Какво трябва да знаете за деменцията, ако имате близки над 65 години

След 65-годишна възраст рискът от деменция, синдром, който засяга всички когнитивни функции, включително паметта, мисленето и речта, се увеличава драстично.

Деменцията не е нормално остаряване

Тя е болест. Може да се лекува, за да се забавят промените. С възрастта човек може да започне да забравя, постепенно да има нужда от все повече помощ, но при деменцията промените са много по-сериозни, в по-голям мащаб. Паметта отслабва толкова много, че човек престава да разпознава близки, губи умения и не може да се обслужва.

Пациентът се нуждае от постоянна грижа, той престава да бъде независим. Важно е да разграничите това състояние от естественото стареене, за да можете да започнете рехабилитация навреме.

Вижте също: Психолог обясни първия признак на психологическа старост

Промените могат да бъдат забелязани още в началния етап

Най-често това са малки странности, които обикновено се приписват на възрастта: нарастваща забрава, объркване в думите, дезориентация във времето. Деменцията може да не прогресира известно време, но без лечение симптомите ще станат по-тежки. Деменцията може да доведе до тежко увреждане на паметта, мисленето, поведението: пациентът не помни близките и себе си, не може да се грижи за себе си, да се преоблича, да се мие, да яде или да отиде до тоалетната сам. Във всичко това той постоянно има нужда от помощ.

Важно е да се обърне внимание на състоянието му – как общува, дали си спомня всичко, дали е объркан в плановете си.

Вижте и: Защо е важно да закусваме?

Дори ако деменцията вече е започнала, на пациента може да се помогне

По-добре е лечението да започне възможно най-рано. Това ще ви позволи да запазите паметта, яснотата на мисленето, независимостта за по-дълго време. Деменцията е нелечима, но може да се забави. За да направите това, лекарят ще предпише лекарства, специални упражнения и ще състави програма за рехабилитация. Има много начини за справяне с това заболяване – от физиотерапия до трениране на паметта и упражнения за фина моторика. Тези методи, както и спазването на режима и правилната грижа за възрастните хора, ще намалят симптомите, ще направят проявите на деменция по-леки.

При деменция са необходими грижи не само за пациента, но и за тези, които го гледат

Деменцията на възрастен роднина се превръща в трудно изпитание за цялото семейство. Ако пациентът остане вкъщи и се грижи за него от роднини, за тях е важно да следят здравословното си състояние, както и емоционалното си състояние. Добре е няколко роднини да споделят отговорността да се грижат един за друг. Тежката диагноза и промените, които носи със себе си, могат да наранят всички членове на семейството. Важно е грижовните роднини да са внимателни един към друг и да си оказват помощ и подкрепа.

Последно
Не пропускай