Кафемашина Ariete Espresso Metal – струва ли си?

Когато за пръв път чух за марката Ariete, си казах, че това е поредният китайски бранд на пазара. Но сгреших.

Оказа се, че Ариет (Ariete) е марка на небезивестните в бранша ДеЛонги, и е основана през далечната 1964г. в Тоскана, Италия. През годините се е доказала като производител на качествени и достъпни уреди за дома – за кухнята, за почистване, за отопление, а и не само.

В настоящия материал ще разгледаме конкретна кафе машина – еспресомашината Ariete Espresso Metal, която, оказва се, освен визия, предлага и много вкусно кафе. На пръв поглед тя е много по-евтина от някои от най-добрите кафемашини от този тип, които сме тествали, така че, разбираемо, бях малко подозрителен за това как ще се сравнява. А и това не е просто машина еднодневка, която може да се включи към електрическата мрежа. Редица вградени функции, като вградена мелничка и пръчка за пара, плюс уреда, което показва дали налягането е оптимално за създаване на чудесно еспресо, я извеждат извън рамките на основните домашни кафемашини за еднократна употреба или кафемашини с бутон – тази машина се нуждае от това да преоткриете баристата в себе си.

Може да купите еспресомашината оттук

Технически характеристики на кафемашина Ariete Espresso Metal

  • Капацитет на резервоара за вода: 2 литра
  • Размери: Дължина 28 x ширина 30,5 x височина 39,5 см
  • Тегло: 7,63 кг
  • Дължина на кабела:
  • Мощност: 1600W
  • Налягане: 15 бара
  • Материали: неръждаема стомана и малко пластмаса
  • Загряваща плоча: Да
  • Програмируема: Не
  • Ключови характеристики: вградена мелничка за кафе, стиймър за пара, кана и преса за мляно кафе

машина за еспресо ариете

Разопаковане и настройка

Ariete пристигна в картонена кутия с комбинация от картонени вложки и няколко найлонови торбички за защита. Беше доста разбираемо за какво служи всичко, но в предната част има страница с инструкции, на която са обозначени всички части, включително различните приставки за портафилтър. С тази машина получавате филтър за една чаша, за две чаши и филтър за капсули ESE. Наред с всичко това има вградена мелничка (приятна екстра за машина от тази ценова категория), тампер/лъжица за кафе и кана.

Машината пристига напълно сглобена, така че трябва само да я почистите набързо с резервоар, пълен с вода, преди да започнете да приготвяте кафе. Резервоарът за вода може да се напълни с помощта на кана или да се отдели и напълни, но ние установихме, че е най-лесно да се напълни, след като е на място.

Еспресомашина Ariete Espresso Metal в готовност за употреба

Сега беше време да започнем. Инструкциите не са добри. Получавате две доста обемисти ръководства и това е така, защото те са написани на няколко езика. Българската част е само около 10 страници, така че не е претрупана, и има диаграми, които помагат, но подредбата е странна и някои части ни се сториха двусмислени, така че в крайна сметка се обърнахме към видеоклипове в YouTube.

За щастие те са много полезни, така че проследихме един от тях, за да видим, че трябва да включим машината (бутонът за включване ще мига), след което да изчакаме всички светлини да светнат постоянно, за да разберем, че е готова. С купа, разположена под филтъра, и пръчка за пара, също насочена към купата, просто натискате бутона за две чаши, за да изплакнете.

Кое кафе увеличава продължителността на живота – резултати от проучване

След това трябва да направите същото за пръчката и дозатора за вода. Завъртете по посока на часовниковата стрелка до символа за капка вода и дозирайте, докато резервоарът за вода се изпразни. Готови сте за работа!

страничен изглед на еспресомашината Ariete Espresso Metal върху бял плот с бяла метро плочка

Приготвяне на кафе с еспресо машината Ariete Espresso Metal

Решихме да започнем с приготвянето на обикновено еспресо с готово смляно кафе. Машината има само четири бутона – за включване, за една чаша, за две чаши и за смилане, както и настройки за пръчката за пара/дозатора за вода и нивото на смилане. Затова очаквахме, че използването й ще бъде сравнително лесно.

