Недопустими грешки в CV-то

Автобиографията или CV-то  (Curriculum vitae) представя вас и вашите цели, интереси и умения пред бъдещия работодател. Независимо от това дали автобиографията ще бъде представена по препоръка или изпратена до отдел Човешки ресурси в нова фирма, тя трябва да бъде съставена възможно най-добре, за да бъдете поканени на интервю.

В зависимост от това за каква позиция кандидатствате и какви са изискванията понякога трябва да акцентирате на определени умения или да наблегнете на професионалния опит, който имате. Необходимо е да подготвите няколко различни варианта на собствената си автобиография.

Освен всичко това трябва да знаете, кои са недопустимите грешки на този лист хартия или текстов файл с вашите данни, за да бъдете в групата на допуснатите кандидати за интервю.

Правописни и граматически грешки са недопустими

Може да сте идеалният кандидат за позицията, за която кандидатствате, но да не бъдете одобрени. Една от причините за отхвърлянето на вашата автобиография са направените правописни и граматически грешки. Преди да представите автобиографията на бъдещия работодател намерете начин да проверите дали има правописни и граматически грешки. Ако в обявата за работа е посочено автобиографията да бъде написана на английски или друг чужд език, изпратете такава.

В никакъв случай не изпращайте автобиография на български език с латински букви и декоративен шрифт.

Любимата ви снимка не е подходяща за CV-то

На снимката трябва да има лице, което изглежда естествено, уверено и топло. Трябва да покажете, че сте сериозен кандидат за работа, така че не прикрепвайте към автобиографията си: отрязана снимка от парти, снимка в цял ръст от домашна фотосесия, размазана снимка или лице обработено с фотошоп.

Когато отдел човешки ресурси получи CV с такава снимка може да пропусне съдържанието на автобиографията и да попаднете в групата неподходящи кандидати.

Разминаване на личната информация звучи несериозно

Това означава, че не сте проверили информацията, която сте изпратили на бъдещия работодател. Такъв номер не съществува, а електронната поща е неправилно написана. Дано не се окаже, че имате и повече години професионален опит, отколкото е възможно. Работодателят винаги може да провери колко професионален опит имате и да разбере какъв служител сте след като сте дали информация, че сте работили в определена фирма. Установяването на разминаване на личната информация показва, че или се опитвате да скриете и излъжете нещо или наистина сте несериозен кандидат.

Дългата автобиография може да бъде непрочетена

Страница и половина ви е необходима, за да представите образованието, трудовия стаж, придобитите квалификации творческите умения и способности. С представянето на твърде дълга автобиография рискувате да бъдат непрочетени и пропуснати важни неща за вас.

Автобиографията трябва да бъде написана четливо и стегнато, без ненужни подробности и детайлни описания.

Без изисканите приложения не изпращайте CV-то

Ако в обявата за работа изрично е подчертано, че към вашата автобиография искат допълнително приложение като диплома за висше образование, портфолио,  сертификат удостоверяващ нивото на владеене на чужд език, копие от друг документ или препоръки. По-добре да ги предупредите, че нямате възможност да го изпратите, въпреки че отговаряте на всички други изисквания отколкото да пуснете само CV-то.

Мотивационното писмо трябва да отговаря на позицията, за която кандидатствате.
Не изпращайте своето CV за позиция, за която нямате никакви компетенции. Никой няма да ви покани на интервю, само защото си търсите работа.

Последно
Не пропускай