Как да предотвратите появата на мухъл в спалнята

Мухълът в къщата и особено в спалнята е много лош и опасен. Ако се остави да процъфтява, мухълът може да произведе алергени, дразнители и понякога токсични вещества, които са потенциално вредни за човешката дихателна система.

Австралийският блогър и експерт по домашна икономика Анита Бирджис  сподели лесен начин за предотвратяване на мухъл.

Мухълът се появява, когато помещението е слабо вентилирано (баня, килер), влажно и студено (антре, хол, който е празен през повечето време и в който поради тази причина отоплението е минимално) или когато в сравнително малка стая за дълго време има няколко души, като например, в спалнята.

Спалня в риск

В спалнята се натрупва високо ниво на влажност по време на сън, през нощта не проветряваме помещението и често забравяме да го направим преди или след сън. Също така, банята често граничи със спалнята и така е сериозен източник на влага.

Къде другаде може да расте мухъл?

Мухълът може да започне да се образува не само по стените на спалнята, но и в гардеробите или дори в чекмеджетата, ако има условия за това.

Поглъщането на влагата от въздуха може да помогне за предотвратяване на намокряне на стени и повърхности и да елиминира влажната среда, където вирее мухъл.

Тебеширът и карамфиловото масло предпазват от мухъл

За да предотвратите образуването на мухъл, трябва да поставите абсорбиращ материал на потенциално опасни места – в чекмеджета, ъгли на шкафове и на перваза на прозореца. За това тебеширите за рисуване са идеални. Перфектно абсорбират излишната влага от въздуха.

Също така, може да нанесете няколко капки карамфилово масло върху тях, тя е мощно антибактериално и противогъбично средство. Тебеширът ще абсорбира влагата, а карамфиловото масло ще предотврати повторната поява на мухъл.

Като бонус карамфилът ще изпълни спалнята ви с приятен аромат. А ако поставите многоцветни тебешири покрай прозореца, това ще създаде интересен декоративен ефект.

Последно
Не пропускай