7 билки, които насърчават производството на колаген

Колагенът е отговорен за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата. Помага за укрепване на съединителната тъкан и костите. Много е важно да се поддържа производството му в организма, особено с напредване на възрастта. Можете да използвате помощта на тези полезни билки – те ще увеличат синтеза на колаген и ще ви подмладят.

Невен

Невенът помага за ускоряване на процеса на заздравяване на малки рани и драскотини. Много бързо възстановява кожата. Полезните му свойства  се използват от много години за лечение на изгаряния и натъртвания, дерматологични възпалителни заболявания.

Коприва

Тази билка съдържа редица полезни вещества – калций, сяра и силициев диоксид. Благодарение на тези елементи производството на колаген се поддържа на необходимото ниво. Много козметични продукти съдържат коприва в състава си. Полезните свойства на растението спомагат за ускоряване на възстановяването на кожата след нараняване, действат като антисептик. Копривата има стягащо свойство, което може значително да ускори зарастването на малки драскотини и да стегне кожата.

Хвощ

Издънките и листата на хвоща са естествен източник на полезни калций и магнезий, както и на редица други елементи. Ако използвате правилно полезните свойства на растението, можете да укрепите костната тъкан и състоянието на кожата. Хвощът е прекрасно средство за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Мащерка

Това растение предотвратява преждевременното стареене на кожата. Полезните свойства на мащерката са отдавна полезни – те могат да ви отърват от фините бръчки, старчески петна и да изравнят тена на лицето. Този ефект се постига благодарение на ценните вещества, които билката съдържа – етерично масло, каротин, витамини от група В.

Розмарин

Розмарин е много полезна билка, която намалява негативните ефекти на UV лъчите върху кожата. Розмаринът съдържа танини и етерични масла, които повишават твърдостта и еластичността на кожата. Той овлажнява и насища кожата с хранителни вещества.

Салвия

Всички козметични и медицински продукти с градински чай са насочени към процесите на спиране стареенето на кожата. Освен това те помагат бързо да се отървете от обриви, розацея, акне. Салвията е идеална за грижа за стареещата кожа.

Последно
Не пропускай