимия мъж и се превърна в красиво цвете.

Има много други легенди за цветето орхидея, в които тя е призната като цвете на любовта и неземната красота, поради това сватбеният букет от орхидеи е толкова популярен. На този специален ден всеки елемент трябва да говори за чувствата на влюбената двойка. За булчински букет се съчетават орхидеи с различни нюанси, но все пак композицията трябва да е в стила на празника.

Как се гледа орхидея?

Орхидеите са прекрасни цветя за подарък по различни поводи.

Но все пак всеки трябва да има представа как се гледа растението, което е толкова нежно. В интернет има доста митове как се гледат орхидеи.

Да развенчаем митовете в отглеждането им!

Най-разпространеният и много опасен мит, е, че те се нуждаят от висока влажност и вода… В естествена среда тези растения просто се напояват от тропическия дъжд! Често и по много!как се отглежда орхидея

Запомнете!

Няма нужда изобщо да се опитвате у дома да пресъздавате естествения климат на тропиците!

Това е практически невъзможно и напълно ненужно. Здравата орхидея в стаята може напълно да се адаптира към условията на всеки дом. Тя иска да има оптимални условия за живот. И нивото на влажност на въздуха, повярвайте ми, е на последното място.

Корените …

Абсолютни безсмислици има написани за корените „във въздуха“ и тези, които растат в саксията на орхидеите. Всяка орхидея има корени, които са в саксията и такива, които излизат навън, така наречените въздушни корени. Ако корените на Вашите орхидеи започнат да растат масово извън саксията, обикновено има две причини за това: прекалено суха или прекалено влажна смес в саксията.

Затова трябва да се предприемат действия. Корените, стърчащи във всички посоки, лесно се нараняват и не изглеждат много красиво…

Поливане на орхидея

Въпросът за поливането винаги е много спорен – вече  споменахме за това. Наистина има един опасен съвет – трябва да се полива цветето, когато корените станат сребристи…

О, ужас! Не правете така!как се полива орхидея

Как да разберем кога да се полива орхидеята в дома?

Винаги трябва да се вземат предвид условията, където стои самото цвете. Нивото на осветеност, продължителността на дневната светлина, температурата на околната среда, периодът на развитие на орхидеята (растеж или латентност) са може би основните фактори, влияещи върху интервалите за поливане.

Невъзможно е да се полива растението през цялата година по един и същ начин, една орхидея просто няма да издържи на такъв режим.

Как да накараме орхидеята да цъфти?

Някои експерти в отглеждането на орхидеи твърдят, че те трябва да се поливат, за да цъфтят, с по-топла вода както в естествените условия има топъл тропически дъжд. Но това е доста спорен въпрос, със сигурност, дори и без топъл душ, орхидеите растат и цъфтят!Цъфтеж орхидея

И така, имате красива орхидея с цвят, но той не е вечен…

А после орхидеята не цъфти … Много болен въпрос, по който  са написани безброй статии. Какво ли не се препоръчва … Няма да изброяваме, може просто да потърсите в  Google и ще се учудите… Има различни причини да липсва цъфтеж. Най-честите причини са: болест, прекалено много тор, неподходящи условия, където е поставена саксията.

Почва за орхидея

Важен е и субстратът, в който вирее растението.

Много неправилни интерпретации има около субстрата и неговия състав. Има специални смеси за засаждане на това цвете. Но не винаги всички са добри, въпреки че цената им е висока. Добрите смеси за засаждане на орхидеи обикновено са от торф, нарязани кокосови парчета и  малко кори от бор.

Но, може би не знаете, че епифитни орхидеи могат напълно да живеят без субстрат. Това не винаги е удобно за нас. Затова те се засаждат в саксии. Трудно е да се фиксира растението в празен съд, така че е нужен субстрат.

И една тайна!

Идеалният субстрат за отглеждането на орхидеята е от парчета борова кора. Сами може да си съберете кора от бор, но трябва да я обработите с гореща вода, за да я ползвате без рискове. Сместа в саксията трябва да бъде с повече въздух. В този случай, отвътре саксията се изсушава по-добре след поливане и излишната влага не се задържа вътре.

Торове.

По някаква причина, те често се препоръчват горещо за някакъв почти незабавен ефект при тези растения. Смята се, че ако орхидеята се тори редовно, то отново и със сигурност ще цъфти!

С торовете човек трябва да бъде изключително внимателен. Отново, да се върнем към дивите предци на нашите орхидеи. В природата те не получават специално допълнение от хранителни вещества. Колкото по-малко  торим орхидеите, толкова по-добре. Торенето е от значение само по време на вегетативния период на растенията.

Вижте и: Дървото на живота

Това е, разбира се, е основната част от съветите за отглеждане на тези изящни цветя в условията на апартамента. Има хора, които са посветили живота си на тяхното изучаване и отглеждане.

Орхидея в градината?

Може би не подозирате, но орхидеи се отглеждат и в градината.

Но много по-рядко. Оказва се, че някои видове от тези екзотични растения се развиват добре в нашия климат.

Градинските орхидеи са непретенциозни, издръжливи и се чувстват добре в места умерен климат, и затова са идеални за ландшафтен дизайн. Може да си купите посадъчен материал от разсадници, но те често са само за един сезон

Повечето градински сортове орхидеи обичат светли зони с леко засенчване – директните лъчи не трябва да попадат върху тях.

Качеството на почвата също е много важно. Градинските орхидеи обичат алкални почви, така че субстратът трябва да бъде подготвен предварително чрез добавяне на варовиков прах. След засаждане земята около тях се посипва с керамични гранули или кафяв торф.

И градинските орхидеи не толерират преполиването, както и не обичат да се торят в градината.

Но не забравяйте, това цвете, както и всяко друго, се нуждае от много любов и грижи. Няма капризни цветя, има цветя, които виреят прекрасно, ако човек се отнася правилно и им осигурява нужната среда за живот.

Последно
Не пропускай