8 факта за холестерола, които трябва да знаете, ако искате да поддържате сърцето си здраво

Високият холестерол е доста опасно състояние, от последствията от което нито загубата на тегло, нито вегетарианската диета, нито чудодейните хапчета могат да компенсират.

Холестеролът рядко се свързва с нещо здравословно, но всъщност той присъства във всички клетки на нашето тяло и е много необходим за организма ни. Вярно е, че всичко е добро в умерени количества: излишъкът от холестерол води до атеросклероза, коронарна болест на сърцето и други неприятни последици.

В същото време холестеролът е заобиколен от много митове, които всъщност нямат нищо общо с реалността, твърдят експерти.

Не всеки холестерол е зло

Както споменахме по-горе, не можем да живеем без холестерол. Именно той участва в производството на стероидни хормони, витамин D и жлъчни киселини.

Важно е да се разделят „лошият“ и „добрият“ холестерол. „Лоши“ са липопротеините с ниска плътност, те участват в транспортирането на холестерола от черния дроб до клетките.

А „добри“ са липопротеините с висока плътност. Те пренасят холестерола обратно в черния дроб, където се изхвърля от тялото. Ако няма достатъчно „добър“ холестерол, сърцето и кръвоносните съдове страдат.

Холестеролът може да бъде повишен дори при слаби хора

За мнозина високите нива на холестерол са подсъзнателно свързани със затлъстяването. В действителност обаче това не е съвсем вярно: дори слаб човек може да страда от висок холестерол.

Кои фактори допринасят за високи нива на холестерол:

 • Генетично предразположение
 • Неправилно хранене
 • Лоши навици – тютюнопушене и алкохол
 • Болест на щитовидната жлеза
 • Прием на лекарства
 • Стрес

Повишеният холестерол е лесно да се пропусне

Уви, високият холестерол е тих убиец: понякога не се усеща дълго време. В съдовете се появяват нови атеросклеротични плаки  – но вие дори не подозирате за това, докато състоянието не стане опасно.

Факт е, че признаците на висок холестерол се появяват, когато неговият излишък причинява увреждане и запушване на кръвоносните съдове, пречейки на нормалното функциониране на сърцето. Това може да доведе до ангина пекторис, миокарден инфаркт и внезапна смърт.

Между другото, понякога външни признаци могат да показват високи нива на холестерол. Например, ксантомите  са жълтеникави израстъци от мастни натрупвания под кожата.

Храните без холестерол не са опция

Някои храни, богати на холестерол, са много полезни. Това важи например за телешкото месо – то е богато на желязо и витамини от група В. А в „холестеролните“ млечни продукти като кисело мляко, сирене и извара има много протеини и калций.

Много по-добре е да намалите приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини. Например:

 • Шоколад
 • Хлебни изделия
 • Пържени ястия
 • Тлъсто месо
 • Преработени храни

Добавете към диетата си ядки, повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо, за да поддържате диетата си здравословна и разнообразна.

Яйцата са „холестеролна бомба“, но здравословна

Яйцата имат много холестеро . Те обаче съдържат и доста полезни вещества: протеини, мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Следователно, яйцата не трябва да се пренебрегват. Максималният дневен прием на холестерол е 250 mg на ден. А яйцата могат да съдържат до 200 мг. Здравите хора могат спокойно да ядат до две яйца на ден.

Дори децата трябва да измерват холестерола

Високият холестерол е вреден не само за възрастните хора, но и за младите хора под 40 години. Така че всеки трябва да се тества.

Освен това неизправност в липидния метаболизъм се среща дори при деца. Това се случва с лоша наследственост или на фона на други заболявания. При фамилна хиперхолестеролемия са необходими здравни прегледи дори в ранна възраст.

Жените имат повече рискови фактори

Всъщност, холестеролът е вреден за сърцето, независимо от пола. Бременността, кърменето, хормоните и менопаузата също могат да повлияят на нивата на холестерола при жените. Ето защо както жените, така и мъжете трябва да следят здравето си и да се подлагат на прегледи.

Срещу холестерол – не само лекарства

Здравословният начин на живот предпазва от високи нива на холестерол. Но се случва и така: човек се е отказал от лошите навици и нездравословната храна – но нивото на холестерола остава високо. В този случай ще помогнат специални лекарства, които лекарят ще предпише.

Решението на проблема обаче трябва да е комплексно. Чудодейното хапче няма да помогне – ще трябва да работите и върху себе си.*

Последно
Не пропускай