Тук обаче искам да направя уговорката, че всичко, което ще прочетете, е от човек, който не е използвал този тип машина преди. Смятам себе си за начинаещ в приготвянето на кафе вкъщи, след като преминах от школата на машините на шушулки към използването на доста интуитивна кафемашина, която изисква известно измерване и трамбоване, но не изисква допълнително участие освен натискането на бутона за дозиране на вода или активиране на сриймъра за пара.

Когато прочетох инструкциите и видях неща за манометъра (определено не за измерване на това, което предполагах) и предварителните инфузии, обмислих да поръчам Starbucks на Uber Eats. Щях да имам нужда от кафенце и концентрация, за да се справя с това. Но аз издържах и продължих да чета, знаейки, че ако се справя с това, наградата ще бъде варива в стил бариста.

За хубавото кафе

За да направите страхотно кафе, трябва да направите четири неща правилно (освен да изберете най-добрите зърна, разбира се). Първо, смляното кафе трябва да е с подходящото ниво на лютивост. След това трябва да получите точното количество във филтъра. След това трябва да го притиснете достатъчно – прекалено притиснато, рискувате да получите горчива чаша, а недостатъчно притиснато – може да не се извлече под достатъчно налягане, за да се получи достатъчно силен вкус. И накрая, трябва да натиснете бутона за чашата за подходящото време, за да разпределите точното количество гореща вода за вашата напитка.

Ако това ви се струва твърде много променливи и не искате да се учите, спрете дотук, защото тази машина не е за вас. Любители на кафето, четете нататък.

приставки за машина за еспресо ariete

Приготвяне на еспресо с машината за еспресо Ariete Espresso Metal

Манометърът ми каза, че съм направил всичко правилно за това двойно еспресо

Приготвяне на еспресо

Следвах инструкциите и загрях машината, като пуснах една чаша без кафе във филтъра. След това напълних филтъра за едно кафе и го поставих в машината. Бях малко объркан относно натискането на бутона за вода. Има опции за една и две чаши, но трябва да натиснете за определено време, за да получите необходимото количество вода. Ръководството за употреба не беше напълно ясно, но в него има удобна таблица, показваща времето за разпределяне на водата, и тук се казва, че за една чаша са необходими 13-18 секунди. Тъй като не бях сигурен, натиснах бутона за една чаша за около 13 секунди.

Не съм сигурен дали причината е в неумението ми да броя до 13, в това, че не съм измерила правилното количество кафе, или в лошо пресовано кафе. Но първата чаша беше водниста и безвкусна. (Като знам какво научих оттогава, купеното от мен смляно кафе също беше прекалено грубо и вероятно не беше добре уплътнено).

Прочетох отново инструкциите и разбрах, че най-големият ми шанс да направя перфектната чаша е да смеля зърната си на малко по-фин прах и да започна отначало.

За да мога да разгледам смилането по-подробно, нека да прехвърлим около 10 минути напред и при втория опит и аз бях дарен с много по-гладка и заоблена чаша еспресо. Този път обърнах внимание на манометъра и благодарение на умението или на случайността успях да избера точното трамбоване, количеството кафе и времето за натискане на бутона с вода, както показва манометърът, намиращ се в областта „оптимално кафе“.

Обикновено не пия чисто еспресо, но богатият и леко сладък къс беше много приятен със задоволителен каймак.

В тази машина можете да използвате и капсули ESE, но аз не съм опитвал това. Бих препоръчал да се възползвате максимално от вградената мелничка и винаги да използвате прясно смлени зърна, за да получите най-добри резултати.

Лате, приготвено в еспресомашина Ariete Espresso Metal

Приготвяне на лате и капучино

Все още не съм напълно сигурен в кой момент латето се превръща в капучино и обратно, но знам, че латето е с повече горещо мляко и по-малко пяна, а капучиното – обратното. Така или иначе, беше време да приготвя някакво млечно кафе. Кое точно щеше да зависи от това доколко съм сръчен в използването на пръчката за пара.

Машината се предлага с кана за мляко точно за тази цел, което е приятна екстра, очаквана от първокласните марки, и спестява малко пари и време за купуване на собствена.

Направих още едно еспресо – този път двойно – и приготвих малко мляко с помощта на страничната пръчка. Не съм професионалист, но разполагам с тази функционалност на сегашната си De’Longhi Scultura, така че се запознайте с основите. Получи се копринено горещо мляко, което издигна кафето ми до приятна дълга напитка. Използвах овесено, но за другата ми половинка използвах и краве мляко за няколко кафета.

