Какво да включите в диетата си за здравето на ставите

Какво трябва да ядете за укрепване на ставите?

Първото нещо, което идва на ум е, че диетата трябва да е богата на калций. Млечните продукти, както знаем от детството, са най-достъпният източник на калций.

Всъщност, едно от основните вещества, които осигуряват здравината на скелета, е калцият. Ако този минерал не е достатъчен, тялото го взема от костната тъкан, което води до остеопороза (изтъняване на костите). Страдат не само костите на ръцете и краката, но и гръбначния стълб. Ето защо е много важно да се уверите, че имате приемате достатъчно калций.

Въпреки това не трябва да се злоупотребява с млечните продукти. Калций се намира и в зеленчуците, зърнените храни, месото и рибата. Но не само калцият е отговорен за здравето на костите. Витамин D, фосфор и магнезий, витамин С, протеини и много други също влияят. За поддържане на здравето на ставите е много важен балансът на протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини в нашата диета.

Какво да включите в диетата си:

1. Храни, богати на сяра и селен

Сярата играе важна роля в синтеза на хрущялната тъкан. Намира се в достатъчни количества в храни, които съдържат протеини – всички видове месо и риба, бобови растения, зърнени храни, яйца, млечни продукти. Основното нещо е тези продукти да се консумират в достатъчни количества.

Селенът насърчава включването на сяра в структурата на хрущяла. Много важен микроелемент за здравето на ставите. Той участва в процесите на тяхното хранене и хидратация. Можете да обогатите диетата си със селен, като използвате храни като бразилски орехи, риба (сьомга, херинга), чесън, яйца, пилешко и пуешко, телешки черен дроб, гъби, извара, зърнени храни и бобови растения.

2. Храни, богати на витамин С

Всеки знае за ползите от витамин С. Този витамин не се произвежда в тялото, така че трябва да се набавя с храната. Иначе се развива хиповитаминоза, а това не бива да се допуска. Витамин С е необходим за синтеза на колаген – тоест за здравето кожата, костите, ставите, връзките, а също така участва в процеса на съсирване на кръвта. Необходим е и за поддържане на еластичността и здравината на съдовата стена и за имунната защита.

Дневната нужда е от 70 mg до 100 mg. Не е трудно да си го набавите от храната по всяко време на годината, просто трябва да знаете къде се намира витамин С в достатъчни количества. Кивито, киселото зеле, горските плодове, цитрусовите плодове, чушките са основните и достъпни източници на витамин С.

3. Храни, богати на витамин D

Основната функция на витамин D е участието в метаболизма на фосфора и калция. Той осигурява нормален растеж на костната тъкан, предотвратява появата на рахит и остеопороза и е отговорен за здравината на зъбите и ноктите.

Може да се набави от храни като черен дроб на треска, яйчни жълтъци, масло. Но трябва да се помни, че основното количество витамин D получаваме от слънцето. Под въздействието на слънчевата светлина той се синтезира в кожата ни и благодарение на черния дроб и бъбреците преминава в активна форма. Затова е важно не само доброто хранене, но и достатъчното излагане на слънчева светлина.

Важно е да внимавате с предозирането на витамин D, защото това може да има негативни последствия.

Последно
Не пропускай