7 причини за ниска телесна температура

Температурата на тялото се променя през деня и това зависи главно от метаболизма и физическата активност. Междувременно организмът има твърд механизъм за терморегулация, който контролира такива ежедневни колебания, твърдят лекарите. Този процес се контролира от хипоталамуса (област в центъра на мозъка).

Хората сме топлокръвни организми. Ние сме в състояние да поддържаме постоянна телесна температура, независимо от температурата на околната среда – от основния метаболизъм и функцията на органите. Следователно, дневните колебания обикновено са незначителни – нормално до 0,5-1 градуса C o . Телесната температура се колебае през целия ден, обикновено се повишава до най-високата си вечер. През нощта, по време на сън, той леко намалява, достигайки минимум сутрин – точно по това време на деня всички метаболитни процеси се забавят. Когато се събудим, започваме да се движим, закусваме, метаболизмът се повишава, а с него и телесната температура. Ако си лягаме, не правим нищо и още повече, ако сме в хладно помещение, пак пада малко. И това се случва постоянно.

Температурата зависи и от мястото на измерване – под мишниците, в устата или ануса (ректално). Разликата, която термометърът ще покаже на различни места, може да достигне 1 градус C o , а понякога и повече.

Телесната температура се променя през целия живот. Например, за новородени ректална температура в диапазона от 37,7 – 38,2 C o се счита за нормална . Според лекарите, пълното формиране на системи за топлопредаване или задържане на топлина при дете се случва едва на 7-8-годишна възраст, така че малките деца могат лесно да получат хипотермия или прегряване, особено през първите месеци от живота. В напреднала възраст метаболизмът се забавя, физическата активност намалява, броят на кожните съдове – също, следователно при възрастните хора нормалната температура обикновено е малко по-ниска, отколкото при младите хора.

Загубата на сила ли е виновна?

Не. Това може да показва намален метаболизъм. Трябва да се храните добре или да се движите и телесната температура ще се повиши. Освен това може да се повиши до такава степен, че тялото ще трябва да свърже допълнителни механизми за терморегулация, за да я намали, като вазодилатация на кожата и изпотяване.

Понякога 37,6 е нормата

Нормалната телесна температура е 36,5-37 градуса. При всички хора е приблизително еднакво, въпреки че в някои ситуации се повишава и това няма нищо общо с болестта. Това се случва, например, при млади жени преди менопаузата .

И се дължи на особеностите на женската физиология. По време на периода на овулация (освобождаване на яйцеклетка от зрял фоликул) телесната температура на някои жени може да се повиши до 37,6 градуса и дори по-висока. В същото време те нямат патология – това се счита за вариант на нормата. Ако след контакт с лекар прегледът наистина не покаже никакви нарушения, медиците съветват такива жени да направят графика на температурните промени по време на цикъла, за да го знаят.

Ако се окажем в студена вода, която по принцип провежда топлина 240 пъти по-бързо от въздуха, тялото може бързо да умре дори при относително ниска температура. Хипотермията води до рязък спад в метаболизма, появяват се слабост, летаргия и след това човек може просто да заспи завинаги, както беше в случая с героя от филма Титаник. Това може също да убие тренирани плувци, участващи в дълги плувания в студена вода. Смъртоносната телесна температура за човек, когато дишането и кръвообращението могат да спрат, е 28 градуса, твърдят експерти.

Ако забележите, че телесната ви температура се задържа под 36 градуса за известно време , това също е причина да се консултирате с лекар, терапевт или ендокринолог. Ниската температура може да показва проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, които са много чести в напреднала възраст, особено при жените. Ва всички възрастови пациенти се препоръчва редовно да проверяват функцията на този орган – да даряват кръв за тироид-стимулиращ хормон (TSH).

7 причини, поради които телесната температура може да падне под 36 градуса

  • Глад (без вещества – източници на производство на топлина)
  • Стрес и претоварване
  • Депресия (болест, а не само лошо настроение), която засяга и метаболитните процеси
  • Хронична употреба на някои успокоителни
  • Хипотермия
  • Липса на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
  • Надбъбречна недостатъчност
Последно
Не пропускай