Как да изберем абсорбатор?

Видове абсорбатори според начин на управление , капацитет, естетика и размери.

Според начин на управление

Съвременните абсорбатори са с механичен или с електронен контрол.

механично;

При механичния контрол управлението се извършва с бутони, въртящи се превключватели или чрез придвижване на плъзгачи на предния панел – лесно и познато за потребителите.
Най-опростените, евтини и надеждни модели са с бутони, със или без плъзгачи. На предния панел има бутони / превключватели и плъзгачи. Променяме позицията си, включваме и изключваме моторите, променяме скоростта на вентилаторите. Същите бутони включват и изключват задно осветяване. Това управление е разбираемо, обичайно, лесно е да се поправи в случай на повреда. Недостатъкът му е, че за да промените нещо, трябва да се обърнете към инсталацията и да натиснете бутоните, без възможност за организиране на автоматична работа.

електронно;

Предоставя много повече възможности – автоматични програми, дисплей, допълнителни функции, например автоматично включване по време на готвене или индикатор за запушен филтър. Разбира се, повечето функции увеличават цената.
Наличен е дисплей, на който се показват настройките. Скоростите на превключване и активиране на осветлението се извършват чрез докосване на сензорите, но има и модели, при които бутоните се запазват. Често присъства функцията таймер – за задаване на времето за изключване или за смяна на режима.
Най-модерният, бърз и удобен тип електронно управление е сензорното. То е с автоматичен превключвател (сензор), следящ за изпаренията (дим, пара, мастни частици и др.) във въздуха и при необходимост, се включва и изключва, спестявайки енергия. Има и модели, управлявани с микропроцесори чрез Wi-Fi. Те са много по-сложни и по-скъпи.

Според броя мотори – с един и с два;

Абсорбаторите се произвеждат с един мотор или с два. Ясно е, че вторият вариант са за предпочитане, защото са с по-висока производителност, по-добра вентилация и по-голяма скорост. Слабите им страни са, че генерират значителен шум по време на работа, консумират много електричество и са по-скъпи.

Според капацитета на засмукване на въздуха 

Най-важната техническа характеристика на абсорбаторите е тяхната производителност, измерена в кубически метра въздух, изпомпвана на час. Има стойност m3/h.
От производителността зависи колко кубически метра въздух за час аспираторът може да изтегли и да изведе през канала във вентилационния вал или да го пропусне през филтрите и да го върне обратно в стаята.
При избора на модел с оптимална производителност е необходимо
да си представите при какви условия ще работи абсорбаторът. Дали ще бъде свързан към вентилационната система, дали ще има отделен въздуховод на улицата или ще работи като пречиствател на въздуха.
За да изчислите необходимия капацитет, е необходимо да вземете предвид характеристиките на стаята, дължината и извивките на канала. При това обемът на кухнята трябва да бъде умножен по 12, защото според санитарните норми въздухът в помещението трябва да се променя 12 пъти в час, а резултатът да се умножи с коефициент 1,3. Ако искате по-точни изчисления, трябва да извадите  количеството мебели от общия обем на кухнята.

Според естетическата линия

Абсорбаторът винаги се вижда, поради което изборът на корпуса и на контролния панел е много важен. Както показва практиката, повечето купувачи обръщат внимание предимно на външния вид на уреда и едва след това на неговите технически характеристики.
Изборът се прави в съответствие с дизайна на кухнята. Може да бъде съвременен хай-тек, италианска класика, марсиански футуризъм или „средновековен“ дизайн. Основното е материалите да са с добро качество – да не ръждясват, да нямат токсични компоненти, да се мият лесно се мият и да не се надраскват.
Дизайнът на абсорбаторите може да бъде:
класически;
Не привлича вниманието, тъй като „се слива“ с интериора и с другите домакински уреди. Подходящ е за повечето кухни и на пазара съществува богат избор.
модерен;
С практични, лаконични и футуристични форми. Изглеждат добре в кухни, декорирани в стила „хай-тек“. Отличават се със стриктност и елегантност на линиите, лаконична форма, прогресивен дизайн и съвременни материали, сред които са закалено стъкло (т.нар. темперирано) и висококачествена стомана. Много модели имат стъклен панел и увеличена площ. Повечето модели в този стил са тип камина.
кънтри;
Отличителната черта на този стил е декоративната дървена украса, по-конкретно дървените оградни панели, създаващи атмосфера на домашна уют. Повечето от тези модели принадлежат към тип камина.