Макар че може би трябва да поработя върху изкуството си на лате, Ariete Espresso Metal се справя с лекота с всичко – от плоско бяло до макиато.

смляно кафе от кафеварката Ariete Espresso Metal

Мелничката отмерва необходимото количество за една или две чаши, макар и разхвърляно

Използване на крана за пара и дозатора за вода на Ariete Espresso Metal

Вградената пръчка за пара няма да е трудна за ориентиране за тези, които са използвали такава преди. Работата не е подобна на тази на досегашната ми машина, която включва бутон за заливане и циферблат, а е като тези на много машини за еспресо. С простото копче, което се завърта обратно на часовниковата стрелка, за да се активира, тя всъщност е по-малко сложна от тази на моята по-основна машина.

Това обаче означава, че машината автоматично задава налягане, така че е важно да се борави умело с каничката и минискуса за мляко (вероятно това не е техническият термин за баристи). Светлинният индикатор за парата в предната част на машината мига, когато излиза пара.

Тези, които искат да знаят как да приготвят капучино като професионалисти, могат да отделят много повече време за усъвършенстване на техниката за приготвяне на пара и пяна, но в моя случай просто искам горещо разпенено мляко, което да отнеме от еспресото ми. В това отношение няма проблеми.

Можете също така да използвате пръчката за пара като дозатор за гореща вода, като я завъртите по посока на часовниковата стрелка. Направих чаша чай, за да видя как е, и тя достави водата доста бързо. Вероятно няма да сменя чайника си, но ако разполагате с място на плота само за един и не пиете много чай, това е жизнеспособна алтернатива. Можете да го използвате и за затопляне на чаши, въпреки че затоплящата плоча по-горе върши добра работа и за това.

Използване на вградената мелничка

Използвал съм специализирани електрически кафемелачки и кафе на зърна, при които процесът е автоматизиран, но никога такива, при които се мели направо във филтъра.

Това е чудесно за тези, които искат да имат максимален контрол върху напитката си, тъй като можете да зададете нивото на смилане от единадесет настройки. В инструкциите се препоръчва да започнете с осем и да намалите до пет. Всичко под пет вероятно ще бъде твърде силно и горчиво за средностатистическия любител на еспресото, но опцията е налице. Препоръчва се също така да избягвате твърде често да използвате настройките под пет или над десет, тъй като те ще доведат до по-бързото износване на машината поради претоварване на мелницата или прекалено голямо налягане при настойките.

Кафе на зърна в контейнера на кафемелачката на еспресомашина Ariete Espresso Metal

Просто напълнете съдчето с избраните от вас зърна, закрепете портафилтъра на мястото му под мелничката (като използвате правилния филтър за една или две чаши), настройте циферблата на желаната от вас „гъстота“ и кафето е готово. За да получите необходимото количество кафе, просто натиснете веднъж за една чаша, два пъти последователно за две или задръжте натиснат за по-дълго, ако знаете, че имате нужда от малко повече.

Тук баристите сред вас могат да станат малко по-технични и да персонализират нивото на смилане и количеството, за да подобрят вкуса на напитката си. За мен обаче наличието на предварително зададено количество чрез натискане на една или две чаши е перфектно и премахва догадките. В инструкциите се препоръчва да се започне от осем и да се намалят нивата на смилане според желанието, а ние сега го използваме на седем.

смилане на кафето в портафилтъра на еспресомашина Ariete Espresso Metal

Портафилтърът се закрепва в пластмасов държач под кафемелачката

Единственото ми оплакване от мелничката е, че в ентусиазма си тя е малко разхвърляна. Когато е монтирана, между мелницата и портафилтъра има значително разстояние. Това несъмнено се прави, за да се осигури възможност за предварително сгъстяване на кафето при смилане за две чаши.

Въпреки това то има склонност да излиза от тази зона, като покрива долната част на мелницата, околните части на кафемашината, а в нашия случай и белия работен плот. Това не е сериозен проблем и със сигурност не е достатъчно, за да ви откаже от покупката, но е най-добре да почистите машината, преди да поставите чашите си в кашата. Не искате вибрациите на машината да обсипват прясното ви кафе с утайка.

