6-те тенденции в интериорния дизайн, които ще бъдат популярни през 2021 година

След края на миналат 2020 година, все по актуална е максимата „моят дом е моята крепост“ и в действителсност е така. Вашият дом е единственото място, където можете да се чувствате спокойни и сигурни. За това ако миналата година сте планували ремонт, но сте го отменили, то сега е подходящия момент да го осъществите спрямо актуалните тенденции за годината. Подготвили сме заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио, Антония Саранеделчева кратък списък с тенденции в интериорния дизайн за 2021, който ще ви помогне да декорирате дома си със стил!

През 2021 г. тенденциите в интериорния дизайн ще придобият съвсем ново измерение. Те показват как се оформят и нашите жилищни пространства, докато се научаваме да живеем в пандемична ситуация.

Цветът на 2021 – сиво и жълто!

красива дневна в сиво и жълто Каква е тенденцията?

Pantone посочват не един, а два цвята за една година. Да припомним, че от Pantone определят всяка година цвят, който трябва да доминира в области, като модата и интериора на дома. Миналата година например цветът беше класически син. За 2021 г. това е комбинация от Ultimate Gray, дълбоко сиво, което означава издръжливост и зрялост заедно с Illuminating, което е слънчево жълт оттенък, символизиращ надеждата.

Сивите нюанси (бежово и сиво) правят страхотни фонове за поп цветове като жълто. Така че, помислете дали имате ярко жълт акцент от мебел, който да сложите пред сива стена например. Жълтият диван или кресло, може да бъде фокус елемент в иначе монотонния хол.

Заоблените форми се завръщат!

хубав диван Каква е тенденцията?

Докато през последното десетилетие мебелите бяха предимно с изчистени линии, то през 2021 ще се завърнат мебелите със заоблени силуети.

Изберете столове със заоблени облегалки и конзоли с извити крака. Сега вашите дивани трябва да имат заоблени подлакътници, а масичките за кафе е добре да бъдат кръгли. Помислете за поставяне на кръгъл килим, за да допълните извивките на вашите мебели!

Светлите дървени тонове отварят пространство!

интериор кухня Каква е тенденцията?

Всеки вид дърво има различен основен нюанс. Например тикът и махагонът обикновено са с тъмна дървесина, докато кленът и каучуковото дърво са по-светли на цвят. Тук е важно да отбелжим, че светлото дърво е отличителна черта на скандинавския дизайн.

Дървените тонове трябва да внасят топлина, а в някои случаи и текстура в едно пространство. Но светлото дърво помага да се отворят пространствата. Следователно вече можете да използвате дървени покрития и в компактни домове. Дървените подови настилки в светъл цвят определено ще бъдат сред актуалните тенденции в интериорния дизайн през тази година.

Текстурата на годината е ратан и терацо!

Каква е тенденцията?

Ако трябваше да изберем текстура за годината, това е ратан и ако трябваше да изберем модел, той е терацо. Двата материала ще бъдат изключително популярни и могат да бъдат използвани в интериора на вашия дом.

Мебелите от тръстика и ратан са най-добрият начин да добавите малко текстура към дома си. Те се съчетават много добре със светлата дървесина, както и с определените за цветове на година от Pantone – жълто и сиво.

Терацо може да се използва предимно за подови настилки или облицовки на стени. Моделът обаче сам по себе си ще бъде популярен, така че можете да използвате артефакти, които го имат, или дори петниста тапицерия или мека мебел.

Устойчив и екологичен декор!

тенденции в интериорния дизайн Каква е тенденцията?

Престоят на закрито през по-голямата част от 2020 г. оказа силно влияние върху нашите възприятия. Едно от най-желаните възприятия е за природата и как трябва да започнем да я съхраняваме. В домашния интериор това се проявява в устойчив и екологичен дизайн. Колкото по-естествени са материалите, които използвате, за да украсите дома си, толкова по-устойчив е той. Използвайте възможно най-малко пластмаса и се придържайте към материали с по-нисък въглероден отпечатък.

Стайните растения са най-добрите ни приятели и трябва да ги използваме много повече, за да украсяваме домовете си. Освен това използвайте естествени и биоразградими материали като дърво, коноп, ратан и др. за обзавеждане на вашия дом вместо синтетични предмети.

Ретро елементи от 80-те!

Няма нищо, което да можем да сравним с осемдесетте години. Добрата новина е, че декоративните елементи от 80-те се завръщат през 2021 година и отново ще бъдат сред актуалните тенденции.

Изберете един елегантен предмет за вашето пространство, така че да добави нотка блясък към дома ви. Металните осветителни тела са особено популярни в това отношение. Помислете за създаване на изкуствени арки с тапети или за преустройство на прозорец, за да изглежда като такъв.

Последно
Не пропускай