Според размера – 60, 70, 90 cm.

Размерът на устройството трябва да съответства на площта на плота или да е малко по-голям. Ако е по-малък, не може да се справи с обема на замърсения въздух и използването му ще бъде неефективно.
Кухненските аспиратори имат следата ширина: 30 cm., 45 cm., 50 cm., 60 cm., 80 cm., 90 cm., 100 cm. и 120 cm. Най-често срещаната ширина на купола е 60 и 90 сm., защото при този размер те са най-подходящи за стандартен плот с четири горелки. Търсенето на модели 100 и 120 cm. е по-малко, тъй като това са не толкова кухненски, колкото професионални модели.
Дълбочината е също толкова важна, колкото и широчината. Колкото по-голяма е площта на работната прибираща се повърхност, толкова по-ефективно е пречистването на въздуха в кухнята. Стандартните параметри на дълбочината отговарят на типичните за широчината. Дълбочината на работната повърхност на аспиратора трябва да бъде равна или по-голяма от тази на плота.
Максималната им височина е 125 cm. Изборът се прави в зависимост от общата височина на помещението и височината на кухненския комплект. Разстоянието за безопасност се регулира от минималното разстояние между повърхността на абсорбатора и печката. Като правило тази стойност е 65-75 cm.
Специално внимание заслужават следните модели:
AEG X89264MP1 https://electron.bg/aeg-x89264mp1-p-324113.html
Телескопичен висококласен аспиратор за пълно вграждане с размер 90 cm. със сензорно управление с LCD Touch Display. Снабден с мощен мотор за бързо извличане на всякакви изпарения. Максималната мощност при интезивен режим е 559 куб.м/час, шумът 65dB шум. Капацитетът на засмукване е 432 м³/ч. Има три степени на мощност + интензивна, LED осветление, метален и карбонов филтър. Изтегляемият стъклен панел осигурява по-лесна употреба.
Аспиратори за пълно вграждане с различни размери и телескопични аспиратори за вграждане от FABER. https://electron.bg/aspirator-vgrajdane-pf-22_335_220.html?filter_id%5B0%5D=658HYPERLINK „https://electron.bg/aspirator-vgrajdane-pf-22_335_220.html?filter_id%5B0%5D=658&sort=3d“&HYPERLINK „https://electron.bg/aspirator-vgrajdane-pf-22_335_220.html?filter_id%5B0%5D=658&sort=3d“sort=3d Предлагат се с гаранция и с безплатна доставка.
FABER FABULA BK https://electron.bg/faber-fabula-p-323244.html
Елегантен аспиратор за вграждане с размер 90 cm. с EVO сензорно управление и с четири степени на скорост + интензивна. Ново поколение ENERGY мотор EG – 8. С капацитет на засмукване 710 м³/ч., периметрална аспирация, отложено изключване, LED осветление и метални касетъчни филтри. Енергиен клас С.
Gorenje WHI641E6XGB https://electron.bg/gorenje-whi641e6xgb-p-302601.html
Декоративен стенен свободностоящ аспиратор с размер 60 cm. Корпусът е от неръждаема стомана и черно стъкло, коминната част – от неръждаема стомана. Едномоторен, с мощност 625 м3/h. С електронно и със сензорно управление, индикатор за работа и параметрично всмукване. Вентилаторът е с три степени. Максималната циркулация на въздух при връзка с комин е 625 m³/h. Ниво на шум 66 dB (A). Енергиен клас С.
Gorenje DK63CLI https://electron.bg/gorenje-dk63cli-p-291154.html
Декоративен стенен аспиратор с широчина 60 cm. Капацитет на абсорбиране 770 м³/ч. Едномоторен, с три степени на мощност. Управлението е механично. Има два филтъра (въглен и метален), халогенно осветление и индикатор за работа. С максимален капацитет 890 m3/h и ниво на шум: 69 dB (A).

Последно
Не пропускай