Как да избера най-добрата храна за котки

Изборът на правилната храна може да промени драстично здравето и щастието на вашата котка.

Основните признаци, че вашата котка следва подходяща и питателна диета, включват:

  • ясни и светли очи;
  • лъскава козина без пърхот;
  • много ентусиазъм за живот;
  • липса на излишни телесни мазнини – трябва да можете да усетите ребрата им и да видите талията им.

Котките избират храната си въз основа на мирис, текстура и как се чувстват, след като започнат да я усвояват. Те също така обичат да „пасат“, като ядат малки количества през целия ден, така че може да им оставите храна с постоянен неограничен достъп (освен ако не ядат твърде много и наддават).

Котка в офиса

Търговската котешка храна се класифицира като пълноценна или допълваща: пълноценните храни осигуряват балансиран набор от жизненоважни хранителни вещества и са решение на едно място, докато допълващите храни трябва да се комбинират с други храни, за да се образува пълноценна балансирана диета.

Кое е по-здравословно за моята котка: сухата или мократа храна?

Има известен дебат относно това дали едното е по-добро от другото. Според различни изследвания, няма достатъчно доказателства, за да се препоръча едната храна пред другата, има предимства и за двете. Консултацията с ветеринарен лекар ще може да определи най-подходящата диета конкретно за вашата котка.

Можете да храните котката си с мокра или суха храна или смес от двете.

„Пълноценните“ храни за домашни любимци трябва да съдържат всички хранителни вещества в точните пропорции, необходими на домашния любимец за здравословна телесна функция. Можете да проверите на уебсайта на PFMA, за да разберете дали производителят на вашата марка храна за домашни любимци е член.

Освен това, наистина става дума за това какъв вкус харесва вашият домашен любимец и колко сте готови да похарчите.

Мокра или суха котешка храна

Мокрите котешки храни са много популярни и като цяло са много апетитни за котките. Те обаче са по-скъпи, тъй като препоръчителните количества за хранене обикновено са по-високи. Собствениците, които хранят котките си с мокра храна, също трябва да следят зъбите на своите домашни любимци, тъй като мокрите храни по-често довеждат до зъбни проблеми при котките.

Сухите храни обикновено са най-икономичните и лесни за хранене и съхранение. Сухата котешка храна може да бъде оставена цял ден, за да може вашата котка да си похапва и е полезна за зъбите и венците. Това, което е от ключово значение, е количеството, с което храните своя космат спътник, тъй като затлъстяването при домашните любимци бързо нараства.

Ето какво предлага благотворителната организация за животни PDSA да търсите и какво да избягвате, когато избирате правилната котешка храна.

Търсете:

  • Пълноценна и търговска котешка храна, която е част от PFMA;
  • Месо – котките не могат да бъдат вегетарианци, тъй като се нуждаят от таурин, който се намира в животинския протеин;
  • Хранене през целия живот – купете нещо, което е подходящо за възрастта на вашата котка, като коте, възрастни и т.н.

Избягвайте:

  • Прекаляване с храненията;
  • Мляко – кравето мляко съдържа захар, която котките трудно усвояват, което може да причини коремни разстройства;
  • Остатъци от храна – могат да причинят нервност на котките по време на хранене и да дисбалансират диетата им.

Ако планирате да промените диетата на вашата котка, най-добре е бавно да въвеждате новата храна, като я смесвате със старата храна в продължение на около седмица, за да им помогнете да се приспособят.

Трябва ли да храня котката си със сурова котешка храна?

Суровата храна за домашни любимци стана по-популярна през последните няколко години (особено за кучета), но експертите обикновено не я препоръчват, особено вариантите „направи си сам“.

Според експерти, съществува риск от хранителни дефицити при хранене със сурова храна (напр. ниско съдържание на таурин при котки или високо съдържание на витамин А) и рискове, свързани с обработката на сурово месо – както за домашни любимци, така и за членове на домакинството.

Някои производители произвеждат замразена и лиофилизирана сурова котешка храна както в пълноценни, така и в допълващи се разновидности, а PFMA заявява, че комерсиално приготвената сурова котешка храна, обозначена като „пълноценна“, е формулирана да осигури хранителния баланс, от който котката се нуждае в ежедневната си диета, така че ако искате да смените, това е по-сигурен залог.

Полезно за храненето на котките

Какво трябва да ядат котките всеки ден?

Трябва да давате на котката си комбинация от мокра и суха храна последователно. Можете също да предоставите тези две заедно в съотношение 50:50.

Консервирана риба тон подходяща ли е за котки?

Рибата тон може да бъде любимата на вашата котка, но не е хранително балансирана. Затова се уверете, че по-голямата част от диетата на вашата котка не е риба тон.

Какви човешки храни ядат котките?

Котките могат да ядат постно месо като говеждо, пилешко, пуешко, черен дроб и агнешко. Ако давате риба на котката си, уверете се, че е без кости.

С какво мога да храня котката си вместо котешка храна?

Можете да храните котката си с обикновен сварен ориз, бъркани яйца и овесени ядки. Уверете се, че всички тези храни са напълно сготвени.

Последно
Не пропускай