Какви цветя да изберете за различни поводи

Цветята са може би най-често избираният подарък. Красиви, цветни и ароматни ще радват окото на всяка жена. Подаряваме ги при тържествени поводи, но и като благодарност или когато искаме да изразим чувствата си. Не всеки обаче е наясно, че символиката играе голяма роля тук. Видът, цветът и дори броят на цветята в букета – всичко има скрит смисъл.

Ако букетът е красив, повечето хора едва ли ще разтълкуват цветовете, но това правило не важи за всички. Предупреденият е предварително въоръжен. Когато решим да изберем цветя за официален повод, композицията трябва да бъде преосмислена.

Какво и под каква форма да изберем зависи от характера на срещата.

В момента тези правила не се спазват стриктно, но си струва да ги запомните, особено когато подавате букет на непознат или на някой, който чете между редовете.

Орхидея – всичко за уникалното цвете

Колко цветя се подаряват?

На първо място, трябва да подаряваме рязани цветя в нечетен брой, защото това влияе на естетиката. Погребални и траурни церемонии, както и рождени дни и годишнини са изключение, когато броят на цветята съответства например на броя на годините на юбиляра.

Цвете в саксия за подарък?

Изборът на саксийно цвете трябва да бъде внимателно обмислен. Не трябва да го купуваме за някой, когото почти не познаваме. Нека ги оставим за любимите хора, особено тези, които имат време и харесват обстановката, пълна със саксии с цветя.

Най-известните цветя с магически свойства

Как се поднася букет?

Букетът или дори едно цвете винаги се подава с дясната ръка с дръжките надолу. Ако се ръкуваме по-рано, може да го поставим за момент в лявата ръка, но трябва да е обратно в дясната ръка, преди да го поднесем.

Какво цвете да изберете?

Изберете фрезии или гербери, когато искате да покажете уважение. Изберете макове, когато се извинявате на някого. За благодарност: лилии, маргаритки, червени (пазете се от лилаво, означава антипатия) градински карамфили.

Какъв цвят?

Най-безопасният цвят за погребение е бялото. Популярни са хризантеми, лилии, рози, кали. От друга страна е и цветът на кръщението, причастието или сватбата – означава чистота, благородство.

Жълти и сини (вярност и приятелство) цветя ще бъдат идеални за приятел или познат. Но: жълтите цветя имат много разнообразна символика. В Европа това е цветът на приятелството и щастието. За някои обаче се свързва с ревност и дори с предателство. Изберете този цвят внимателно – нека го оставим за любимите ви хора.

Розови и червени: страст, желание, голяма любов, смелост, благодарност, признателност, възхищение.

Ярки, цветни цветя, които ще дадат сила, ще бъдат най-доброто за болен човек. Зеленият цвят символизира здравето. Не трябва да се избират цветя със силна миризма, особено когато се поднасят в болница. Лалета с различни цветове ще бъдат добър избор. Ако познаваме добре един човек, най-важното ще бъде да следваме неговия вкус.

Последно
Не пропускай