Психолог обясни първия признак на психологическа старост

Стареенето е естествен процес и се препоръчва да се отнасяме към него философски, за да не придобиваме нови комплекси и болести. Но за някои старостта идва без време.

Не само тялото остарява. Смята се, че начинът, по който изглеждаме и как се чувстваме, с възрастта е все по-свързан с нашите мисли, емоции, отношение към живота.

Според психолозите, съществува такова нещо като „психологическа старост“.

Първият признак на психологическа старост е чувството, че най-важните, интересни, вълнуващи събития в живота ви са се случили в миналото. Че нищо важно няма да се случи в бъдеще и не си струва да започвате нищо. Така липсата на цели, планове, поглед в бъдещето води до факта, че човек започва да живее в миналото, задействайки процеси на преждевременно стареене.

Психологически „старите” хора, според психолога, често са раздразнителни, избухливи, не контролират потока от негативни мисли и думи, ограничават социалните контакти и предпочитат да бъдат сами със себе си.

Поради това мускулите на лицето винаги са напрегнати, веждите са намръщени, тенът придобива сивкав оттенък и уморен вид, мимическите бръчки са изразени, а мастните натрупвания изтъняват. Вътрешният дисбаланс провокира нежелани външни промени, твърдят експертите.

Как да удължите „психологическата младост“?

За да удължите „психологическата младост“, психолозите съветват да се научите да правите планове, да се стремите към развитие и да бъдете оптимисти за бъдещето – да вярвате, че много хубави и важни неща в живота тепърва предстоят.

Психологически младият човек вярва в силите и възможностите си. Той разбира, че всички красиви и важни неща, които могат да бъдат реализирани в живота, са сферата на неговото влияние, чиято степен зависи само от желанието и избора на методи на действие.

Психологическата старост, напротив, е силно свързана с чувство на ограниченост и самосъжаление: „Вече не мога да си позволя да променя нищо в живота си“. „Няма да мога.“ „Не мога и не искам да уча“.

Поставете си трудни творчески задачи, „разклатете“ невроните си, учете езици, пътувайте, спортувайте – доказано е, че творческата ефективност се увеличава с възрастта.

Още 9 неща, които ни приближават към старостта

Да, можете да забавите естествения процес на стареене, ако живеете в баланс. Ето кои неща пречат на това:

  • Недостатъчна физическа активност
  • Работохолизъм
  • Липса на комуникация
  • Прекаляване с безсмислени неща
  • Псевдопроизводителност
  • Комуникация с „психовампири“
  • Потапяне в неосъществими фантазии
  • Нездравословни зависимости
  • Движение срещу емоциите
Последно
Не пропускай