Каква е най-добрата поза за сън на пациенти с хипертония

Има ли значение на коя страна спите или е по-добре да спите по гръб? Смята се, че пациентите с високо кръвно налягане трябва да се замислят каква позиция да заемат при нощната си почивка.

Няма външни заплахи за сърцето по време на сън, казват кардиолозите . И не е страшно, ако сте с наднормено тегло – натоварването на сърцето насън в позиция, например, да лежите на лявата си страна, няма да се увеличи по никакъв начин. Нашият „мотор“ е надеждно защитен от ребра, мускули, сърдечна торбичка-перикард, както и мастна тъкан, плеврата и белодробна тъкан.

Но има и други подробности.

Хипертониците, страдащи от високо кръвно налягане, може дори да не забележат заболяването, което застрашава живота и здравето им. Но ако налягането не се контролира, тялото може бързо да даде сериозни неуспехи. Следователно към този въпрос не трябва да се подхожда лекомислено.

Пациентите с хипертония трябва редовно да приемат лекарства, изписани от лекарите, и да коригират начина си на живот и диета , включително да обръщат внимание на качеството на съня и позицията, в която често трябва да спят. Това е толкова рутинен навик, че мнозина не отчитат влиянието му върху здравето.

Вижте и: Как да се борим с безсънието

Спане по гръб и апнея

Една от основните причини за сърдечни проблеми е хъркането. Може да причини сънна апнея, разстройство, което е свързано с периодични паузи в дишането по време на сън. Внезапният спад на нивата на кислород в кръвта по време на сънна апнея повишава кръвното налягане и натоварва сърдечно-съдовата система.

Смята се, че хората, които страдат от сънна апнея, са два пъти по-склонни да развият  сърдечна аритмия , а вероятността  от сърдечна недостатъчност  е 140%. В допълнение, обструктивната сънна апнея ( OSAS ) увеличава риска от усложнения на хипертонията.

Важно е да се знае, че най-често се появява хъркане, когато човек спи по гръб, следователно пациентите с хипертония трябва да се научат да спят възможно най-малко в тази поза. За да направите това, има редица трикове  – например, можете да поставите възглавница по такъв начин, че да не ви позволява да се преобърнете по гръб насън.

Каква е най-добрата позиция за спане?

Най-добрата поза за сън за пациенти с хипертония се счита за лявата страна, според данните на Medicover Hospitals, пише The Mirror.

Насън, в това положение, налягането в съдовете, които връщат кръвта към сърцето, намалява, обясняват експерти.

Наред с подобряването на хигиената на съня, за пациентите с хипертония също е важно да следят какво ядат преди лягане, за да избегнат сърдечно-съдови усложнения.

Избягвайте преди лягане:

Солено и сладко

Червено месо,

Алкохол и сладки напитки,

Наситени мазнини (сирене, колбаси, мляко)

Подправки

Последно
Не пропускай