Мелничка за кафе Ariete Espresso Metal отблизо

След смилането на кафето може да се наложи бързо избърсване преди следващата стъпка

Колко лесно се почиства кафемашина Ariete Espresso Metal?

Почистването на Ariete Espresso Metal е изключително лесно. Ако не използвате машината в продължение на няколко дни, трябва да прекарате резервоар с вода през филтъра и диспенсъра за вода, както се прави преди първата употреба. Всичко останало просто трябва да се избърсва от време на време, а подвижните части могат да се измиват в топла сапунена вода. Каната е подходяща за миене в съдомиялна машина, както и лъжицата и тампонът, но останалото наистина трябва да се мие на ръка.

За да почистите тръбата за пара, можете да отстраните външната тръба и да я измиете на ръка, като използвате малка четка за бутилки за всичко упорито. Пускането на пара и/или гореща вода след всяка употреба също ще я поддържа чиста и без мляко.

Ако машината се нуждае от отстраняване на котлен камък, всички светлини на нея ще светнат в червено. Това все още не ни се е случвало, но от гледането на видеоклипове, премахването на котлен камък изглежда подобно на стандартното почистване, но първо добавяте в резервоара средство за премахване на котлен камък. След това следва изплакване с чиста вода. Ако вече знаете как да почиствате кафемашина, процесът ще ви е познат.

Как изглежда в сравнение с подобни модели?

Има много продукти, които на практика са еднакви, но някои от тях имат добавени циферблати, за да могат да се регулират по-добре, а други са се насочили по технологичен път със сензорни екрани и автоматични програми.

Тук разглеждаме няколко машини, които сме имали в ръцете си и които в основата си правят едно и също нещо.

Сходен модел по отношение на функционалността е Breville Barista Max, чиято цена е над 1300лв. Дизайнът и функциите са много сходни, но получавате резервоар за вода с вместимост 2,8 л, 30 настройки за мелене и програмируема температура на горещата вода. Той не разполага с манометър, но пък премахва част от догадките и ви позволява да променяте температурата на водата, ако желаете. Така едновременно ви дава повече контрол и по-малко възможности за грешки, в зависимост от това колко сте уверени в приготвянето на еспресо.

За над два пъти по-висока цена от тази на Ariete можете да се сдобиете с Sage Barista Express, която е за тези, които са по-сериозни в приготвянето на еспресо с най-високо качество у дома. Освен някои хубави аксесоари, като например индикатор за температурата на каната за мляко и бръснач за подрязване на дозата за перфектно уплътняване на утайката, тя има и настройки, които можете да регулирате и предварително да зададете, за да програмирате перфектното еспресо. Има цифров контрол на температурата, но температурата на варене също може да се регулира. Предварителното вливане също може да се променя. Тамперът е вграден, което е дреболия, но го поддържа чист. Тази машина е постоянно аплодирана за това, че приготвя чудесно кафе и не оставя почти нищо за желаене по отношение на допълнителните функции, така че без да съм пробвал сам, въпросът отново опира до това дали сте готови да похарчите много повече за тази малко по-голяма предсказуемост. Към цената се прибавя и престижът на марката Sage.

Трябва ли да купите еспресо машината Ariete Espresso Metal?

Определено бих препоръчал тази машина на тези, които наистина искат да подобрят качеството на домашното си еспресо, но не разполагат с бюджет за много добре познатите продукти на пазара на кафе на зърна от Sage, Breville и De’Longhi. По стечение на обстоятелствата марката вече е собственост на същата компания като De’Longhi и в дизайна ѝ се усеща същото италианско кафено наследство.

Той предлага много възможности за персонализиране на напитката и за истинско опознаване на процеса на инфузия, но има сигурно място за хора като мен в предварително зададените опции за количеството смляна вода и разпределението на водата. Ако тепърва започвате да си приготвяте кафе малко по-сериозно, няма да останете разочаровани – нито пък ще рискувате да похарчите над 1000лв, за да се окаже, че наистина не е имало смисъл.

За не много повече от сегашната ми машина (De’Longhi Scultura), която няма вградена мелничка и не се справя с по-дребните зърна, с удоволствие бих преминал към тази машина – дори ако всяка чаша отнема малко повече време.

Последно
Не пропускай