Лекар обясни какви опасни заболявания се развиват безсимптомно

Човек може да не знае за наличието на атеросклероза, захарен диабет, хипертония, ХИВ или онкология, тъй като тези заболявания се развиват безсимптомно.

Също така, не може сам да разбере, че има висок холестерол, тъй като това не се проявява външно. А високият холестерол в бъдеще заплашва с инфаркт или инсулт, казват експертите.

Захарният диабет в началния етап също може да не показва никакви симптоми. Често човек научава за заболяването си само от резултатите от изследванията.

Онкологичните заболявания много често не показват никакви оплаквания, докато туморът не стане голям и не започне по някакъв начин да засяга съседните тъкани, като ги притиска.

Не се усеща и хипертонията. Мит е, че боли тила, че има мушици пред очите. Не винаги е така. Най-често високото кръвно не се усеща в началото.

Вирусът на човешката имунна недостатъчност (HIV) също може да не се прояви по никакъв начин. Симптомите на тази инфекция започват да тревожат пациента едва в късен стадий, когато тя преминава в СПИН, обясняват експерти.

Захарният диабет, атеросклерозата и онкологичните заболявания често се развиват след 40 години. Лекарите съветват хората, които са достигнали тази възраст, да се подлагат на годишни прегледи и да си правят тестове за захар и холестерол в кръвта.

Препоръчително е да се подлагате на преглед веднъж годишно – терапевтът ще предпише необходимите тестове, необходимите изследвания и след това ще обобщи какви проблеми има и какво да се направи по въпроса.

За профилактика на онкологията можете да се прави рентген всяка година, жените да посещават гинеколог, а мъжете – уролог, за да се наблюдава състоянието на простатната жлеза.

Необходимо е да се мери кръвното дори и в млада възраст – примерно, веднъж годишно, дори и за 30-годишен човек. Ако има числа на границата на нормата, тогава трябва да се прави по-често. Трябва да се отиде на терапевт и да го уведомите, че кръвното ви е променливо.

Що се отнася до ХИВ, експертът съветва да се прави тест за инфекция всеки път след случайни връзки.

Има и някои неочевидни признаци, които могат да сигнализират за развитието на рак на езика. По-специално, образуваните върху него пукнатини и възли понякога показват това заболяване. Друг симптом е дискомфорт в областта на подобни промени в лигавицата на езика.

Последно
Не пропускай