4 подправки, които защитават тялото на клетъчно ниво

Учените вече доказаха, че естествените подправки и някои билки действат като уникални средства за укрепване на здравето. Когато се добавят редовно към храната в малки дози, те защитават тялото на клетъчно ниво.  А най-хубавото е, че запазват полезните си свойства и в изсушена форма.  Нека видим кои са най-полезните четири подправки, за да ги използваме редовно при приготвянето на различни гозби.

Риган срещу микроби

От древни времена това растение се използва за борба с инфекциите. Но едва наскоро учените откриха, че то се справя със стафилококите толкова ефективно, колкото и антибиотика ванкомицин. Експерименти върху гризачи показват, че маслото от риган е изключително ефективно в борбата с гъбичните инфекции. А в комбинация с масла от сминдух и кимион, както и с тиквени семки, екстрактът от риган е в състояние да понижи кръвното наляганеДейства и срещу паразитите в човешкото тяло.

Джинджифил против възпаления

Установено е, че активните съставки (гингероли), съдържащи се в този корен, значително намаляват болката, а също така и възпалението. Изследователи от университета в Маями потвърдиха, че при пациенти с остеоартрит на коляното, които са приемали екстракт от джинджифил в продължение на месец и половина, болката значително е намаляла.

Освен това се оказа, че джинджифилът има и способността да разрежда кръвта, което е много важно за страдащите от сърдечни заболявания

Канела против диабет

Изследователи от Министерството на земеделието на САЩ са открили, че канелата може да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар чрез повишаване на чувствителността към инсулин. Просто добавете тази подправка към храната, особено към десертите. Обяснението за това явление е съдържащото се в канелата вещество метилхидроксихалкон, което ускорява обработката на захарта почти 20 пъти.

Куркума против рак

Известно е, че тази жълта подправка е богата на антиоксиданта куркумин. Последните експерименти показват, че той помага на тялото да потисне раковите клетки. В епруветка е успял да унищожи до 80% от злокачествените клетки. Според учените именно куркуминът предотвратява активирането на гените, които предизвикват растежа на тумора.

Също така, куркумата намалява възпалението, като по този начин облекчава подуването на ставите. Тази жълта подправка също е в състояние да предотврати дори увреждане на мозъка.

Последно
Не пропускай