Ензимен пилинг – какво е това и струва ли си да го използвате?

Ексфолирането на епидермиса е една от най-важните грижи, които трябва да извършваме редовно, за да поддържаме кожата си в добро състояние. Ензимният пилинг става все по-популярна форма за почистване на лицето – по-взискателна от класическия гранулиран пилинг, но и по-ефективна.

Какво представлява ензимният пилинг?

Ензимният пилинг се счита за най-деликатната форма на ексфолиране на мъртвите кожни клетки. Може да се използва за всички типове кожа, но се препоръчва особено за хора с чувствителна и куперозна кожа, поради изключително нежното си действие.

Ензимната ексфолиация (така професионално се нарича пилинг дейността) не предизвиква дразнене, тъй като съдържащите се в препарата ензимни активни вещества не проникват дълбоко в кожата. Хората, които се борят с юношеско акне и розацея, въпреки че могат да използват и ензимен ексфолиант, трябва да бъдат особено внимателни и да се консултират с дерматолог относно правилата за грижа за тях.

Доскоро ензимният пилинг се правеше предимно в салоните за красота. Въпреки това, поради необходимостта от редовно повтаряне на подобни процедури, козметиката, предназначена за употреба в домашни условия, става все по-популярна.

Пилинг действие и очаквани резултати

Ензимният пилинг най-често е под формата на гъста паста, крем или гел. Не съдържа абразивни частици, които са основният компонент например на механичния пилинг. Съдържащите се в него ензими предизвикват разтваряне на протеините в кератинизираните мъртви клетки на епидермиса, което допринася за по-бързото му ексфолиране.

Най-добрите чайове за красива кожа

Ексфолирането също така стимулира образуването на нови клетки на кожата и ускорява нейната регенерация, а също така улеснява последващото усвояване на полезните съставки, съдържащи се в кремовете или маслата.

След нанасяне на пилинга кожата е видимо почистена, изгладена и омекотена, а цветът й е равномерен. Препаратът също отпушва порите и намалява тяхната видимост и премахва черните точки.

За да бъде ефективен ензимният пилинг, отнема време и редовна употреба – първите ефекти могат да бъдат видими само след няколко дни. Ефектът му обаче е много по-добър и по-траен, отколкото при гранулирания пилинг, който само подобрява състоянието на външния слой на кожата.

Как да използвате ензимен пилинг?

Ензимният пилинг трябва да се използва само върху чиста кожа. Преди да приложите козметиката, струва си да прецените точната степен на почистване, от която се нуждае кожата.

Ако съдържа почистващи вещества, това е достатъчно за премахване на грима, но липсата им означава, че трябва да измиете лицето си с гел, пяна или емулсия. Само върху така подготвена, леко влажна кожа, можете да нанесете препарата със сухи ръце.

След това правим масаж, при който пилингът се превръща в кремообразна емулсия. Трябва да отнеме от 5 до 10 минути. Козметиката може да се остави на лицето като маска и да се намокри, когато усетите, че изсъхва.

Ензимният пилинг трябва да се отмие с хладка вода, след което внимателно да се подсуши и овлажни кожата. Дейността трябва да се повтаря поне веднъж седмично на възможно най-редовни интервали.

Последно
Не пропускай