5 антидепресантни храни, които веднага повдигат настроението

Една хранителна, балансирана диета може да направи чудеса. Състоянието на човешкото здраве се подобрява, появява се бодрост и допълнителна енергия. Кои са храните, които успешно се борят с депресията?

Не е тайна, че някои минерали и витамини са отговорни за положителните ни емоции. Ако добавите повече от тях към вашата диета, резултатът ще ви изненада приятно. Концентрация на вниманието, хладнокръвие, уравновесеност – всичко това е напълно възможно за постигане.

Бразилски ядки

Тези плодове са богати на селен. Ако има недостиг на това вещество в организма, човек става нервен и агресивен. Умората се натрупва много бързо в тялото и нищо не може да ни зарадва. Но хапването на три ядки дневно ще коригира всичко това и ще укрепи сърдечния мускул.

Банани

Тези тропически плодове са склад на елементи, които подобряват настроението. Бананите са истински антидепресанти. Те съдържат витамин В6, който участва в синтеза на хормона на щастието – серотонин. Калият укрепва нервната система, подобрява мозъчната функция, подпомага сърдечно-съдовата система и предотвратява мигрената.

Боровинка

За тези, които се грижат за здравето си, боровинката трябва да е чест гост на трапезата. Плодът е антиоксидант и съдържа огромно количество ценни елементи, поради което намалява ефекта от промените, свързани с възрастта. Боровинките имат противовъзпалително и стягащо действие, участват в синтеза на колаген, укрепват кръвоносните съдове и мускулите, подобряват кръвообращението и паметта.

Яйца

Оказва се, че този добре познат продукт е невероятно полезен. Яйцата съдържат голямо количество витамини от група В, а те са отговорни за настроението и се борят с депресията. Веществото холин, което е част от яйцата, стимулира работата на мозъчните клетки и подобрява паметта.

Елда

Още един добре познат и обичан от всички продукт. Ако изведнъж забележите признаци на депресия или появата на тревожност, не забравяйте да добавите тази каша към вашата диета. Съдържа витамин В, цинк, магнезий, фосфор. Те подобряват кръвообращението, стимулират мозъка и нервната система. Елдата има благоприятен ефект върху съня и подобрява настроението.

Всички тези продукти, които изброихме, могат да облекчат чувството на тревожност и депресия. Разнообразете диетата си с храна, която влияе положително на емоционалния фон и дава енергия!

Последно
Не пропускай