Интернет – ползи и недостатъци

Свидетели сме, че постоянно се появяват различни нови сайтове, портали, блогове и форуми във виртуалното пространство и стават неразделна част от ежедневието ни. Развитието на мултимедийните технологии променя реалността и създава нови модели на общуване и поведение. Тази мултимедийна революция превърна интернет в най-използваното средство за комуникация. Създаването на нова медийна среда предоставя много удобства, но и неприятни промени за интернет потребителите. Ето най-важните интернет – ползи и недостатъци.

Достъп до неограничено количество от информация

В интернет пространството всеки има бърз и лесен достъп до информация, без влагане на много финансови средства. Само с една конкретна дума гугъл търсачката ще ви предостави необходимата информация. Всъщност интернет може да отговори на всеки един въпрос. Напоследък хората споделят, че използват интернет, за да научат нови неща и да бъдат информирани за случващото се. Освен това новите медии имат голяма памет и може да проверявате и архивите на сайтовете.

От друга страна потребителите трудно се ориентират в огромния океан от информация. Колкото повече възможности имате, толкова по-трудно е да направите истинския избор и да намерите истината. Достъпът до неограничено количество от информация означава достъп до публикации с нецензурирано съдържание (порнографско, насилие, измами).

Интерактивно поведение

Хората от пасивни наблюдатели на случващото се могат да се превърнат в активни участници. Социалните мрежи предоставят възможност за коментиране, свързване и споделяне на всякакъв вид информация. Няма друга медия, която позволява толкова лесно да изразите личното си мнение. Социалните мрежи са поле за изява за всеки индивид. Много хора използват социалните си профили, за да представят своя творчески труд. Един от минусите на интернет е възможността за бързо обединяване хората около определени идеи и каузи, които понякога се оказват агресивни и заплашващи обществения ред.

Поддържане на приятелските връзки

Социалните мрежи са идеален начин за поддържане на връзка с приятели, роднини, колеги и познати от всяка точка на света и възстановяване на изгубени контакти. Със социалните мрежи може да увеличите броя на новите запознанства.

Много хора предпочитат да виртуалните срещи пред компютъра отколкото да се срещнат с приятелите си на живо. Това води до затваряне във виртуалния свят и отчуждаване от реалността. В днешно време интернет става най-добрия приятел на хората. Вместо да се обадите на приятел, споделяте щастието или мъката на стената във фейсбук.

Възможност за самоусъвършенстване

Различните видове на онлайн обучение представляват възможност за самоусъвършенстване. Може да намерите безплатни уроци, в които стъпка по стъпка ви обясняват какво трябва да направите за постигнете си целите и то по всяко време на денонощието.

Единственият недостатък на онлайн уроците, е че липсва чувството за наблюдение от страна на отговорно лице, което ви позволява да се занимавате едновременно с повече неща и това може да окаже влияние върху постигането на желаните резултати.

Онлайн шопинг

Онлайн търговията заема огромна част от виртуалното пространство. Вместо да губите време в обикаляне по магазините за определено нещо, с изписване на няколко думи ще ви се покажат безброй каталози и възможности за избор на търсения продукт. Освен че ще спестите време с онлайн пазаруването ще спестите и пари, защото много фирми предлагат и безплатна доставка на покупката до дома ви. Онлайн пространството е идеално поле за развитие на рекламна дейност, защото набирането на аудитория е много по-бързо и по-лесно.

Един от недостатъците на онлайн пазаруването е невъзможността за проба. Въпреки, че има подробни описания за размера и материала за всеки предлаган продукт, не винаги продукта отговаря за вашите очаквания.

Интернет предоставя много възможности, а потребителите са тези, които трябва да отсеят полезното от грешното.

Последно
Не пропускай